Pentru ce mai cer bani profesorii ieşeni
Dimensiune font:
Mânaţi de salariile mici şi de insuficienta finanţare a sistemului de învăţământ, numeroşi profesori din Iaşi încearcă să-şi obţină drepturile financiare în instanţă. Sute de dosare se află pe rol pentru primirea sumelor de bani aferente participării la simulările naţionale, a primelor de instalare sau pentru plata orelor de educaţie fizică în ciclul primar. În demersul juridic, dascălii sunt susţinuţi de organizaţiile sindicale în care sunt membri.
Sute de dosare sunt depuse la instanţele de judecată ieşene pentru obţinerea drepturilor băneşti sau/şi dobânzilor legale de către cadrele didactice din judeţ. Salariile mult prea mici şi numeroasele materiale didactice pe care dascălii sunt nevoiţi să le folosească la clasă sunt principalele motive pentru care ei încearcă să-şi obţină drepturile salariale. Astfel, aceştia se luptă pentru decontarea navetei, drepturile băneşti ale personalului nedidactic ori pentru distincţia „Gh. Lazăr”, dobânzile legale şi plata suplimentară a orelor de educaţie fizică în mediul primar. Pe de o parte, în procese sunt cadrele didactice, reprezentate de organizaţiile sindicale din care fac parte, iar pe de alta sunt instituţiile de învăţământ, Inspectoratul Şcolar Judeţean Iaşi, Ministerul Educaţiei Naţionale sau consiliile locale. „Toţi membrii noştri de sindicat sunt prinşi în diverse procese. Aceste procese decurg destul de greu pentru că instanţa ne cere, conform noului cod, foarte multe documente, iar termenele sunt destul de largi, iar noi nu cerem nimic altceva decât aplicarea unui act normativ. Dacă am fi într-un stat de drept, nu ar trebui să facem procese pentru aplicarea unor legi”, este de părere Adriana Violeta Amariei, preşedintele Alianţei Sindicale „Gh. Asachi” (AS-IS) Iaşi, organizaţie ce numără aproximativ 1.500 de membri.
Statul român, împrumutat de la profesori
Numeroase procese au la bază plata unei dobânzi, în urma drepturilor băneşti câştigate deja în instanţă. „Cerem aceasta în baza sentinţelor judecătoreşti prin care personalul didactic şi didactic auxiliar trebuie să primească nişte bani de la statul român. Pentru că aceşti bani au fost eşalonaţi pe parcursul a cinci ani, am considerat că este corect să plătească şi dobânzi ca la orice împrumut, interpretând că statul român s-a împrumutat în mod forţat la noi”, a explicat Mirel Pristavu, preşedintele Sindicatului Învăţământ „Spiru Haret” Iaşi, organizaţie care a adunat peste 400 de dosare din mai 2013.
În plus, deşi membrii ieşeni ai AS-IS şi ai Uniunii Sindicatelor Libere din Învăţământul Preuniversitar (USLIP) au început deja procese pentru obţinerea plăţii suplimentare a celor două ore săptămânale de educaţie fizică din clase primare, cei din Sindicatul Învăţământ „Spiru Haret” încă se documentează. „După ce ne consultăm mai bine cu juriştii noştri vom încerca introducerea acestui proces pentru că nu vrem să facem mai mult rău decât bine”, a punctat sindicalistul Mirel Pristavu.
Situaţia necesarului de sume pentru plata restantă a drepturilor băneşti, obţinute în instanţă, la nivelul fiecărui judeţ va fi discutată în cursul zilei de astăzi, 9 decembrie, într-o videoconferinţă la care vor participa liderii de sindicate, inspectorii şcolari generali, dar şi reprezentanţi ai Ministerului Educaţiei Naţionale.
Dosar important pentru profesorii din ţară
Potrivit declaraţiilor preşedintelui Sindicatului Învăţământ „Spiru Haret” Iaşi, unul dintre cele mai importante procese ale profesorilor ieşeni a fost pierdut. Este vorba despre cel iniţiat de USLIP Iaşi în numele membrilor pentru obţinerea drepturilor băneşti aferente participării la simulările examenelor naţionale. „Vom aborda şi situaţia privind plata evaluărilor naţionale şi a simulărilor în videoconferinţa cu Ministerul Educaţiei pentru că se punea problema alocării de fonduri suplimentare în acest sens. Astfel, de la 30.000 lei ar fi trebuit să se ajungă, pentru anul 2015, la 200.000 lei, prin fonduri structurale. Din moment ce instanţa a constat că simulările intră în obligaţiile cadrelor didactice, se pare că nu se va mai putea pregăti proiectul cu finanţare europeană pentru alocarea acestor sume”, a subliniat Mirel Pristavu. Totuşi, preşedintele USLIP Iaşi, Laviniu Lăcustă, a precizat că nu poate fi vorba despre un proces pierdut, mai ales în condiţiile în care există nouă complete de judecată. „În niciun caz nu putem vorbi despre pierderea acestei cauze, iar dacă se întâmplă aşa ceva în cazul vreunuia dintre cele nouă complete, mai avem o cale de atac, la Curtea de Apel. Nu este posibil ca toate completele să dea verdicte negative pentru noi”, a atras atenţia Laviniu Lăcustă. Amintim că rezultatul acestui proces este unul cu adresabilitate naţională, profesorii ieşenii fiind primii din ţară care au cerut plata participării la simulările Bacalaureatului şi Evaluării Naţionale. De asemenea, în sprijinul dascălilor a venit şi Consiliul Naţional de Combatere a Discriminării, care le-a dat acestora câştig de cauză.
Andreea IGNEA
***
„Dacă am fi într-un stat de drept, nu ar trebui să facem procese pentru aplicarea unor legi” - Adriana Violeta Amariei, preşedintele Alianţei Sindicale „Gh. Asachi” (AS-IS) Iaşi
***
„Din moment ce instanţa a constat că simulările intră în obligaţiile cadrelor didactice, se pare că nu se va mai putea pregăti proiectul cu finanţare europeană pentru alocarea acestor sume” - Mirel Pristavu, preşedintele Sindicatului Învăţământ „Spiru Haret” Iaşi
***
„În niciun caz nu putem vorbi despre pierderea acestei cauze, iar dacă se întâmplă aşa ceva în cazul vreunuia dintre cele nouă complete, mai avem o cale de atac, la Curtea de Apel. Nu este posibil ca toate aceste nouă complete să dea verdicte negative pentru noi” - Laviniu Lăcustă, preşedintele Uniunii Sindicatelor Libere din Învăţământul Preuniversitar Iaşi
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau