9 copii în căutarea unei biblioteci EXCLUSIV
Dimensiune font:
Cum să transformi căminul în care locuiesc copii abandonaţi sau orfani într-un loc în care oricine se poate simţi acasă? * secretul îl deţine Fundaţia „Fara”, iar ca drept dovadă stă Casa de tip familial „Sf. Nicolae” din Suceava, pe care o administrează * ei sunt bine îngrijiţi, sunt silitori, dovadă notele din carnet, dar ar avea nevoie de o bibliotecă * tinerii de la Casa „Sfântul Nicolae” au fost incluşi în campania „Ajută-i pe copiii isteţi. Oferă-le un dar de Paşte” derulată de cotidianul „Evenimentul Regional al Moldovei” cu prilejul Sărbătorilor Pascale
În căsuţa cochetă, aflată în vecinătatea Bisericii „Sf Gheorghe” de pe Mirăuţi, locuiesc nouă copii şi adolescenţi, cu vârste cuprinse între 9 şi 17 ani. Fiecare dintre ei duce pe umeri povara unei experienţe triste de viaţă. Unii sunt orfani, alţii au fost abandonaţi de părinţi sau bunici din cauza sărăciei. Durerea însă nu li se citeşte în ochi. Sunt copii încercaţi de nevoie, cu răni în suflet care trebuie pansate, dar totuşi optimişti, jucăuşi, visători şi zâmbitori. În spatele zâmbetelor cuceritoare pe care le afişează micuţii, stă multă muncă depusă de angajaţii şi voluntarii fundaţiei. Carmen Netedu, managerul căminului, ne-a spus că trăiesc exact ca într-o familie. „Aici ne considerăm o familie, chiar dacă este greu uneori pentru că nu suntem fraţi sau rude biologice. Ne respectăm casa şi unii pe alţii exact ca într-o familie”, ne-a spus Carmen, o femeie calmă, caldă şi foarte implicată în viaţa comunităţii.
„Cum este acasă?”
Carmen Netedu a reuşit să atragă voluntari care au reuşit să transforme căminul în acasă. Printre ei se află învăţătoarea Adriana Muntean, care de aproximativ doi ani îi ajută pe cei mici să-şi facă temele. Vine la Casa „Sf. Nicolae” ori de câte ori are ocazia, o dată sau de trei ori pe săptămână. S-a ataşat de copii şi a înţeles că au nevoie de ajutor. „Nu ne-am apropiat dintr-o dată. I-am văzut ca pe nişte copii care aveau nevoie de dragoste, încurajări. Uneori plecam de la ei cu lacrimi în ochi şi mă întrebam de ce este soarta cruntă, de ce nu au şi ei familie. Când le spuneam că vreau să plec acasă la copiii mei mă întrebau mereu: «Cum sunt copiii dumneavoastră, cum este acasă»? Aveau curiozitatea să afle cum este acasă la mine”, ne-a spus învăţătoarea, care predă la şcoala Generală nr. 8 din Suceava. Ea ne-a mărturisit că uneori îi este greu să răspundă la întrebările celor mici, întrebări care au o puternică încărcătură emoţională. „Într-o zi am venit, ne-am îmbrăţişat ne-am apucat de teme şi mi-a sunat telefonul. Le-am spus că este băiatul meu şi am răspuns. Miruna, fetiţa pe care o ajutam la teme, m-a întrebat dacă şi ei sunt copiii mei. M-a impresionat mult şi mi-au dat lacrimile. Am încercat să le spun că sunt ai mei, dar nu pot fi în fiecare zi cu ei”, a adăugat Adriana Muntean.
Despre bucurie în stare pură
Profesoara Dorina Fărtăiş este un alt voluntar al Fundaţiei „Fara”. Vine la casa de pe strada Mirăuţi o dată pe săptămână ca să le predea celor mici ore de muzică. Este un om modest şi vesel. Spune că-şi ia porţia de energie emoţională de la cei mici. „Muzica este un mijloc extraordinar de realizare a culturii sufleteşti. Asta fac, dau şi primesc bucurie în stare pură”, ne-a spus profesoara. şi asta nu este tot. Maria Araujo, mama a doi elevi olimpici, vine odată pe săptămână la „Sf. Nicolae” ca să facă ore de dezvoltare personală. „Este o activitate ludică şi de dezvoltare personală. Scopul este să ne jucăm în familie, ca să trăiască deplin sentimentul că stau în familie. Toate jocurile au scop pedagogic”, ne-a spus Maria.
Copiii de la „Fara” nu duc lipsă de afecţiune. Ar avea însă o nevoie. Le-ar trebui o bibliotecă pe care să o consulte ori de câte ori au ocazia. Mulţi dintre ei sunt premianţi.
Cieşte şi: Povestea familiei cu premianţi
Oana ŞLEMCO
Tinerii de la Casa „Sfântul Nicolae” au fost incluşi în campania „Ajută-i pe copiii isteţi. Oferă-le un dar de Paşte” derulată de cotidianul „Evenimentul Regional al Moldovei” cu prilejul Sărbătorilor Pascale. Dacă doriţi să-i ajutaţi puteţi face donaţii constând în cărţi, rechizite, dulciuri şi jucării. Aşteptăm darurile voastre la sediul redacţiei ziarului „Evenimentul Regional al Moldovei“, aflat pe Şoseaua Naţională nr 15, Iaşi.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau