Işan nu mai candidează la şefia Universităţii „Cuza”
Dimensiune font:
Deşi un artificiu legislativ le permite rectorilor să rămână fără o limită temporală în funcţii, actualul şef al UAIC Iaşi, Vasile Işan, spune că nu îşi mai doreşte un nou mandat. Vasile Işan este rector al celei universităţii ieşene de opt ani.
Universităţile ieşene se pregătesc pentru alegerea noilor conduceri pentru următorii patru ani. În şedinţa de joi, 26 noiembrie, Senatul Universităţii „Al.I. Cuza” Iaşi (UAIC) a votat pentru aprobarea metodologiei privind alegerea noii conduceri a respectivei instituţii de învăţământ superior. Astfel, calendarul alegerilor la UAIC este cuprins în intervalul 18 ianuarie – 26 februarie, candidaturile pentru rectorat urmând a fi depuse în perioada 25 – 29 ianuarie, funcţie pentru care actualul ocupant, Vasile Işan, susţine că nu va mai candida. „Nu voi candida pentru un nou mandat, pentru că se împlinesc opt ani de când sunt rector al Universităţii Alexandru Ioan Cuza din Iaşi, iar acesta este limita stabilită prin Legea Educaţiei Naţionale. Nu mă interesează alte interpretări care s-au dat legislaţiei. De asemenea, nu voi candida pentru nicio altă funcţie executivă”, a declarat Vasile Işan, rectorul UAIC.
Citește și Viaţă furată pentru „Deşteaptă-te, române!”
Profesorul universitar face referire la mult discutata OUG 49/2014, prin care a fost completată Legea Educaţiei Naţionale nr.1/2011 şi care prevede că „o persoană nu poate ocupa funcţia de rector la aceeaşi instituţie de învăţământ superior pentru mai mult de două mandate succesive, complete”. Cu alte cuvinte, pentru un nou mandat, deşi ar fi depăşită perioada prevăzută iniţial de opt ani, este nevoie doar ca rectorul să-şi depună demisia cu câteva zile înainte de încheierea mandatului în curs.
Nemulţumiri privind metodologia electorală
Amintim că aceasta a fost şi una dintre nemulţumirile Ligii Studenţilor din UAIC (LS Iaşi), asociaţie nerecunoscută de actuala conducere a Universităţii. În acest sens, membrii ligii au înaintat, în zilele ce au precedat şedinţa de Senat de pe 26 noiembrie, un memoriu prin care au atacat proiectul de metodologie pentru organizarea alegerilor, care ulterior a primit aprobarea Senatului. „Nu vrem ca patru ani de zile să fim conduşi de aceleaşi persoane care au luat decizii păguboase şi care acum încearcă prin toate mijloacele posibile să ne determine să nu contăm deloc în procesul de alegeri. Nicio instituţie de învăţământ superior nu se poate sustrage de la respectarea legii, iar ultima dată când verificasem, Universitatea Cuza nu era proclamată republică separatistă!”, spunea Silvian-Emanuel Man, preşedinte LS Iaşi.
Citește și Educaţia rămâne blocată în proiect
În replică, preşedintele Senatului UAIC, a amintit, la rândul său, că Vasile Işan nu va candida. „Cu siguranţă ei nu cunosc modificările aduse legii educaţiei, printr-o completare adusă în anul 2014 fiind precizat faptul că cele două mandate de rector trebuie să fie complete, succesive. Vă asigur eu că domnul Işan nu va mai candida, nu îşi doreşte asta. Pe de altă parte, este foarte important un alt punct metodologie, respectiv cel prin care se precizează foarte clar că din Senat nu pot face parte persoanele cu funcţii executive, adică rectorul, prorectorii, decanii, prodecanii şi şefii de departamente”, a explicat Constantin Rusu, preşedintele Senatului UAIC. Acesta a mai precizat că pe 18 februarie 2016 va avea loc ultima şedinţă a actualului Senat al universităţii, urmând ca a doua zi să se întrunească cel nou constituit, în cadrul căruia va fi ales noul preşedinte de Senat şi va fi validată alegerea rectorului. Andreea IGNEA
* * *
„Nu voi candida pentru un nou mandat şi pentru nicio altă funcţie executivă” – Vasile Işan, rectorul Universităţii „Al. I. Cuza” Iaşi
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau