Vor să cucerească lumea cu o maşină de curse!
Dimensiune font:
O echipă de studenţi de la Universitatea Tehnică „Gh. Asachi” Iaşi va participa la cea mai cunoscută competiţie internaţională a pasionaţilor de construcţii de maşini, desfăşurată în Ungaria. Monopostul construit de ei atinge 100 km în 4,3 secunde.
11 studenţi, coordonaţi de doi profesori, de la Universitatea Tehnică „Gh. Asachi” Iaşi (TUIASI) continuă tradiţia de a construi maşini de curse şi, mai mult, de a participa la competiţii internaţionale de profil. Echipa T.U. Iaşi Racing va concura la Formula Student Ungaria, ce va avea loc în oraşul Gyor, în perioada 20-23 august, fiind singura care va reprezenta România. Competiţia reuneşte 44 de echipe acceptate şi alte 61 pe lista de aşteptare sau descalificate din ţara gazdă, precum şi din Germania, Marea Britanie, Cehia, Rusia, Polonia, Croaţia, Finlanda, India, Italia, Slovenia, Serbia, Austria, Ucraina sau Israel. „În ultimele săptămâni am lucrat aproape continuu pentru a aduce ultimele ajustări monopostului cu care vom participa la Formula Student, cea mai importantă competiţie pentru studenţii pasionaţi de construcţia de maşini. Acum nu mai avem nici măcar emoţii, dar să ajungem în Ungaria şi să vedem cum va fi anul acesta”, a amintit Ciprian Ciofu, profesor coordonator al T.U. Iaşi Racing şi cel care a propus înfiinţarea unei echipe a Universităţii Tehnice pentru participarea Formula Student.
Construit după regulile stricte impuse prin metodologia de concurs, monopostul Universităţii din Iaşi are 297 de kg şi un motor de 599 cmc, atingând suta de kilometri în doar 4,3 secunde.
Citește și Cât vă costă un masterat la „stat”
Prima participare la Formula Student a fost în anul 2012, în Spania, Barcelona, când studenţii Universităţii din Iaşi au reuşit să treacă de proba teoretică şi de evaluarea statică, însă au întâmpinat dificultăţi la cea de dinamică. „Atunci, eram abia la început, nu prea se ştia ce înseamnă Formula Student şi ne-a fost foarte greu să găsim sponsorii. Dar, arbitrul german ne-a spus atunci că rareori o echipă la prima participare trece de probele statice”, a povestit Gabriel Ursescu, profesor coordonator în echipa T.U. Iaşi Racing, alături de profesorul Ciprian Ciofu. Cu aceeaşi maşină au participat, un an mai târziu, la competiţia organizată în Ungaria (Gyor), clasându-se aproximativ la mijlocul clasamentului, singura probă pe nu au reuşit să o finalizeze fiind ultima, cea de anduranţă. Andreea IGNEA
* * *
Competiţia Formula Student constă în parcurgerea a trei probe – teoretice, statice şi dinamice, proiectul fiind realizat ca o afacere. Astfel, alături de partea de proiectare şi de construire a monopostului, studenţii trebuie să includă simularea producţiei maşinii, incluzând costurile şi planurile de promovare, de management, respectiv, marketing din microîntreprinderea producătoare. Probele practice cuprind teste de accelerare, de skid pad, de îndemânare şi de anduranţă.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau