Justiţia dă noi speranţe şefilor universităţii „Petre Andrei”
Dimensiune font:
Tribunalul Iaşi a hotărât că Universitatea „Petre Andrei” din Iaşi nu va intra în faliment. Sentinţa dă şefilor instituţiei private noi speranţe în privinţa contestaţiei la evacuarea din sediu.
Problemele financiare ale celei mai mari instituţie private de învăţământ superior din zona Moldovei, Universitatea „P. Andrei” (UPA) din Iaşi, sunt departe de a-şi găsi rezolvarea. Cu toate acestea, instituţia nu va intra în faliment. Aceasta este hotărârea instanţei de judecată în dosarul nr. 8531/99/2012 înregistrat la Tribunalul Iaşi, având ca obiect procedura insolvenţei. Astfel, mai mulţi creditori ai UPA solicitaseră deschiderea procedurii simplificate a insolvenţei şi intrarea direct în faliment a instituţiei.
În acest sens, UPA a formulat o contestaţie prin care a arătat că universităţile – de stat sau particulare – nu se încadrează în niciuna dintre categoriile de debitori, expres şi limitativ prevăzute în legea 65/2006 pentru a putea fi supuse procedurii insolvenţei, deoarece este vorba despre instituţii de interes public sau de utilitate publică, nonprofit.
După termenul din 2 decembrie, când instanţa a rămas în pronunţare, şi alte două amânări, verdictul a fost dat pe 17 decembrie. „Respinge ca rămasă fără obiect excepţia privind inadmisibilitatea cererii creditorilor privind deschiderea procedurii simplificate a insolvenţei împotriva debitoarei. Respinge excepţia privind lipsa capacităţii procesuale de folosinţă a reclamantului Ciornea Teodor. Admite contestaţia formulată de debitoare. Respinge cererea formulată de creditori”, arată instanţa de judecată.
Hotărâre cu efect naţional şi cu noi speranţe
Amintind că universităţile, fiind de utilitate public, „au o altă misiune socială în lumea civilizată”, nefiind societăţi comerciale de afaceri, rectorul UPA, Doru Tompea, consideră hotărârea ca fiind „un demers corect” în urma unei iniţiative de doi ani. „Am propus, acum doi ani, la Conferinţa Naţională a Rectorilor de la Constanţa, domnului Ministru al Educaţiei de atunci, să facă această precizare în noul Cod al Insolvenţei. Majoritatea rectorilor de la universităţile de stat cu care am discutat fiind de acord cu această iniţiativă”, este de părere Doru Tompea.
De asemenea, rezultatul ar putea avea o implicare şi în încercarea UPA de a contesta achiziţia prin licitaţie publică a clădirii cu 13 etaje de către Universitatea de Medicină şi Farmacie „Gr.T. Popa” (UMF) Iaşi. „Este o mică victorie a mea şi a sistemului educaţional. Sper că astfel am tras un semnal de alarmă şi că justiţia va fi corectă şi în privinţa sediului din Centrul Civic. Nu am văzut astfel de negocieri nici măcar în lumea samsarilor. De trei ani, UMF-ul şi Astărăstoae (rectorul UMF, Vasile Astărăstoae, n.r.) cumpără Iaşul, dar nu am văzut nimic până acum pentru că, de fapt, falimentează tot şi, pe la spate, negociază cu Fiscul!”, a declarat rectorul UPA, Doru Tompea, pentru cotidianul „Evenimentul Regional al Moldovei”.
Menţionăm că rectorul UMF, Vasile Astărăstoae, nu a putut fi contactat pentru a exprima un punct de vedere cu privire la afirmaţiile lui Doru Tompea.
Andreea IGNEA
***
52
Acesta este numărul creditorilor înscrişi în dosarul nr. 8531/99/2012 înregistrat la Tribunalul Iaşi, Secţia II civil faliment
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau