Religia provoacă haos în şcoli
Dimensiune font:
Păstrarea slujbelor pentru profesorii de religie depinde de dorinţa părinţilor sau a elevilor majori de a participa la oră. Zeci de dascăli ieşeni riscă să îşi piardă postul didactic, însă liderii sindicali sunt pregătiţi pentru a-i reprezenta în instanţă. Dacă decizia Curţii Constituţionale va fi aplicată în anul şcolar în curs, acesta va produce un „adevărat haos” în şcoli.
Ora de religie devenită opţională generează nemulţumiri în rândul profesorilor de specialitate, deoarece există posibilitatea ca aceştia să nu-şi poată realiza norma didactică şi, astfel, să se facă reduceri de posturi. Pentru a putea desfăşura o oră la clasă, un profesor trebuie să aibă cel puţin 15 elevi. În aceste condiţii, mulţi dintre profesorii de religie sunt pregătiţi să-şi caute dreptatea în justiţie. „Încă nu ştiu ce voi face, dar nici să-mi pierd postul nu se poate. Mai întâi trebuie să aşteptăm până pe 6 martie când vom şti şi noi mai multe. Acum suntem într-o necunoscută totală... Am vorbit cu alţi colegi şi la sindicat şi am înţeles că nu au dreptul să-mi desfacă în acest mod contractul de muncă. Eu sunt angajată pe perioadă determinată şi trebuie să rămân pe post până pe 31 august, cum am semnat!”, a declarat T.A, profesor de religie suplinitor în mediul rural. În situaţia ei sunt alţi 295 de dascăli - titulari şi suplinitori - care predau religia în judeţul Iaşi.
De altfel, un semnal de alarmă în acest sens a fost tras şi de ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, aşteptându-se la „o sumedenie de procese pe dreptul muncii”. „Sunt mulţi profesori de religie care ar putea să-şi piardă postul, pentru că atât timp cât depinzi de o cerere pe care trebuie să o completeze părinţii sau elevii, nu mai poţi garanta că vor fi acelaşi număr de clase care vor face ora de religie. Nu contrazic decizia Curţii Constituţionale, dar cred că acesta nu este bună, pentru că acestă disciplină este una cu un amplu conţinut moral”, explică Mirel Pristavu, preşedintele Sindicatului Învăţământ „Spiru Haret” Iaşi.
Haos în şcoli
18 culte religioase sunt recunoscute la nivel naţional, elevii majori sau părinţii având posibilitatea de a opta pentru unul dintre acestea în cererea de participare la ora de religie. Aceste cereri trebuie completate până pe 6 martie, hotărârea Curţii Constituţionale (CC) devenind executorie pe 9 martie.
Însă, Ministerul Educaţiei încă nu a făcut precizări cu privire la momentul în care aceste opţiuni vor deveni aplicabile în şcoli - în timpul anului şcolar în curs ori de la debutul celui viitor. În schimb, dacă schimbarea se va produce din momentul în care decizia CC devine executorie, sistemul de învăţământ se va confrunta cu un adevărat haos. Pe de o parte, liderii sindicali sunt de părere că este foarte greu de plasat ora de religie la începutul sau la sfârşitul unei zi de curs. „Apoi, nu cred nici în opţiunea ca elevii care nu fac religia să participe la un alt opţional sau să petreacă ora respectivă în bibliotecă. Se cunoaşte faptul că nu toate şcolile au o bibliotecă. Pe de altă parte, probabilitatea să se întrunească numărul minim de elevi pentru a participa la un anumit opţional este iarăşi foarte mică. În concluzie, ne vom confrunta cu un devărat haos!”, completează Mirel Pristavu. În plus, în mijlocul semestrului al II-lea, unii profesori de specialitate ar putea afla că nu mai au cu cine ţine ora de religie.
Andreea IGNEA
* * *
296
Acesta este numărul de profesori de religie care predau în şcolile din judeţul Iaşi şi care depind de opţiunea elevilor majori sau a părinţilor
* * *
O situaţie exactă a numărului de posturi necesare în învăţământul ieşean pentru desfăşurarea orelor de religie va fi disponibilă în prima săptămână a lunii martie, Ministerul Educaţiei dorind să finalizeze centralizarea cererilor până pe 6 martie.
Reacţia cititorilor la articolul „Clanurile din Universitatea de Medicină”
EXCLUSIV Cine opreşte dramele tot mai frecvente din şcoli?
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau