2.000 de copaci plantaţi pe Rarău
Dimensiune font:
La acţiune au participat 150 de voluntari sosiţi din toate colţurile ţării * ei au primit sprijin de la silvicultorii din Ocolul Pojorâta unde s-a desfăşurat evenimentul
„Hai la Înverzit” este numele acţiunii care a scos din case peste 150 de voluntari din toată ţara, ca să planteze peste 2.000 de copăcei în zona Pojorâta - Rarău. Acţiunea a avut loc sâmbătă, pe o vreme capricioasă. Voluntarii, convocaţi prin intermediul reţelei de socializare Facebook, la iniţiativa Asociaţiei Ghizilor din Bucovina, au muncit cot la cot cu silvicultorii. „Din share în share, oamenii au aflat de acţiune. Au răspuns solicitărilor noastre oameni din Paşcani, Cluj, Braşov, Iaşi, Bucureşti, Botoşani şi Suceava, dar şi localnici. Au venit cu prietenii şi familia. Unii dintre ei au mers şi câte 12 ore cu trenul ca să participe la acţiune”, ne-a spus Nicoleta Loghin, vicepreşedintele Asociaţiei Ghizilor din Bucovina.
Dragostea pentru natură i-a determinat pe ecologişti să iasă la plantat. La acţiune au participat voluntari cu vârste cuprinse între 10 şi 60 de ani. Printre ei l-am găsit pe Adrian Bogdan Ciprian, în vârstă de 36 de ani. Bărbatul este din Rădăuţi şi a venit însoţit de câţiva prieteni. El a decis să se alăture grupului de voluntari după ce a văzut cât lemn este decimat pe platforma de prelucrare aflată aproape de Dorneşti. „Te doare inima când vezi camioanele. Nu ştiu dacă ne mai numeam români fără păduri. Părerea mea este că sudul ar fi vorbit turceşte, Ardealul ungureşte şi Moldova reuşeşte, fără pădure. Sunt un culegător înfocat de ciuperci şă văd «buzunare» de două-trei hectare tăiate. Am mare încredere în generaţia tânără că va lua altfel pădurea şi nu o va trata doar ca pe o marfă”, ne-a spus Adrian Bogdan Ciprian.
Muntele ras, imaginea dezolantă
Acţiunea „Hai la Înverzit” a fost organizată în colaborare cu Ocolul Silvic Pojorâta. Printre voluntari s-au aflat şi 22 de reprezentanţi ai Direcţiei Silvice Suceava. „Am ales această zonă pentru că este o suprafaţă mai veche care nu a fost împădurită la timp. Terenul aparţine Primăriei Pojorâta”, ne-a spus Constantin Corduneanu, responsabil cu activitatea de cultură a pădurilor la Ocolul Silvic Pojorâta.
Înainte să se apuce de treabă, voluntarii au fost instruiţi de silvicultori, de la care, dincolo de puieţii de molid, au primit mânuşi de protecţie, găleţi şi alte unelte necesare plantării.
Invenţii pentru mama paralizată
Oana ŞLEMCO
„Iniţiativa este a noastră, dar am fost sprijiniţi de oamenii de la Ocolul Silvic Pojorâta. Ne-au instruit, ne-au spus exact cât trebuie să fie distanţa între puieţi” – Nicoleta Loghin, vicepreşedintele Asociaţiei Ghizilor din Bucovina
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau