„Proiectele europene nu sunt pregătite bine şi la timp“

default

Dimensiune font:

| 19-11-2016 06:00

Potrivit premierului Dacian Cioloş, în Regiunea de Nord-Est, din patru proiecte strategice anunţate, doar unul a fost depus, şi acela în ultimul moment * Guvernul va deschide la Vaslui un punct de asistenţă tehnică pentru autorităţile din regiune, în vederea pregătirii proiectelor europene * în cadrul vizitei la Iaşi, vicepremierul Vasile Dîncu şi-a arătat dezamăgirea în implementarea proiectului de apă şi apă uzată în judeţul Vaslui


Premierul Dacian Cioloş le-a vorbit ieri primarilor din judeţele Iaşi şi Vaslui despre soluţiile adoptate de Guvern pentru dezvoltarea regiunii de Nord-Est, în contextul sărăciei accentuate din zonă. Memorandumul prezentat ieri edililor structurează unităţile administrativ-teritoriale din cele două judeţe pe patru grade de marginalizare. Noutatea cu care a venit premierul Dacian Cioloş a fost de înfiinţare a unui centru la Vaslui pentru asistenţă tehnică în pregătirea proiectelor europene şi care vor fi tratate în mod preferenţial la selecţia pentru finanţare. „Am decis în acest an să avem o abordare integrată de dezvoltare în care să se implice şi Guvernul în mod direct cu o unitate de asistenţă tehnică, menită să ajute comunităţile locale de aici să pregătească proiecte şi să poată obţine finanţare pentru ele. Ceea ce ne-am propus să facem în acest an, fără să mai modificăm programele europene, a fost să decidem printr-un memorandum în guvern să creăm această unitate guvernamentală de asistenţă tehnică, să acorde sprijin direct regiunii. Această unitate va avea un birou la Vaslui stabilit pentru cele două judeţe, un birou la Bucureşti şi va ajuta comunităţile locale să pregătească proiecte pe fonduri europene sau naţionale şi care să fie tratate în mod preferenţial atunci când se vor decide finanţările”, a declarat Dacian Cioloş. Premierul a vorbit şi de schema ajutoarelor de stat pentru perioada 2017-2020, dedicată investiţiilor între 1-5 milioane euro şi care să stimuleze companiile private să investească în zonă.

 

Un singur proiect depus în Moldova

 

Dacian Cioloş a subliniat că, la nivelul regiunii Nord-Est, doar un singur proiect din patru anunţate a fost depus pentru finanţare în timp, iar de vină, potrivit premierului, nu este lipsa finanţării, ci capacitatea instituţiilor responsabile în pregătirea proiectelor. „Le-am spus astăzi primarilor cu care ne-am întâlnit că, în perioada următoare, şi deja această unitate a început să funcţioneze, vor avea tot sprijinul nostru pentru a pregăti proiecte şi ca ele, mai apoi să fie finanţate. Asta e soluţia pe care o vedem pe termen mediu, pentru a avea o dezvoltare integrată. Din patru proiecte care erau propuse pe Programul Operaţional Regional şi care ar fi trebuit depuse până săptămâna trecută, a fost depus doar un singur proiect, probabil din lipsă de capacitate de asistenţă, de capacitate tehnică sau alte tipuri de dificultăţi, iar astfel regiunea ratează oportunităţile, pentru că proiectele nu sunt pregătite bine şi la timp”, a completat premierul Dacian Cioloş.

 

Primarii cer un program de achiziţii mai rapid

 

La rândul lor, primarii au adus în atenţia premierului o serie de dificultăţi administrative cu care se confruntă. De exemplu, comuna Ciorteşti se află în gradul patru de marginalizare, iar primarul spune că există multe piedici în accesarea fondurilor pentru investiţiile locale. „Noi am ridicat problema nevoii de infrastructură, pentru că avem în continuare drumuri de pământ şi mergem prin noroaie. Nu sunt bani pentru plata salariilor, a ajutoarelor de handicap. Ni s-a promis o rectificare pentru asta. Am depus în septembrie un proiect pentru încurajarea antreprenorilor prin angajarea oamenilor din comună, sprijinirea lor, cu o ţintă de 551 de locuitori. Este un proiect social pentru care nu am primit niciun răspuns, deşi în octombrie trebuia făcută evaluarea. S-a mai ridicat problema achiziţiilor publice pentru că, pe SEAP, de anul viitor trebuie să raportăm şi dacă luăm un toc de hârtie. Ajungem astfel să plătim mai mult drumul decât produsul achiziţionat”, a declarat Alina Apostol, edilul comunei Ciorteşti. În gradul patru de marginalizare se mai află comunele Ciohorăni, Costuleni, Dagâţa, Dolheşti, Drăguşeni, Dumeşti, Fântânele, Focuri, Horleşti, Lungani, Mădârjac, Mironeasa, Oţeleni, Roşcani, Şcheia, Sineşti, Sireţel şi oraşele Hîrlău, Târgu Frumos şi Podu Iloaiei.

 

Proiectul de apă la Vaslui s-a împotmolit

 

La rândul său, vicepremierul Vasile Dîncu şi-a arătat îngrijorarea faţă de progresul judeţului Vaslui în proiectul de apă şi apă uzată, cu o valoare de peste 200 milioane euro. În schimb, este mulţumit de lucrările care sunt în grafic la nivelul judeţului Iaşi. „Vreau să dau exemplu proiectele de infrastructură mare care sunt în derulare în zonă. Pe infrastructură de apă şi apă uzată, judeţele Vaslui şi Iaşi beneficiază în acest moment de fonduri europene de peste 400 milioane euro, avem un proiect la Iaşi de peste 200 milioane euro şi un altul de 200 milioane euro la Vaslui, pentru infrastructura de apă din toate localităţile din cele două judeţe. Dacă în Iaşi proiectul de infrastructură de apă este destul de avansat, decurge foarte bine, nu putem spune acelaşi lucru la Vaslui, unde cerem şi vrem să ajutăm, pentru că acolo se pare că lipseşte o capacitate instituţională pentru implementarea acestor proiecte majore”, a declarat Vasile Dâncu. Înainte de întâlnirea cu oamenii de afaceri din regiune, delegaţia guvernamentală a dat asigurări că una dintre priorităţile sale este asigurarea predictibilităţii în procesul dezvoltării mediului de afaceri. 

 

Cu ocazia vizitei la Iaşi, premierul a promis o rectificare de 900 milioane lei, din cote defalcate de TVA, bani care vor ajunge în perioada următoare la consiliile judeţene, fiind împărţiţi la primării pentru plăţile restante.

 

Axa Iaşi – Suceava, depusă cu câteva minute înainte de închiderea sesiunii

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA

1. Informatii generale privind concedentul, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Ion Neculce, cu sediul administrativ in sat Razboieni, F.N., judetul Iasi, telefon 0232/710.880, email: office@primaria- ionneculce.ro, cod fiscal 4541050. 2. Informatii generale privind obiectul concesiunii, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie concesionat: -teren in suprafata de 2.539 mp, situat in extravilanul satului Prigoreni, comuna Ion Neculce, nr.cadastral 62719, Carte funciara 62720; -teren in suprafata de 2.539 mp, situat in extravilanul satului Prigoreni, comuna Ion Neculce, nr. cadastral 62720, Carte funciara 62720; -teren in suprafata de 1.374 mp, situat in extravilanul satului Prigoreni, comuna Ion Neculce, nr.cadastral 62721, Carte funciara 62721; -teren in suprafata de 1.165 mp, situat in extravilanul satului Prigoreni, comuna Ion Neculce, nr. cadastral 62722, Carte funciara 62722; ce apartin domeniului privat al Comunei Ion Neculce, conform caietului de sarcini, O.U.G. nr. 57/03.07.2019 si H.C.L. al Comunei Ion Neculce nr. 94/17.10.2024. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, la sediul institutiei sau electronic, prin e-mail: office@primaria- ionneculce.ro. 3.2. Denumirea si adresa serviciului/ compartimentului din cadrul concedentului, de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Registratura Comunei Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul: Gratuit. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 18.11.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 26.11.2024, ora 16.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi, Registratura. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: un exemplar. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.11.2024, ora 09.30, Comuna Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi -etajul I -Sala de sedinte. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios Administrativ a Tribunalului Iasi, Iasi, Str. Elena Doamna nr. 1A, judetul Iasi, telefon 0332/403.647, fax 0332/435.700, e-mail: tr-iasi-reg@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 01.11.2024.
1. Informatii generale privind concedentul, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Ion Neculce, cu sediul administrativ in sat Razboieni, F.N., judetul Iasi, telefon 0232/710.880, email: office@primaria- ionneculce.ro, cod fiscal 4541050. 2. Informatii generale privind obiectul concesiunii, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie concesionat: -teren in suprafata de 4.250 mp, situat in extravilanul satului Razboieni, comuna Ion Neculce, nr. cadastral 62548, Carte funciara 62548; -teren in suprafata de 3.080 mp, situat in extravilanul satului Prigoreni, comuna Ion Neculce, nr.cadastral 61364, Carte funciara 61364; ce apartin domeniului privat al Comunei Ion Neculce, conform caietului de sarcini, O.U.G. nr. 57/03.07.2019 si H.C.L. al Comunei Ion Neculce nr. 89/27.07.2023. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, la sediul institutiei sau electronic, prin e-mail: office@primaria- ionneculce.ro. 3.2. Denumirea si adresa serviciului/ compartimentului din cadrul concedentului, de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Registratura Comunei Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul: Gratuit. 3.4.Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 18.11.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 26.11.2024, ora 16.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi, Registratura. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: un exemplar. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.11.2024, ora 09.30, Comuna Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi -etajul I -Sala de sedinte. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios Administrativ a Tribunalului Iasi, Iasi, Str. Elena Doamna nr. 1A, judetul Iasi, telefon 0332/403.647, fax 0332/435.700, e-mail: tr-iasi-reg @just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 01.11.2024.
FOTO-VIDEO: Reportaj la
02/08/2022 14:54

Într-un colţ de rai, pe ţinuturile Bucovinei, este situat varful Dadu. Pentru a ajunge la el, am ajuns pană in Iacobeni, iar de acolo am virat la dreapta pană la Carlibaba. Într-o zi de iulie, ...

Liberalii, ținta atacurilor unui deputat PSD
18/12/2019 10:54

    Deputatul social-democrat Răzvan Rotaru are o sumă de reprosuri pentru liberalii din Botosani care in urmă cu un an au votat impotriva bugetului de stat, iar acum se laudă cu alocările fina ...

Marea grijă a şoferului beat: să nu-i agite poliţistul petul cu bere
25/11/2019 18:53

 O nouă culme a impertinenţei manifestată de un conducător auto depistat la volan sub influenţă bahică a fost atinsă cu ocazia turului doi al alegerilor prezidenţiale. I.C., in varstă de 28 de an ...

„ZooMonetar - Fauna lumii pe bancnote şi monede”, la BNR Iaşi
22/11/2019 00:00

  * Sucursala Regională Iaşi şi Muzeul Băncii Naţionale a Romaniei au inaugurat, ieri, expoziţia „ZooMonetar - Fauna lumii pe bancnote şi monede” * proiectul este iniţiat in parteneria ...

Mecanica, marele pariu al învăţământului profesional ieşean
21/11/2019 00:00

  * domeniile cu cele mai mari solicitări din partea operatorilor economici pentru includerea in planul de şcolarizare 2019-2020 au fost cele de mecanică - 910 locuri * totodată, s-au format 5 noi cla ...

Puterea şi opoziţia din CJ se pun la aceeaşi masă, pentru a soluţiona soarta a 46 de proiecte
19/11/2019 00:00

  Consilierii judeţeni se vor intruni din nou maine, avand in dezbatere 46 de proiecte de hotărare. Printre acestea se află şi proiectul privind solicitarea de trecere din administrarea Consiliului Lo ...

Începe Postul Crăciunului
15/11/2019 11:11

      După Lăsatul Secului, petrecut ieri, in seara de Sfantul Filip, astăzi incepe Postul Crăciunului, una dintre cele patru mari perioade de ajunare randuite de Biserica Ortodoxă. Post ...

Un tânăr din Iași, beat și fără permis, nu a oprit la semnalul politistilor. Oamenii legii l-au urmarit 1km
10/11/2019 12:51

În jurul orei 01.00, in timp ce patrulau in zona Horlesti, politistii din Letcani au observat o masină cu un comportament destul de suspect in trafic. Oamenii legii au facut semn de oprire autoturismulu ...

Poliţiştii din Popricani, cei mai iscusiţi vânători de şoferi băuţi
09/11/2019 20:04

Datele statistice arată fără dubiu faptul că poliţiştii din Popricani sunt foarte dibaci in depistarea şi prinderea şoferilor ce conduc sub influenţa alcoolului. Numai in primele 10 luni din 2019, pe r ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei