VIDEO „Profesionişti de top” de la UMF Iaşi se remarcă prin şpăgile luate
Dimensiune font:
Conducerea UMF Iaşi aşteaptă rezultatele anchetei judiciare pentru a lua o hotărâre concretă în cazul celor trei profesori arestaţi pentru fapte de corupţie. O primă măsură luată a fost suspendarea acestora din funcţie şi activitate. Va fi demarată o anchetă a comisiei de etică în urma căreia profesorii şi-ar putea pierde postul de la UMF. Studenţii care sunt prinşi că dau şpagă riscă exmatricularea. Din punct de vedere al profesiei de medic, niciunul dintre cei arestaţi nu riscă nimic.
Cel mai recent scandal care a zguduit din temelii Universitatea de Medicină şi Farmacie „Gr.T. Popa” (UMF) Iaşi şi care îi ca actori principali pe soţii Carmen şi Gheorghe Dorobăţ şi pe Dumitru Păduraru pare a înclina balanţa în defavoarea studenţilor. Potrivit rectorului UMF, Vasile Astărăstoae, cele trei cadre didactice arestate la finalul săptămânii trecute pentru fapte de corupţie – Carmen Dorobăţ, de la Facultatea de Medicină, Gheorghe Dorobăţ, de la Facultatea de Medicină Dentară, şi Dumitru Păduraru, de la Facultatea de Medicină -, au fost suspendate din funcţie şi activitate.
Gulere albe mânjite de o rutină îngălbenită a şpăgii
În plus, în cadrul Universităţii va fi constituită o comisie de etică, acesta urmând a desfăşura o anchetă în urma celei judiciare, cu accentul pus pe prezumţia de nevinovăţie. „Deşi, cum a spus şi comunicatul DNA, acţionează prezumţia de nevinovăţie - cât timp noi nu avem informaţiile decât din presă, până când vom primi informaţiile directe -, am decis ca atât cadrele didactice, cât şi studenţii care au încercat să cumpere un examen, dacă este real, vor fi anchetaţi de către comisia de etică, dincolo de ancheta judiciară, care va analiza şi va propune Senatului măsurile care se impun”, a precizat Vasile Astărăstoae, rectorul UMF Iaşi.
Studenţii care dau şpagă ar putea fi exmatriculaţi
În timp ce cadrele didactice aflate în arest ar putea să-şi piardă dreptul de a preda la UMF Iaşi, dar nu şi în orice altă instituţie din ţară, studenţii care încearcă să-şi cumpere nota de trece la examene riscă exmatricularea. „Studenţii care încearcă să cumpere un examen fără să înveţe riscă exmatricularea, pentru că medicina este o profesie care cere cunoştinţe solide”, afirmă categoric rectorul Astărăstoae, amintind că, oricum, studenţilor li s-a făcut întotdeauna instructaj cu privire la măsurile care se iau în cazul tentativei de fraudă. Pe de altă parte, rectorul UMF susţine că încă nu cunoaşte identitatea celor care au pus bani în carnetele de student pentru soţii Dorobăţ sau pe cea a tinerei care urma să-şi plătească trecerea examenului la Anatomie cu sex. De asemenea, niciun student nu a reclamat cazurile la Universitate.
Citeşte şi Cooperativa ŞPAGA dinamitează Universitatea de Medicină Iaşi FOTO/ VIDEO
În arest ca în concediu
Reprezentanţii Spitalului de Neurochirurgie nu au luat nicio decizie în privinţa lui Gheorghe Dorobăţ, ba, mai mult, fac o comparaţie hilară legată de situaţia juridică a şefului de Anestezie şi Terapie Intensivă a spitalului. „Spitalul nu a primit nicio hârtie oficială din partea Tribunalului legat de situaţia juridică a domnului profesor. Am discutat cu managerul Spitalului de Neurochirurgie şi nu s-a dispus nicio măsură administrativă împotriva prof. dr. Gheorghe Dorobăţ, şeful Clinicii de Anestezie şi Terapie Intensivă. Acesta nu îşi va pierde funcţia şi va fi ca şi cum acesta este în concediu”, a precizat dr. Florin Grămadă, purtătorul de cuvânt al Spitalului de Neurochirurgie.
Şi situaţia managerului Spitalului de Boli Infecţioase este incertă. Directorul medical, dar şi membrii din Consiliul de Administraţie, au refuzat să facă comentarii legat de situaţia prof. dr. Carmen Dorobăţ. Reprezentanţii Consiliului Judeţean, autoritatea tutelară susţin că decizia privind revocarea din funcţie a managerului spitalului revine Consiliului de Administraţie a unităţii medicale. „Consiliul de Administraţie trebuie să se întrunească în regim de urgenţă şi să ia o decizie în acest caz”,a precizat Marius Pârciu, purtătorul de cuvânt al Consiliului Judeţean Iaşi.
Andreea IGNEA, Cristina Mihăilă
* * *
„Şi înainte şi după '89 au mai fost cazuri izolate, dar Universitatea nu s-a prăbuşit. Este un lucru foarte grav şi spun sincer că îmi pare rău că nişte profesionişti de top nu vor mai putea să-şi transmită cunoştinţele către ceilalţi. Nimeni nu a contestat pregătirea lor profesională, care este de top! Astfel, Colegiul Medicilor nu va lua nicio decizie şi avem şi o explicaţie: au făcut ceva ca medici?” - Vasile Astărăstoae, rectorul UMF Iaşi
Potrivit procurorilor DNA, managerul Spitalului de Boli Infecţioase, Carmen Maria Dorobăţ, care predă la Facultatea de Medicină, a fost acuzată întâi de trafic de influenţă, apoi de complicitate la luare de mită, în timp ce soţul acesteia, Gheorghe Dorobăţ, profesor la Facultatea de Medicină Dentară şi şeful secţiei ATI de la Spitalul de Neurochirurgie, a fost acuzat de luare de mită. „Inculpata a primit direct 20 carnete de student, fiecare carnet având printre file câte 100 euro, pentru a-l determina pe soţul ei să îi promoveze, cu nota 9, la examenul la disciplina Anestezie Generală, ce urma să aibă loc în cursul aceleiaşi zile”, au spus procurorii DNA. Pe de altă parte, Dumitru Păduraru, şeful Institutului de Anatomie şi profesor la Facultatea de Medicină, dar şi la cea de Farmacie, este acuzat de luare de mită, tentativă de viol şi şantaj, în urma denunţului uneia dintre studente. Judecătorii Tribunalului Iaşi au emis sâmbătă noaptea mandate de arestare numele celor trei cadre didactice de la UMF.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau