25% dintre edili şi-au lăsat partidul baltă
Dimensiune font:
Un sfert din primarii din judeţul Bacău au debarcat în alte partide. Ordonanta de urgenţă a Guvernului nr. 55/2014 pentru reglementarea unor măsuri privind administraţia publică locală a fost, pentru unii dintre aceşti primar, de “ocazia” de ordin normativ de care aveau nevoie pentru a-şi oficializa relaţia cu PSD-ul.
25 din cei 93 de edili locali din judeţul Bacău şi-au dat partidul pe listele căruia au fost aleşi pentru un partid „mai atractiv”. Fie că au dat galbenul şi portocaliul pentru roşu, şi dreapta pentru stânga, sau doar au debarcat în partidul de aceeaşi orientare politică, primarii din judeţul Bacău au profitat de Ordonanta de urgenţă a Guvernului nr. 55/2014 pentru reglementarea unor măsuri privind administraţia publică locală care le-a permis să-şi aleagă o nouă orientare politică fără a-şi pierde funcţia. Majoritatea au plecat din fostul PNL şI PDL. 20 de primari a pieârdut actualul PNL, constituit prin fuziunea PNL şi PDL. „Nu spun că mă bucură că am pierdut aceşti primari, dar în anumite zone, în care nu aveam siguranţa că aceşti primari vor fi corecţi, e mai bine aşa”, a declarat liderul PNL Bacău, Ionel Palăr. Alţi cinci edili au plecat spre alte partid din PP-DD sau PER.
PSD-ul, cel mai câştigat
Odată cu aplicarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 55/2014 PSD-ul a fost cel mai câştigat în judeţul Bacău. 17 din cei 25 de edili care au făcut uz de OUG 55/2014 au ales PSD-ul. Este vorba despre: primarii comunelor: Agăş, Blăgeşti, Dofteana, Letea Vechea, Lipova, Livezi, Parava, Pîrjol, Plopana, Răchitoasa, Roşiori, Sascut, Sănduleni, Sarata, Solonţ, Stănişeşti şi Tătărăşti, conform datelor oficiale centralizate la Instituţia Prefectului Judeţul Bacău. PLR-ul are trei edili în judeţul Bacău: Glăvăneşti, Odobeşti şi Prăjeşti. Şi UNPR-ul s-a ales tot cu trei primari noi în comunele: Ardeoani, Brusturoasa şi Scorţeni. Doar primarul din Vultureni a ales să intre în PNL graţie OUG 55/2014. Rămâne de văzut ce se va întâmpla cu aceşti 25 de primari, dacă îşi vor pierde mandatul. După ce Camera Deputaților a adoptat tacit proiectul de respingere a Ordonanței 55/2014 pentru reglementarea unor măsuri privind administraţia publică locală. Urmează ca Senatul să decidă dacă în judeţul Bacău vior fi alegeri anticipate în 25 de comune ca urmare a respingerii OUG 55/2014.
Edilii locali din judeţul Bacău au dat galbenul şi portocaliul pentru roşu, şi dreapta pşentru stânga. Aşa se face că 20 de primari PNL şI PDL s-au înscris în PSD odată cu Ordonanta de urgenţă a Guvernului nr. 55/2014 pentru reglementarea unor măsuri privind administraţia publică locală care le-a permis să-şi aleagă o nouă orientare politică fără a-şi piorde funcţia. Mai precis, 10 primari PDL şi 10 primari PNL sunt acum, ai PSD-ului în judeţul Bacău. Astfel, PSD-ul “deţine” un total de 57 din cei 93 de primari, judetul Bacău având 3 municipii: Bacău, Oneşti şi Moineşti, 5 oraşe: Buhuşi, Comăneşti, Dărmăneşti, Slănic-Moldova şi Târgu Ocna şi 85 de comune. „De la PNL au plecat 10 primari, nu am situatia exactă, n-aş vrea să greşesc cumva sau să omit vreo unul. Există viaţă şi după trădări.(…)Nu spun că mă bucură că am pierdut aceşti primari, dar în anumite zone, în care nu aveam siguranţa că aceşti primari vor fi corecţi, e mai bine aşa.” a declarat liderul PNL Bacău, Ionel Palăr.
Din 93 de primari, câţi are judeţul Bacău, 25 au trecut în alt partid, după apariţia OG nr. 55, care permitea schimbarea culorii politice fără pierderea mandatului. După ce li s-a aprobat cererea de catre formaţiunile în care s-au mutat, edilii au anuntat şi Instituţia Prefectului cu privire la opţiunea lor. ~n sfârşit, avem date oficiale privind transferurile. Conform acestora, PSD s-a ales cu 17 noi primari.
Sonia PAVELSCU
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau