23 de plângeri penale în domenii cu risc ridicat de producere a evaziunii fiscale la Suceava
Dimensiune font:
Vizaţi sunt agenţi economici din exploatarea şi prelucrarea lemnului, construcţii, transporturi, energie, precum şi cei din sectorul utilizării forţei de muncă, aceştia fiind la originea unui prejudiciu de circa 53 de milioane de lei, adus bugetului statului
În primul semestru al anului 2015, inspectorii Administraţiei Judeţene a Finanţelor Publice Suceava au avut 512 descinderi la contribuabilii persoane juridice, dintre care 10 inspecţii fiscale generale, 358 de inspecţii de fiscale parţiale, 75 de controale inopinate, 24 de controale încrucişate şi 45 de cercetări la faţa locului. Accent s-a pus pe agenţii economici cu activităţi în domenii cu grad de risc ridicat de producere a evaziunii fiscale, precum în energie, alcool, tutun, produse agroalimentare, transport, turism, construcţii, exploatarea lemnului, dar şi pe cei din sectorul utilizării forţei de muncă. Potrivit raportului de activitate a instituţiei sucevene, respectivele acţiuni au urmărit verificarea agenţilor economici în ceea ce priveşte modul de calculare, evidenţiere şi virare, în cuantumul şi la termenele stabilite de lege, a obligaţiilor faţă de bugetul de stat. Vizaţi au fost, de asemenea, contribuabilii cu restanţe la plată, cei care nu au depus deconturi, sau care au TVA de rambursat mai multe luni în decursul unui an, şi nu au solicitat rambursarea acesteia.
Conform raportului de activitate a Administraţiei Judeţene a Finanţelor Publice, în urma controalelor inspectorilor fiscali, la bugetul statului urmează a intra sume suplimentare care se ridică la 71,54 de milioane de lei, valoare amenzilor aplicate fiind de 114.000 de lei.
În prima jumătate a anului 2015, la contribuabilii persoane fizice au fost întreprinse 600 de controale
Pe de altă parte, în baza verificărilor făcute de către lucrătorii AJFP, în primele 6 luni ale acestui an, pierderea fiscală s-a diminuat cu 8,37 de milioane de lei. Inspectorii specializaţi au instituit 23 de măsuri asigurătorii, pentru 34,64 de milioane de lei şi, de asemenea, au întocmit 23 de sesizări penale, în cazul cărora prejudiciul însumează 52,87 de milioane de lei. Sesizările penale au fost formulate împotriva agenţilor economici care au ca obiect de activitate exploatarea şi prelucrarea lemnului(9 sesizări penale pentru un prejudiciu care totalizează 16,85 de milioane de lei); construcţiile(7 sesizări penale pentru 16 milioane de lei prejudiciu; transporturile(2 sesizări penale cu pagube de 4,4 milioane de lei). În domeniul energetic AJFP a întocmit 2 sesizări penale, în cazul cărora paguba adusă bugetului statului este de 8,68 de milioane de lei, precum şi încă 3 sesizări pe numele operatorilor din sectorul forţei de muncă, aceştia urmă fiind la originea unui prejudiciu de 6,85 de milioane de lei. În prima jumătate a anului 2015, la contribuabilii persoane fizice au fost întreprinse 600 de acţiuni de control, dintre care 525 de inspecţii fiscale generale, 34 de inspecţii fiscale parţiale, 9 controale inopinate, 3 controale încrucişate şi 4 cercetări la faţa locului.
Citeşte şi: Peste 300 de cereri au fost aprobate ilegal la Suceava
Lidia DIACONU
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau