„Ne procupă atragerea fondurilor europene”
Dimensiune font:
Preşedintele Consiliului Judeţean Iaşi, Maricel Popa trage linie după primele şase luni de mandat, destul de zbuciumate în intervalul dintre alegerile locale şi cele parlamentare * la finalul anului 2016, CJ Iaşi avea depuse 14 proiecte cu o valoare totală de 92 milioane euro * pe lista de priorităţi în anul 2017 se află modernizarea spitalelor, aeroportului şi drumurilor judeţene
Şeful judeţului s-a declarat mulţumit de activitatea instituției pe care o conduce, potrivit bilanţului de activitate pe iunie-decembrie 2016. Până la sfârşitul anului trecut Consiliul Judeţean Iaşi a depus 14 proiecte în valoare de 92 milioane de euro, pe patru linii de finanţare. Acestea vizează modernizarea infrastructurii rutiere, educaţia şi cultura, dezvoltarea antreprenoriatului şi consolidarea relaţiilor de colaborare cu Diaspora. „Privind retrospectiv, după aceste prime șase luni de mandat la conducerea instituției, pot spune că sunt motive de mulțumire pentru administrația județeană. Această perioadă a fost marcată și de momente mai puțin plăcute, însă acestea nu au fost lăsate de izbeliște, ci au fost remediate în scurt timp, pentru a intra pe făgașul normal. Am avut la rându-mi nevoie de o scurtă perioadă de acomodare dar, împreună cu personalul din Consiliul Județean, am intrat pe un drum normal, de la care nu vreau să ne abatem. Aşa cum am anunţat încă de la începutul mandatului, voi acorda o atenție sporită obținerii finanțărilor nerambursabile”, a declarat Maricel Popa. Una din cele mai mari provocări ai actualei administraţii judeţene a fost drumul interjudeţean Iaşi-Suceava, în valoare de 74,5 milioane euro, fiind singurul proiect de această anvergură depus pentru finanţare în regiunea de Nord-Est. În prezent, documentaţia se află în faza de evaluare. Alte trei proiecte depuse pentru finanţare sunt muzeele „Sfântul Ierarh Dosoftei Mitropolitul”, „Nicolae Gane” şi „Vasile Pogor”, cu o valoare totală de 3,5 milioane euro, cu menţiunea că Bojdeuca „Ion Creangă” a ratat finanţarea din cauza proiectantului.
Lucrări pe patru drumuri judeţene
În ultima ședință a plenului CJ s-a propus revizuirea studiilor de fezabilitate aferente obiectivelor de investiții incluse în Masterplanul drumurilor județene și comunale. La începutul acestui an vor fi lansate licitaţiile pentru realizarea proiectelor tehnice şi începerea etapizată a lucrărilor. „Practic, este vorba despre o diminuare a cheltuielilor privind proiectarea (de la 3% la 1.3%), a cheltuielilor de la Capitolul diverse și neprevăzute (de la 5.3% la 1.5%) și a celor privind Organizarea de șantier prevăzute în studiile de fezabilitate pentru cei aproximativ 250 km de drumuri județene (de la 2.2% la 0.5%). Proiectul mai prevede și înlocuirea rigolelor carosabile prevăzute inițial cu alte elemente mai economice care să asigure aceeași funcționalitate”, a explicat Maricel Popa. Aceste diminuări vor asigura o reducere a bugetului total de cheltuieli cu aproximativ 16 milioane de euro, din totalul de 110 milioane de euro. Până în prezent au fost demarate proiecte de modernizare la patru tronsoane de drumuri judeţene, însumând 13,4 kilometri, cu o valoare de 14,5 milioane lei. Aici se mai adaugă 18,5 kilometri de covor asfaltic pe DJ 248A Iaşi – Voineşti – Ţibăneşti, lucrare care ar trebui să fie terminată în perioada următoare. Lista continuă cu DJ 248B Păun-Tomești (2,5 milioane lei). DJ 207A Storneşti – limită judeţul Neamț (6 milioane lei), DJ 248B Budeşti-Hadâmbu (2 milioane lei) şi DJ 247A Bârnova – DN 24A (4 milioane lei).
Insfrastructura spitalicească, prioritate pe 2017
De departe, proiectul care a stârnit interesul local şi nu numai a fost Spitalul Regional de Urgenţă, o investiţie cu o valoare de aproximativ 150-200 milioane euro, din fonduri europene şi guvernamentale. Pe lângă acesta, CJ Iaşi mai pregăteşte două proiecte importante pentru modernizarea şi dezvoltarea infrastructurii medicale pentru Spitalul de Urgență pentru Copii „Sf. Maria” și Spitalul de Boli Infecțioase „Sfânta Parascheva”. De altfel, licitaţia pentru realizarea documentaţiei a fost lansată la finalul lunii trecute. Şeful judeţului a mai vorbit şi despre situaţia de la TransAgropolis, Parcul industrial Leţcani, Aeroportul Iaşi şi relaţia cu primarii. Am reușit să aducem lucrurile la normalitate în cazul parcului agroindustrial TransAgropolis, fără a mai risca să restituim banii investiți în acest proiect, Comisiei Europene. Pentru parcul industrial de la Leţcani am obținut toate avizele și suntem în etapa de realizare a studiului de fezabilitate. Urmează să identificăm în viitor sursele de finanțare pentru demararea efectivă a lucrărilor. Vrem să continuăm procesul de modernizare şi dezvoltare al Aeroportului. Studiem posibilitatea de a unifica terminalele si de a construi un nou terminal. Pregătim un proiect pentru zona Cargo, de circa 50 milioane de euro”, a încheiat Maricel Popa. Şeful CJ Iaşi şi-a propus ca până în 2020, toate localitățile cu o popupaţie de peste 2.000 de locuitori să fie racordată la reaţeaua de apă şi canalizare.
Concluzii în ancheta drumului asfaltat în bătaie de joc
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau