Învaţă să-ţi foloseşti resursele interioare

default

Dimensiune font:

| 04-08-2016 05:00

Unul dintre principiile de bază cu care lucrăm în dezvoltarea personală şi care vine din tradiţia Programării neuro-lingvistice (NLP) spune că nu există oameni lipsiţi de resurse, ci numai stări sufleteşti fără resurse * cele mai importante resurse sunt stările emoționale * creativitatea, imaginaţia, inspiraţia, dorinţa, determinarea, pasiunea, iubirea sunt resurse umane foarte preţioase și când îți accesezi aceste resurse, poți obține orice altă resursă de pe pământ

 

Auzim, adesea, în jurul nostru oameni care spun „Nu pot…”, „Am încercat, dar nu merge…”, „Contextul sau persoana „x” este de vină…”, „Viaţa mi se întâmplă…”, „Lucrurile merg prost peste tot…”, „Am pierdut totul…”, „Situaţia este fără ieşire…”. Toate aceste expresii sunt semne ale unui mod de gândire centrate pe deficit, pe lipsă şi limitare, ce refuză să caute soluţii şi resurse, chiar şi atunci când acestea sunt vizibile în mediul proxim. În fapt, găseşti ceea ce te aştepţi să găseşti sau, în limbajul utilizat în domeniul dezvoltării personale, exteriorul reflectă interiorul (legea corespondenţei). Precum în interior, la fel şi în afară. „Omul nu poate forţa mediul exterior să fie ceea ce el însuşi nu este! Dacă doreşte bogăţii, mai întâi el trebuie să fie bogat în conştiinţă. Pentru omul obişnuit, cu un nivel scăzut de conştientizare (care nu este acelaşi lucru cu nivelul de informare sau de educaţie) este destul de greu de acceptat această idee cum că totul vine din interior spre exterior şi nu invers şi că dacă vrem să modificăm contextul în care trăim şi rezultatele din viaţa noastră este nevoie să lucrăm cu interiorul nostru, cu modul în care gândim şi simţim, cu felul în care ne raportăm la noi înşine, la ceilalţi, la situaţiile de viaţă”, spune Alina Hurubean, coach sistemic, trainer dezvoltare personală şi leadership. Cei mai mulţi oameni aşteaptă să se schimbe contextul exterior, social şi politic, ca să se schimbe şi viaţa lor în mai bine. Lucrurile stau total diferit, după cum ne transmit cei mai de seamă psihologi şi maeştri ai spiritului: „Cine se uită în exterior visează, cine se uită în interior se trezeşte” (Carl Jung).

 

Citeşte şi

Copiii se tem rareori să greşească

Este o vorbă în tradiţia populară românească, ce vine parcă dintr-o memorie ancestrală şi care spune să ai grijă ce îţi doreşti (şi cum îţi doreşti) pentru că se poate îndeplini. Găsim aici o idee simplă şi o filozofie de viaţă ce face trimitere la disciplina minţii şi la felul în care gândeşti, idee pe care puţini oameni o înţeleg în profunzimea ei şi îi acordă atenţia cuvenită. „Ceea ce faci, modul în care acţionezi sau refuzi să acţionezi îţi este determinat de felul în care gândeşti în mintea şi inima ta. Eşti acela care simţi că eşti şi îţi este dat ceea ce eşti”, spunea Wayne Dyer, unul dintre fondatorii de referinţă ai domeniului dezvoltării personale.

Cum te conectezi cu resursele din interiorul tău?

Modul de gândire defetist al omului care se percepe ca fiind lipsit de resurse şi de puterea de a-şi schimba contextul şi cursul vieţii, aşa cum simte că este mai bine pentru el este şi un rezultat al faptului că, la şcoală şi în procesele de educaţie formală, accentul cade pe acumularea de informaţii, pe ceea ce ştim, şi mai puţin sau deloc se acordă atenţie pe a lucra la modul cum gândim şi la mecanismele cognitive şi emoţionale care, în bună parte, creează realitatea pe care o trăim. „Există o diferenţă semnificativă între învăţarea ca acumulare de cunoştinţe, care îţi poate asigura expertiza într-un domeniu profesional şi învăţarea ca proces de creştere personală din interior spre exterior, care face diferenţa între oamenii care se bucură de fericire, împlinire, succes şi cei care „primesc” de la viaţă doar opusul acestora. Este vorba despre acea educaţie ca proces dinamic de învăţare, dezvăţare şi reînvăţare pe tot parcursul vieţii, acel tip de învăţare-educaţie care te ajută să găseşti răspunsuri şi resurse de creştere în interiorul tău (educo-educare = a creşte, a extrage din interior)”, a completat Alina Hurubean.

Răspunsul este în noi. Şi nu atât răspunsul în sine este important, cât procesul pe care îl parcurgem în găsirea lui. O modalitate profesionistă de a „săpa în interior” pentru a descoperi resursele de care ai nevoie pentru viaţa pe care ţi-o doreşti este coaching-ul. Prin coaching declanşăm acest proces de conştientizare, de creştere a calităţii gândirii şi, implicit, a calităţii vieţii. „Ne (re)conectăm, astfel, cu latura mai înaltă a personalităţii noastre, cu puterea interioară, cu potenţialul şi inteligenţa care sălăşluiesc în noi şi care sunt atât de rar accesate prin mecanismele gândirii obişnuite, (marcată de prejudecăţi şi convingeri limitative) sau prin educaţia noastră convenţională şi procesele de training. Dacă procesele de învăţare prin training, ca şi demersul educaţiei şcolare şi academice, se bazează pe presupoziţia «recipientului gol», care trebuie umplut cu informaţii, procesul de coaching este reprezentat, adesea, prin metafora ghindei care conţine în ea stejarul”, a explicat trainerul. Principiul de lucru este că potenţialul uman este nelimitat, iar răspunsurile/soluţiile/resursele pe care clientul de coaching le caută sunt în interiorul lui (Sir John Whitmore, 2014). Dacă nu găseşti răspunsul în interiorul tău, nu îl vei găsi nici în exterior.

Unul dintre principiile de bază cu care lucrăm în dezvoltarea personală şi care vine din tradiţia Programării neuro-lingvistice (NLP) spune că nu există oameni lipsiţi de resurse, ci numai stări sufleteşti fără resurse. Cele mai importante resurse sunt stările emoționale. Creativitatea, imaginaţia, inspiraţia, dorinţa, determinarea, pasiunea, iubirea sunt resurse umane foarte preţioase și când îți accesezi aceste resurse, poți obține orice altă resursă de pe pământ. Capacitatea de a genera resurse este cea mai importantă resursă! Resursele nu sunt niciodată problema, ci lipsa capacității de a genera resurse este motivul pentru care oamenii eșuează. Aşadar, tu cum te conectezi la resursele din interiorul tău? Cum lucrezi la cea mai bună variantă a ta?

 Citeşte şi ANUNŢURI ZIARUL EVENIMENTUL

 

Alina Hurubean este coach sistemic, trainer dezvoltare personală şi leadership

 

 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA

1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Grumazesti, sat Grumazesti, comuna Grumazesti, Str. Principala nr. 1, judetul Neamt, telefon 0233.786.059, fax 0233.786.364, e-mail: primariagrumazestineamt@yahoo.com, cod fiscal 2614198. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Teren identificat cu sola 31, parcela 712 al comunei Grumazesti, in suprafata de 235 mp, teren curti constructii, situat in intravilan sat Topolita, comuna Grumazesti, F.N., judetul Neamt, apartinand domeniului privat al Comunei Grumazesti, conform H.C.L. Grumazesti nr. 63/30.05.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: prin cerere scrisa, transmisa prin mijloace electronice sau depusa in format fizic inregistrata la Comuna Grumazesti -Registratura. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Comuna Grumazesti -Registratura, sat Grumazesti, str. Principala nr. 30, comuna Grumazesti, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: Gratuit. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 19.06.2024, ora 10.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 28.06.2024, ora 14.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Grumazesti -Registratura, sat Grumazesti, comuna Grumazesti, Str. Principala nr. 30, judetul Neamt, cod postal 617235. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: 1 exemplar original, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 01.07.2024, ora 09.00, Comuna Grumazesti, sat Grumazesti, comuna Grumazesti, Str. Principala nr. 30, judetul Neamt, cod postal 617235. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Tribunalul Neamt, Piatra-Neamt, Bd. Decebal nr. 5, judetul Neamt, cod postal 610012, telefon 0233.212.717, fax 0233.232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 06.06.2024.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Grumazesti, sat Grumazesti, comuna Grumazesti, Str. Principala nr. 1, judetul Neamt, telefon 0233.786.059, fax 0233.786.364, e-mail: primariagrumazestineamt@yahoo.com, cod fiscal 2614198. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Teren identificat cu sola 31, parcela 712 al comunei Grumazesti, in suprafata de 152 mp, teren curti constructii, situat in sat Topolita, comuna Grumazesti, F.N., judetul Neamt, apartinand domeniului privat al Comunei Grumazesti, conform H.C.L. Grumazesti nr. 63/30.05.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: prin cerere scrisa, transmisa prin mijloace electronice sau depusa in format fizic inregistrata la Comuna Grumazesti -Registratura. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Comuna Grumazesti -Registratura, sat Grumazesti, comuna Grumazesti, Str. Principala nr. 30, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: Gratuit. 3.4.Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 19.06.2024, ora 10.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 28.06.2024, ora 14.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Grumazesti -Registratura, sat Grumazesti, comuna Grumazesti, Str. Principala nr. 30, judetul Neamt, cod postal 617235. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: 1 exemplar original, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 01.07.2024, ora 11.00, Comuna Grumazesti, sat Grumazesti, comuna Grumazesti, Str. Principala nr. 30, judetul Neamt, cod postal 617235. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Tribunalul Neamt, Piatra-Neamt, Bd. Decebal nr. 5, judetul Neamt, cod postal 610012, telefon 0233.212.717, fax 0233.232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 06.06.2024.
Forţa care îţi conduce viaţa, în funcţie de tipul de personalitate
26/12/2022 17:12

Dacă ai fost vreodată curioasă să afli ce fel de personalitate ai şi ţi-ai făcut testul Myers - Briggs, ştii deja ce tipologie (MBTI) te caracterizează şi iţi va fi foarte uşor să afli in cele ce u ...

Studiu: munca în exces îți afectează frumusețea! Cum îți distrug fizicul orele suplimentare
26/12/2022 12:51

Stii deja că statul prea mult pe scaun, implicit lucrul la birou cauzează probleme la nivelul coloanei vertebrale, coloanei cervicale, dureri de cap, de oase, afectiuni la nivelul picioarelor si circulatiei v ...

Cum să ai sărbători fără stres. Patru recomandări ale psihologului
26/12/2022 12:44

Pentru cei pentru care goana după cumpărături si cadouri, curătenia si pregătirea bucatelor de sărbători este un stres urias, psihologii oferă cateva recomandări. Sărbători, stres. Neda Gould, psiho ...

Pomul minune. Produce 40 de tipuri de fructe
26/12/2022 12:14

Pomul poate să producă 40 de soiuri de fructe. Este o minunătie de privit mai ales primăvară, atunci cand infloreste! În intreagă lume mai există doar alte cateva exemplare ale acestui copac uimit ...

Hidratarea, la fel de importantă și iarna, ca și vara
26/12/2022 11:35

Hidratarea este la fel de importantă si iarna, ca si vara. Diferenta este că vara e mai usor să ne dăm seama că trebuie să bem lichide, din cauza temperaturilor ridicate. În timpul verii, cand temp ...

Fructul care te poate ucide! Toți românii îl au în case
26/12/2022 11:00

Este fabulos de bun, uneori, o dietă pe bază de grapefruit te poate ajuta, fără mare efort, să pierzi cateva kilograme bune. Însă, pe cat de multe beneficii are acest fruct magic, poate fi si extre ...

Top 7 cele mai placute pozitii sexuale
04/08/2022 12:48

 Expertii spun ca anumite pozitii sexuale va ajuta sa aveti parte de momente intense si excitante, in timp ce alte pozitii sunt grozave pentru a va manifesta romantismul si dragostea. Incearca 7 dintre ma ...

Retete cu legume si carne pentru masa de Craciun
24/12/2021 12:21

Retete cu legume si carne pentru masa de Craciun Masa de Craciun trebuie pregatita ca la carte, cu retete traditionale si preparate culinare specifice acestei sarbatori. Sarmalele, carnatii de porc sau calt ...

Masa de Craciun : mancaruri traditionale, retete culinare de Craciun
23/12/2021 18:12

Masa de Craciun : mancaruri traditionale, retete culinare de Craciun Craciunul, marea zi a nasterii lui Iisus Hristos, este sarbatorita de toti romanii cu traditiile specifice ei. Brazi sclipitori, colinde, ...

 Niciuna dintre aceste imagini nu e ceea ce pare la prima vedere! Vezi cele mai bizare iluzii optice - Galerie FOTO
25/06/2021 16:50

Ce au in comun toate cele 10 imagini din GALERIA FOTO de mai jos - niciuna dintre ele nu este ceea ce pare la prima vedere! :) vezi AICI mai multe FOTO

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei