10 ani de închisoare pentru fostul director al CFR
Dimensiune font:
Mihai Necolaiciuc este acuzat de abuzuri în serviciu în urma cărora compania ar fi fost prejudiciată cu aproximativ 56,7 milioane de euro * decizia magistraţilor de la Judecătoria Sectorului 1 nu este definitivă * el se află în puşcărie într-un alt dosar, în care a fost condamnat, în octombrie 2014, la patru ani şi şase luni de închisoare, fiind acuzat că a cheltuit ilegal 2,7 milioane de euro din fondurile Băncii Europene de Investiţii
Fostul director general al Companiei Naţionale a Căilor Ferate Române, Mihai Necolaiciuc, a fost adus în România în 2011 din SUA, pentru a fi judecat pentru prejudicierea companiei cu 70 de milioane de euro. La cererea procurorilor Anticorupţie, în cursul anului 2009, Judecătoria sectorului 1 Bucureşti a emis mandate de arestare preventivă şi de urmărire internaţională pe numele lui. În data de 22 iunie 2009, Necolaiciuc Mihai a fost arestat de autorităţile judiciare din SUA şi, după derularea procedurilor de extrădare, la data de 1 martie 2011, s-a dispus extrădarea acestuia în România. De atunci a ţinut-o numai în procese.
Acuzaţii pe bandă rulantă
Potrivit deciziei instanţei, Necolaiciuc a primit două pedepse de 10 ani, respectiv 7 ani de închisoare, acestea fiind contopite cu o altă pedeapsă de 4 ani şi 6 luni dată într-un alt dosar, urmând ca el să execute pedeapsa cea mai grea de 10 ani.
În acest dosar au fost comasate trei cauze în care Mihai Necolaiciuc şi alte persoane au fost trimişi în judecată, pentru fraude de aproximativ 56,7 milioane de euro.
În primul proces a fost trimis în judecată în 1 februarie 2008, pentru presupusa implicare într-o fraudă de 18 milioane de euro. La patru luni, procurorii au finalizat un al doilea rechizitoriu, iar în 24 iunie 2008 Mihai Necolaiciuc a fost deferit din nou justiţiei, fiind acuzat de abuz în serviciu şi de faptul că a utilizat subvenţii în alte scopuri decât cele pentru care au fost acordate, în urma acţiunilor sale prejudiciind CNCFR cu circa 35,5 milioane de euro. La un an distanţă de la prima trimitere în judecată, în 16 februarie 2009, un al treilea rechizitoriu a ajuns pe masa magistraţilor de la Judecătoria Sectorului 1. Procurorii spun că în acest caz el ar fi prejudiciat compania cu alte 2,9 milioane de euro.
Mihai Necolaiciuc este în penitenciar din 17 octombrie 2014, când a fost condamnat într-un al patrulea dosar, cel care a ajuns şi cel mai târziu la instanţă. Curtea de Apel Bucureşti l-a condamnat atunci pe Mihai Necolaiciuc la patru ani şi şase luni de închisoare cu executare, în dosarul privind o fraudă de 2,7 milioane de euro produsă prin achiziţionarea de bunuri într-un proiect de reconstruire a infrastructurii afectate de inundaţiile din 2000.
În acelaşi dosar au fost condamnaţi şi complicii săi, persoane din fosta conducere a CN CFR sau şefi de servicii: Mihail Gabriel Misir (8 ani închisoare), Viorica Olăeru (8 ani), Ilie Vlăduţ (6 ani), Dragoş Vasile Vlăduţ (6 ani), Ana Maria Matei (6 ani), Octavian Costea (6 ani), Alexandru Nicolae (5 ani), Marius Iliuşcă (6 ani), Ovidiu Lucian Nicula (5 ani), toate pedepsele fiind cu executare.
Citeşte şi: Clădirea Gării Iţcani a rămas fără acte
Andrei CĂLĂTORU
Mihai Necolaiciuc s-a născut în 1952, la Gura Humorului. A fost numit la conducerea CFR în anul 2000, de către ministrul transporturilor de atunci, Anca Boagiu. Cercetările în cazul lui au început în 2004, la scurt timp după ce acesta a fost înlăturat din funcţia de director al CFR SA. Pe 4 februarie 2005, Necolaiciuc, asupra căruia nu se emisese încă mandat de arestare, a ieşit din ţară pe la Vama Albiţa către Republica Moldova, de unde a plecat în Austria, unde în 2006 a fost depistat de către Interpol. A ajuns în SUA, de unde a fost extrădat.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau