„Proiectele europene nu sunt pregătite bine şi la timp“
Dimensiune font:
Potrivit premierului Dacian Cioloş, în Regiunea de Nord-Est, din patru proiecte strategice anunţate, doar unul a fost depus, şi acela în ultimul moment * Guvernul va deschide la Vaslui un punct de asistenţă tehnică pentru autorităţile din regiune, în vederea pregătirii proiectelor europene * în cadrul vizitei la Iaşi, vicepremierul Vasile Dîncu şi-a arătat dezamăgirea în implementarea proiectului de apă şi apă uzată în judeţul Vaslui
Premierul Dacian Cioloş le-a vorbit ieri primarilor din judeţele Iaşi şi Vaslui despre soluţiile adoptate de Guvern pentru dezvoltarea regiunii de Nord-Est, în contextul sărăciei accentuate din zonă. Memorandumul prezentat ieri edililor structurează unităţile administrativ-teritoriale din cele două judeţe pe patru grade de marginalizare. Noutatea cu care a venit premierul Dacian Cioloş a fost de înfiinţare a unui centru la Vaslui pentru asistenţă tehnică în pregătirea proiectelor europene şi care vor fi tratate în mod preferenţial la selecţia pentru finanţare. „Am decis în acest an să avem o abordare integrată de dezvoltare în care să se implice şi Guvernul în mod direct cu o unitate de asistenţă tehnică, menită să ajute comunităţile locale de aici să pregătească proiecte şi să poată obţine finanţare pentru ele. Ceea ce ne-am propus să facem în acest an, fără să mai modificăm programele europene, a fost să decidem printr-un memorandum în guvern să creăm această unitate guvernamentală de asistenţă tehnică, să acorde sprijin direct regiunii. Această unitate va avea un birou la Vaslui stabilit pentru cele două judeţe, un birou la Bucureşti şi va ajuta comunităţile locale să pregătească proiecte pe fonduri europene sau naţionale şi care să fie tratate în mod preferenţial atunci când se vor decide finanţările”, a declarat Dacian Cioloş. Premierul a vorbit şi de schema ajutoarelor de stat pentru perioada 2017-2020, dedicată investiţiilor între 1-5 milioane euro şi care să stimuleze companiile private să investească în zonă.
Un singur proiect depus în Moldova
Dacian Cioloş a subliniat că, la nivelul regiunii Nord-Est, doar un singur proiect din patru anunţate a fost depus pentru finanţare în timp, iar de vină, potrivit premierului, nu este lipsa finanţării, ci capacitatea instituţiilor responsabile în pregătirea proiectelor. „Le-am spus astăzi primarilor cu care ne-am întâlnit că, în perioada următoare, şi deja această unitate a început să funcţioneze, vor avea tot sprijinul nostru pentru a pregăti proiecte şi ca ele, mai apoi să fie finanţate. Asta e soluţia pe care o vedem pe termen mediu, pentru a avea o dezvoltare integrată. Din patru proiecte care erau propuse pe Programul Operaţional Regional şi care ar fi trebuit depuse până săptămâna trecută, a fost depus doar un singur proiect, probabil din lipsă de capacitate de asistenţă, de capacitate tehnică sau alte tipuri de dificultăţi, iar astfel regiunea ratează oportunităţile, pentru că proiectele nu sunt pregătite bine şi la timp”, a completat premierul Dacian Cioloş.
Primarii cer un program de achiziţii mai rapid
La rândul lor, primarii au adus în atenţia premierului o serie de dificultăţi administrative cu care se confruntă. De exemplu, comuna Ciorteşti se află în gradul patru de marginalizare, iar primarul spune că există multe piedici în accesarea fondurilor pentru investiţiile locale. „Noi am ridicat problema nevoii de infrastructură, pentru că avem în continuare drumuri de pământ şi mergem prin noroaie. Nu sunt bani pentru plata salariilor, a ajutoarelor de handicap. Ni s-a promis o rectificare pentru asta. Am depus în septembrie un proiect pentru încurajarea antreprenorilor prin angajarea oamenilor din comună, sprijinirea lor, cu o ţintă de 551 de locuitori. Este un proiect social pentru care nu am primit niciun răspuns, deşi în octombrie trebuia făcută evaluarea. S-a mai ridicat problema achiziţiilor publice pentru că, pe SEAP, de anul viitor trebuie să raportăm şi dacă luăm un toc de hârtie. Ajungem astfel să plătim mai mult drumul decât produsul achiziţionat”, a declarat Alina Apostol, edilul comunei Ciorteşti. În gradul patru de marginalizare se mai află comunele Ciohorăni, Costuleni, Dagâţa, Dolheşti, Drăguşeni, Dumeşti, Fântânele, Focuri, Horleşti, Lungani, Mădârjac, Mironeasa, Oţeleni, Roşcani, Şcheia, Sineşti, Sireţel şi oraşele Hîrlău, Târgu Frumos şi Podu Iloaiei.
Proiectul de apă la Vaslui s-a împotmolit
La rândul său, vicepremierul Vasile Dîncu şi-a arătat îngrijorarea faţă de progresul judeţului Vaslui în proiectul de apă şi apă uzată, cu o valoare de peste 200 milioane euro. În schimb, este mulţumit de lucrările care sunt în grafic la nivelul judeţului Iaşi. „Vreau să dau exemplu proiectele de infrastructură mare care sunt în derulare în zonă. Pe infrastructură de apă şi apă uzată, judeţele Vaslui şi Iaşi beneficiază în acest moment de fonduri europene de peste 400 milioane euro, avem un proiect la Iaşi de peste 200 milioane euro şi un altul de 200 milioane euro la Vaslui, pentru infrastructura de apă din toate localităţile din cele două judeţe. Dacă în Iaşi proiectul de infrastructură de apă este destul de avansat, decurge foarte bine, nu putem spune acelaşi lucru la Vaslui, unde cerem şi vrem să ajutăm, pentru că acolo se pare că lipseşte o capacitate instituţională pentru implementarea acestor proiecte majore”, a declarat Vasile Dâncu. Înainte de întâlnirea cu oamenii de afaceri din regiune, delegaţia guvernamentală a dat asigurări că una dintre priorităţile sale este asigurarea predictibilităţii în procesul dezvoltării mediului de afaceri.
Cu ocazia vizitei la Iaşi, premierul a promis o rectificare de 900 milioane lei, din cote defalcate de TVA, bani care vor ajunge în perioada următoare la consiliile judeţene, fiind împărţiţi la primării pentru plăţile restante.
Axa Iaşi – Suceava, depusă cu câteva minute înainte de închiderea sesiunii
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau