Profesori nemulţumiţi de liderii de sindicat
Dimensiune font:
Câteva zeci de profesori s-au prezentat ieri la sediul Alianţei Sindicale „Gh. Asachi”, nemulţumiţi că nu-şi vor primi drepturile salariale obţinute de alţi colegi prin hotărâri judecătoreşti.
Mii de cadre didactice ieşene urmează să primească, până pe 19 decembrie, sume importante de bani - salariul integral pentru luna noiembrie, a patra tranşă a hotărârilor judecătoreşti pe 2014 şi aproximativ 82% din drepturile stabilite a fi acordate în anul 2015. Este vorba doar despre cei care şi-au obţinut drepturile salariale în instanţă.
Sunt însă şi dascăli care nu vor beneficia de aceste drepturi, din cauza unor proceduri birocratice. În această situaţie sunt profesorii de la Şcolile Gimnaziale „D. Anghel” Corneşti şi „M. Barnovschi” Uricani, cu toţii fiind actuali sau foşti membri ai Alianţei Sindicale „Gh. Asachi” (AS-IS) Iaşi.
Aproximativ 20 dintre ei au venit ieri, 11 decembrie, la sediul AS-IS pentru a cere explicaţii şi soluţii. „Am venit măcar pentru nişte adeverinţe că am fost membri ai sindicatului pentru o bună perioadă de timp, dar am plecat pentru că nu ne-au reprezentat şi am pierdut procesele. Suntem mult mai mulţi cu această problemă decât cei care am venit aici!”, spune revoltat unul dintre profesori. „Ei s-au supărat pentru că azi dimineaţă (ieri, 11 decembrie, n.r.) au adus o cerere să le dau adeverinţe că au fost membri şi nu le-am dat-o pe loc. Eu am atâtea lucruri de făcut, nu pot s-o dau imediat, într-o oră; săptămâna viitoare, da”, susţine Adriana Violeta Amariei, preşedintele AS-IS.
Un nou proces
Dacă nu vor primi sprijinul alianţei sindicale, cadrele didactice sunt hotărâte să apeleze la instanţele judecătoreşti. „Foarte bine, să mă dea în judecată, ne întâlnim acolo să stabilim cine e vinovat. Dacă ei îmi demonstrează că neglijenţa este la mine şi nu la ei, ne asumăm. Cei care nu se află pe hotărâri nu au adus la timp tabelele cu semnăturile fiecărui profesor membru în sindicatul nostru, de care aveam nevoie pentru a-i putea reprezenta în instanţă, conform legii dialogului social”, explică Adriana Violeta Amariei, preşedintele AS-IS.
În opinia acesteia, singurii vinovaţi de situaţia creată sunt liderii sindicali din cele două şcoli - Nelu Focşa (Şcoala Corneşti), respectiv Elena Ciobănică (Şcoala Uricani), dar şi profesorii care nu au anunţat mai devreme că nu se regăsesc pe hotărârile judecătoreşti.
Singura soluţie pentru ei rămâne actul normativ pe care ministrul Educaţiei, Remus Pricopie, şi premierul Victor Ponta l-au promis. „Acest act normativ ar trebui să prevadă ca toţi cei care nu se regăsesc pe hotărârile judecătoreşti să primească banii. Dar, asta se va întâmpla în 2015”, încheie Violeta Amariei.
Andreea IGNEA
***
„Suntem mult mai mulţi cu această problemă decât cei care am venit!” - profesor
***
„Singurii vinovaţi de situaţia creată sunt liderii sindicali din cele două şcoli şi profesorii care nu au anunţat mai devreme că nu se regăsesc pe hotărârile judecătoreşti” - Adriana Violeta Amariei, preşedintele Alianţei Sindicale „Gh. Asachi” Iaşi
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Comentarii
ana
Dec 17, 2014
sa inteleg sa este o mica speranta si pentru noi, cei care nu am fost membri de sindicat in perioada respectiva?
Adauga comentariul tau