5 lucruri neştiute despre modernizarea Bucovinei
Dimensiune font:
Curent electric, cale ferată, prima restaurare a Cetăţii lui Ştefan Cel Mare, toate au avut loc în timpul Imperiului austriac * habsburgii au adus nota de modernitate în judeţul din nordul ţării, fapt dovedit şi de documentele vremii * un scriitor sucevean a inclus toate aceste amănunte într-o carte dedicată primului primar al Sucevei
În perioada 1775-1918, o bună parte a judeţului Suceava s-a aflat sub dominaţie austriacă, în regiunea istorică numită Bucovina. Este vorba despre zona adiacentă a oraşelor Suceava, Câmpulung Moldovenesc, Siret, Rădăuţi, Gura Humorului, Vicovu de Sus şi Vatra Dornei. Istoricii spun că în perioada dominaţiei, judeţul a trecut printr-un amplu proces de modernizare. Scriitorul Ion Drăguşanul a inclus toate poveştile în cartea „Frantz Cavaler des Loges”.
Citeşte şi Adevărul despre şoseaua ocolitoare a Sucevei
1. Curent electric, apă, canal
Politicianul austriac Franz Cavaler des Loges a fost primar al oraşului Suceava în perioada 1891-1914. Oamenii l-au ales şi reales pentru că primarul le-a civilizat urbea. În primul rând, a introdus canalizarea în oraş, apoi a adus iluminatul public. În plus, a construit mai multe clădiri emblematice, printre care Muzeul de Istorie, Palatul Administrativ şi Colegiul Naţional „Ştefan cel Mare”. Scriitorul Ion Drăguşanul a studiat viaţa lui Des Loges şi a scris o carte despre cel mai longeviv primar al Sucevei, în care se arată că alesul local a împrumutat banii de la banca Raiffeisen. „Primarul Des Loges ştia că poate contribui la dezvoltarea localităţii ce-i fusese încredinţată prin vot doar dacă izbutea să atragă resurse financiare în visteria primăriei. În ţara lui natală, deja funcţionau eficient înfrăţirile de economie şi credit de tip Raiffeisen, iar Des Loges cunoştea bine mecanismul economic al sistemului cooperatist. I-a fost uşor să întocmească documentaţia şi statutele unei Case de Economii a oraşului Suceava, depunând şi garanţia specială încă din noiembrie 1893”, se arată în cartea „Frantz Cavaler des Loges”.
2. Prima restaurarea a cetăţii lui Ştefan cel Mare
Istoricii spun că austriecii puneau un accent fantastic pe restaurarea şi conservarea monumentelor istorice. De altfel, Cetatea domnitorului Ştefan cel Mare a fost restaurată pentru prima dată pe vremea când Suceava era sub dominaţia austriecilor. Lucrările au fost conduse se arhitectul Karl Romstorfer în perioada 1895-1904. Tot Romstorfer a coordonat lucrările de reconstrucţie bisericii Mirăuţi, în perioada 1898-1903, dar şi a bisericii de la Mănăstirea Putna în perioada 1901-1902.
3. Prima cale ferată
Tot în perioada dominaţiei austriece a fost construită clădirea care construieşte gara Iţcani din municipiul Suceava, dar şi calea ferată Lemberg- Cernăuţi- Iaşi. Clădirea gării există şi astăzi, însă are nevoie de renovare.
4. Salina Cacica, descoperită pe vremea austriecilor
Celebra salină de la Cacica a fost dată în exploatare în anul 1798 şi pentru ca lucrurile să funcţioneze bine, atunci au fost aduşi muncitori şi tehnicieni din tot imperiul Habsburgic. Mina de sare este una dintre cele mai cunoscute din Europa poate şi pentru faptul că adăposteşte Sanctuarul Marian.
5. Preoţilor li s-a interzis să ia bani de la săraci
Austriecii au reformat sistemul educaţional din Bucovina şi nu numai. În acele vremuri, preoţii ortodocşi erau obligaţi să se îngrijească de educaţia copiilor. În volumul „Biserica ortodoxă din Bucovina” scris de un funcţionar rus, Vladimir Mordvinov, care a călătorit în provincia istorică în 1871, se arată că în acele vremuri, guvernul „a redus numărul clericilor, din 448 a lăsat numai 259. Pentru oraşele Cernăuţi, Suceava, Câmpulung s-a admis câte patru preoţi ortodocşi, iar în satele cu câte 150 de curţi numai câte un preot, iar în cele cu 250 de curţi câte trei preoţi”.
Tot în cartea vizitatorului rus scrie că preoţilor nu li se permitea să asiste la scrierea testamentelor, să facă comerţ sau să meargă prin cârciumi. „Preotul de sat trebuie să se ferească de tot ce ar influenţa în rău morala poporului. Pentru diferitele slujbe pe care le face credincioşilor, preoţii primeşte o remuneraţie în legătură cu starea lor: de la unii vor lua potrivit, iar de la cei săraci nu vor lua nimic”, se mai arată în carte.
Oana ŞLEMCO
Sursa foto – www.dragusanul.ro
Imperiul Habsburgic a adus în Bucovina primele note de modernitate. În vremea austriecilor s-au construit o cale ferată, gări, s-au renovat şcoli şi s-au stabilit reguli clare pentru preoţi.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau