50% din lemnul tăiat în România provine din surse ilegale
Dimensiune font:
În majoritatea cazurilor investigate destinaţia lemnului ilegal a fost compania austriacă Schweighofer, se arată în raport * compania respinge acuzaţiile formulate de către organizaţia de mediu
Aproximativ 50% din lemnul tăiat în România a provenit, în ultimul deceniu, din surse ilegale, iar în majoritatea cazurilor investigate destinaţia lemnului ilegal a fost compania austriacă Schweighofer, a declarat, ieri, Alexander von Bismarck, directorul executiv al Agenţiei pentru Investigaţii de Mediu (Environmental Investigation Agency – EIA). Organizaţia a prezentat în cadrul unei conferinţe de presă raportul „Jefuirea ultimei păduri: Cea mai mare companie de procesare a lemnului din Austria, drepturi funciare şi corupţia din România”. Documentul prezintă o serie de studii de caz din mai multe zone ale României, ce arată că austriecii de la Holzindustrie Schweighofer acceptă cu bună ştiinţă şi încurajează furnizarea lemnului ilegal, „speculând proasta administrare a pădurilor”.
Se taie 3 hectare de pădure într-o oră
Datele concrete, având la bază o hartă întocmită de Greenpeace, arată că, în perioada 2000-2011, o suprafaţă de 280.000 de hectare de păduri a fost pierdută sau degradată într-un ritm de 3 hectare/oră. În acelaşi timp, dintr-o actualizare realizată în 2015 reiese că pierderea pădurii a avut loc în acelaşi ritm, în intervalul 2012-2014.
Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor arată un volum de 8,8 milioane de metri cubi de lemn ilegal, iar autorităţile de control descoperă doar jumătate de milion de metri cubi pe an, menţionează realizatorii cercetării. Conform raportului EIA, compania austriacă Holzindustrie Schweighofer a provocat pierderi masive industriei mobilei din România, odată cu majorarea preţurilor şi preluarea stocurilor de cherestea. În replică la Raportul EIA, Holzindustrie Schweighofer, prezentă în România din 2002, a respins, acuzaţiile formulate de către organizaţia de mediu, subliniind faptul că este adepta prelucrării responsabile a lemnului. „Tăierile ilegale de lemn afectează grav pădurile, precum şi întreaga industrie de prelucrare a lemnului, astfel că este în interesul tuturor să promovăm sustenabilitatea, să avem un sistem riguros şi eficient de control al originii lemnului şi să prelucrăm doar lemn cu documente complete şi corecte, care respectă toate reglementările din România şi din Uniunea Europeană”, se arată într-un comunicat de presă al companiei austriece.
Citeşte şi: Hoţii de lemne îşi fac de cap la Bacău
Ionuţ ŞERBAN
Holzindustrie Schweighofer operează două fabrici de cherestea la Rădăuţi şi Reci, o fabrică de panouri încleiate din lemn masiv la Siret şi una de panel la Comăneşti. Compania austriacă susţine că, până la ora actuală, a investit 778 milioane de euro în România, iar în ultimii patru ani a contribuit la bugetul statului cu peste 100 milioane de euro
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau