Războiul dintre Universitatea de Medicină şi „Petre Andrei” se mută la Bârlad
Dimensiune font:
Potrivit deciziei Curţii de Apel Iaşi, procesul intentat de UPA privind executarea silită va continua la Judecătoria Bârlad, în urma cererii de strămutare formulate de UMF.
După ce au pierdut procesul cu Universitatea de Medicină şi Farmacie „Gr.T. Popa” (UMF) privind evacuarea din sediul cu 13 etaje din Centrul Civic, Universitatea „P. Andrei” (UPA) din Iaşi continuă o altă acţiune, pe fond, privind contestaţia la executarea silită. Termenul fusese programat pentru ieri, 19 februarie, însă UMF a depus o cerere de strămutare a procesului, Curtea de Apel hotărând, tot ieri, trimiterea acestuia spre judecată Judecătoriei Bârlad. Astfel, UPA Iaşi, cunoscută în urmă doar câţiva ani ca fiind cea mai mare instituţie privată de învăţământ superior din Moldova, urmează să părăsească sediul din Centrul Civic. Decizia este luată în urma vânzării clădirii, din cauza datoriilor, de către Direcţia de Finanţe Iaşi prin licitaţie publică Universităţii de Medicină şi Farmacie „Gr.T. Popa” (UMF) pentru suma de 15.465.500 lei (fără TVA). În plus, UMF a obţinut în instanţă ordinul de evacuare. „Sediul rămâne proprietatea noastră. Ne vom începe activitatea acolo de luna aceasta, pentru că am primit ordinul de evacuare”, a declarat Vasile Astărăstoae, rectorul demisionar al UMF Iaşi.
UPA nu se dă bătută
Conducerea UPA susţine însă că noi semne de întrebare ridică tocmai dorinţa UMF, în calitate de pârât şi intervenient, de strămutare a procesului prin care universitatea privată încearcă să demonstreze că executarea silită nu a fost făcută în termenii legii. „Jocul Universităţii de Medicină şi Farmacie Grigore T. Popa din Iaşi dovedeşte ceea ce au afirmat reprezentanţii UPA de la începutul acestei acţiuni, faptul că executarea a fost făcută la comandă politică, în favoarea UMF. De aceea, acum, în pragul judecării cazului, ţipă cel ce se consideră beneficiarul”, este de părere Doru Tompea, rectorul UPA din Iaşi, care se întreabă totodată şi „de ce nu a cerut fiscul ieşean această strămutare?”. Andreea IGNEA
* * *
30.930.745 lei (fără TVA)
Acesta este valoarea la care fusese evaluată clădirea UPA, sumă ce a scăzut la 15.465.500 lei (fără TVA) până în momentul vânzării. Chiar dacă va avea câştig de cauză, UPA îşi va muta sediul în alte spaţii pe care le deţine, numărul de studenţi fiind mult prea mic pentru clădirea cu 13 etaje din Centrul Civic.
UPDATE EXCLUSIV Clanurile din Universitatea de Medicină
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau