Subiecte pe placul candidaţilor la Bac
Dimensiune font:
Candidaţii ieşeni au participat ieri la prima probă scrisă a Bacalaureatului. Atât ei, cât şi cadrele didactice susţin că subiectele au fost de nivel mediu şi mai uşoare decât cele din sesiunea din vară.
705 absolvenţi de liceu din judeţul Iaşi, din totalul de 876 înscrişi, au susţinut ieri, 24 august, prima probă scrisă a Bacalaureatului, sesiunea de toamnă, cea de evaluare a cunoştinţelor la limba şi literatura română. „În ansamblu, variantele de la disciplina limba şi literatura română au fost de nivel mediu, cu anumite cerinţe complexe, cu inerente dificultăţi pe care le presupune subtilitatea unui text liric sau discursul figurativ asociat acestui gen literar. Considerăm că un candidat care s-a pregătit pentru susţinerea acestei probe poate să primească o notă de promovare”, a subliniat Mihaela Apetroae, inspector şcolar de limba şi literatura română.
Citește și Ultimele grădiniţe deschise pe perioada verii
La primul subiect, textele-suport aparţineau scriitorilor Nicolae Labiş - „Dor căzut”, respectiv Radu Stanca - „Preludiu de toamnă”, acestea fiind diferite în funcţie de profilul şi specializarea urmate în timpul liceului. Cel de-al doilea subiect presupunea redactarea unui text argumentativ despre „importanţa implicării tinerilor în activităţi umanitare”, respectiv „utilitatea cunoaşterii biografiei unei personalităţi culturale/ştiinţifice”. În final, la al treilea subiect, candidaţii trebuiau să prezinte „particularităţile de construcţie a unui personaj dintr-o nuvelă studiată”, respectiv „relaţia dintre două personaje din cadrul aceleiaşi specii epice”. „Textul previzibil ar fi Moara cu noroc, de Ioan Slavici, dar opţiunile candidaţilor s-ar putea îndrepta şi către alte opere de referinţă aparţinând altor autori, precum Mihai Eminescu, Ion Luca Caragiale, Mircea Eliade sau Vasile Voiculescu. Reperele sunt clare, logice, corelate cerinţei formulate, iar abordarea acestora, indiferent de ordine, permite obţinerea unui punctaj bun”, a completat inspectorul şcolar de specialitate.
La examen participă candidaţi din promoţia curentă sau din cele anterioare, care nu au promovat în sesiunile trecute, precum şi cei care au susţinut corigenţele, în perioada 4-5 august. De precizat că tinerii care au promovat probele Bacalaureatului în alte sesiuni, se prezintă doar la cele la care nu au luat notele de trecere. „Limba română e singura probă la care nu am trecut în vară, dar acum cred că pot sta liniştită. Cel mai probabil voi lua peste 7. M-am pregătit mai bine, totuşi, am avut un singur obiect la care să învăţ. În plus, subiectele au fost cu mult mai uşoare decât cele din sesiunea trecută”, a explicat unul dintre candidaţi. Alţii, pe de altă parte, şi-ar fi dorit să scrie tot despre basm, subiect ce a fost abordat în sesiunea de vară a Bacalaureatului.
Citește și Final de probe orale la Bac-ul de toamnă
Prima probă scrisă şi primul eliminat
Unul dintre candidaţii de la centrul de examen Colegiul Tehnic „I.C. Ştefănescu” a fost eliminat din examen, pentru tentativă de fraudă. Amintim că la sesiunea iunie-iulie a Bacalaureat au fost cinci eliminaţi din examen din totalul de 5.712 candidaţi care s-au prezentat la probe. Acestora nu le vor fi recunoscute rezultatele obţinute la probele anterioare eliminării şi nu vor avea dreptul de a se prezenta la următoarele două sesiuni de examen. De asemenea, candidaţii eliminaţi din examen nu mai pot participa la probele viitoare.
Sesiunea august-septembrie a Bacalaureatului continuă cu proba la limba maternă, programată astăzi, 25 august, cu proba obligatorie a profilului (matematică sau istorie), pe 26 august, respectiv cu proba la alegere a profilului şi specializării (fizică, biologie, chimie, informatică, geografie, filosofie, logică şi argumentare, economie, psihologie sau sociologie), pe 28 august. Rezultatele vor fi afişate pe 1 septembrie, când vor putea fi depuse contestaţiile, iar noile note vor fi publicate pe 4 septembrie. Andreea IGNEA
* * *
Limba și literatura română:
- subiecte şi barem de corectare filiera teoretică - profil real; filiera tehnologică; filiera vocaţională - toate profilurile (cu excepţia profilului pedagogic)
- subiecte şi barem de corectare filiera teoretică - profilul umanist; filiera vocaţională - profilul pedagogic
Citește și Cât vă costă un masterat la „stat”
* * *
„Aveam de dat o corigenţă şi nu am participat la examen în iunie. Mi-ar fi plăcut să ne dea tot basmul, eram mai bine pregătită, dar... a fost bine şi că am avut nuvela. Era mai grav dacă ar fi fost poezia! Dacă promovez, poate mă înscriu la facultate” - candidat la Bacalaureat
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau