Teroare în rândul studenţilor străini de la Medicină EXCLUSIV
Dimensiune font:
După publicarea noii liste de admişi la programele de studiu în valută, studenţii refuză să vorbească despre situaţia punctajelor modificate, fie că ei înşişi sunt respinşi acum sau nu. Unul dintre aceştia explică refuzul de teama de a nu fi daţi afară din Universitate.
Majoritatea studenţilor străini de la Universitatea de Medicină şi Farmacie „Gr. T. Popa” (UMF) Iaşi se tem să vorbească despre fraudarea admiterii la programele de studiu cu taxa în valută. Deşi unii dintre aceştia se regăsesc pe lista oficială cu candidaţii admişi, publicată pe 26 octombrie, după reevaluarea dosarelor, preferă să evite subiectul, chiar dacă, iniţial, această reticenţă nu exista. „Am un prieten care acum nu mai este admis, deşi acum aproape o lună era. Era foarte revoltat şi este şi acum, mai ales că va fi dat în judecată pentru că deja se înmatriculase”, povesteşte unul dintre studenţi.
Ulterior, un alt student, de data acesta dintre cei care respinşi, ne-a explicat motivul refuzului. „Prefer să nu vorbesc decât cu familia şi cu cineva care m-ar putea apăra. Cred că şi alţi colegi fac acelaşi lucru. Deja sunt toate problemele cu Universitatea, situaţie care mă înfurie, pentru că nu o înţeleg. În plus, există discuţii între noi cu privire la un alt student de la noi care în urmă cu câţiva ani a fost exmatriculat sau nu a putut să se prezinte la examene, după ce a făcut publică o situaţie jenantă de la facultate. Cine ar vrea să mai aibă probleme şi din cauza asta, chiar dacă revoltă există?”, spune un student, care nu s-a regăsit pe noua listă de admişi, cu aluzie la cazul studentei în anul IV, Hsieh Wan Chin, căreia i-a fost suspendat „dreptul de a se prezenta la două sesiuni consecutive de examen” pentru că a adus ofense „unui membru al comunităţii academice, atunci când acestea au fost publice, ofense care duc la prejudicierea imaginii cadrului didactic indiferent de modul în care aceste afirmaţii au fost făcute publice”, conform deciziei Comisiei de Etică din 19 iulie 2013.
Citește și Mecanismul şpăgii la Universitatea de Medicină din Iaşi
Părinţi veniţi de la mii de kilometri distanţă
Pentru 38 de studenţi vor fi demarate acţiuni în instanţa civilă, contencios administrativ, deoarece aceştia s-au înmatriculat deja, dobândind astfel calitatea de student al UMF Iaşi înainte de a fi stopat acest proces. Astfel, se încearcă desfacerea contractelor de studiu, în condiţiile în care nu ar fi trebuit să fie admişi la Universitate. Părinţii acestora au venit în Iaşi, pentru a le fi alături şi a încerca să găsească soluţii. „Mi-am luat concediu să fiu lângă copilul meu, care va pierde un an de studiu acum. Nu este normal aşa ceva – ca el să plătească pentru greşelile altora. Puteam alege o altă universitate, însă ne-au recomandat-o pe aceasta din Iaşi nişte prieteni din Franţa, ei stimând personalul medical din România. Acum, însă, am vorbit cu ei şi îmi spuneau că încep să se îndoiască, până şi autorităţile, din câte am înţeles, de calitatea pregătirii studenţilor la UMF din Iaşi. Sper să se poată rezolva problema. Vin de la mii de kilometri ca să asist la procesul copilului meu într-o ţară străină”, spune părintele unui alt student. În plus, mulţi dintre părinţi erau deja veniţi imediat după ce oficialii marocani au cerut UMF Iaşi şi omologilor români să ofere „răspunsuri juste şi rapide”, accentuând faptul că studenţii sunt victimele unor deficienţe de ordin intern şi „riscă să piardă un an din parcursul lor universitar”.
Citește și Trei elevi ieşeni revoluţionează reţelele sociale
La un pas de un nou scandal diplomatic
Amintim că Ambasada Franţei în România şi Institutul Francez au anunţat că „urmăresc cu atenţie evoluţiile în curs de desfăşurare la Universitatea de Medicină şi Farmacie din Iaşi, în special ca urmare a publicării recente a noii liste de studenţii străini admişi în primul an”. „Ambasadorul şi-a exprimat sprijinul pentru procesul de redresare a Universităţii iniţiat de autorităţile naţionale şi în special de domnul ministru Sorin Cîmpeanu. Acest demers este esenţial, pentru a evita repetarea situaţiei actuale. O astfel de situaţie este şi periculoasă pentru reputaţia studiilor medicale din România”, au transmis oficialii din Ambasada Franţei în România pe 28 octombrie. Andreea IGNEA
94
Acesta este numărul de punctaje modificate pentru admiterea la programele de studiu în limbile română, engleză şi franceză ale UMF Iaşi. În urma reevaluării celor 951 de dosare, pe 26 octombrie a fost publicată noua listă cu candidaţii admişi. DNA a ridicat dosarele pentru ancheta penală în acest caz, fiind sesizaţi de ministrul Educaţiei, Sorin Câmpeanu, în baza raportului comisiei de control a ministerului. De asemenea, comisia de disciplină a UMF Iaşi urmează să prezinte raportul propriu.
Citește și Viaţă furată pentru „Deşteaptă-te, române!”
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau