„Noi lucrăm pentru ieşeni, voi pentru cine?”
Dimensiune font:
În cadrul unei şedinţei extraordinare a plenului Consiliului Judeţean de ieri, reprezentanţii mai multor organizaţii nonguvernamentale au afişat sloganuri în semn de nemulţumire faţă de negocierile purtate pe ghidurile de finanţare a activităţilor nonprofit de interes judeţean * tensiunile s-au amplificat în momentul în care s-au ridicat semne de întrebare cu privire la o scrisoare trimisă de organizaţii, semnată şi de anumiţi oameni implicaţi politic
Delegaţii organizaţiilor nonguvernamentale au protestat ieri în plenul şedinţei extraordinare a Consiliului Judeţean (CJ) Iaşi, nemulţumiţi de faptul că nu le-a fost trimis un răspuns oficial din partea instituţiei cu varianta finală a ghidurilor negociate. Reprezentanţii ONG-urilor au afişat mesaje precum „ONG-urile nu cerşesc”, „Judeţul este al nostru, Consiliul Judeţean al cui este?”, „ONG-urile investesc, vrem respect pentru lege”, „Noi lucrăm pentru ieşeni, voi pentru cine?”. În fapt, negocierile între comisiile de specialitate şi organizaţiile nonguvernamentale s-au purtat pe 18 amendamente, din care pentru 10 au suferit modificări agreate de ambele părţi. „Suntem aici pentru a protesta faţă de modul în care s-a făcut dezbaterea publică. La zece zile de la negociere trebuia să fie publicată varianta finală a ghidurilor, aşa cum s-au discutat. Noi nu am văzut niciun document, nu am primit nici-o înştiinţare oficială, nu ştim ce conţine”, a protestat Mihaela Munteanu, director de comunicare al Fundaţiei „Alături de Voi”. Reacţiile consilierilor judeţeni au fost diverse, unii arătându-se ofensaţi de mesajele afişate de membrii ONG-urilor, cerând un raport de activitate al acestora, alţii arătând că este dreptul lor la un protest paşnic, mai ales că anul trecut banii pentru finanţarea nerambursabilă a activităţilor nonprofit de interes judeţean a fost anulată, ca urmare a întârzierii formării comisiilor de analiză, în an electoral.
Se amestecă politicul în finanţarea organizaţiilor?
Solicitările organizaţiilor au fost multiple, într-o scrisoare adresată CJ, semnată de peste 50 de persoane, printre care şi senatorul USR Dan Lungu şi preşedintele Pentru Iaşi, Andrei Postolache. Aceştia au cerut, printre altele, existenţa mai multor sesiuni de finanţare în cadrul unui an calendaristic, crearea unui fond de mobilitate pentru artiştii ieşeni în cadrul fondurilor destinate Legii 350, ca linie de finanţare de sine stătătoare care să sprijine mobilitatea artiştilor la evenimente internaţionale, şi crearea unui mecanism transparent pentru finanţarea artiştilor independenţi, nu doar asociaţiilor şi fundaţiilor, conform Legii 350/2005. „Acest lucru nu s-a întâmplat până în prezent în Iaşi, oraş în care există mulţi artişti independenţi de diferite vârste, care ar putea beneficia de finanţarea proiectelor lor artistice. O asemenea măsură ar fi de natură să sprijine în mod direct creaţia vie, stimulând astfel vitalitatea culturală a oraşului şi a judeţului”, se solicită în scrisoarea adresată CJ Iaşi, interpretată ca fiind un gest politicianist de către unii membri din Opoziţie. Pentru anul acesta, CJ Iaşi a aprobat suma de 450.000 de lei, bani disponibili pentru finanţarea proiectelor culturale, de tineret şi asistenţă socială. Din această sumă, 175.000 lei sunt repartizaţi proiectelor de cultură, recreere şi religie, 175.000 lei pentru asigurări şi asistenţă socială şi 100.000 lei pentru proiecte de tineret.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau