„Vreau să ajut România în domeniul aeronauticii”
Dimensiune font:
* Tudor Creţu a câştigat medalia de aur la Olimpiada Internaţională de Fizică * el a concurat alături de 200 de tineri din 50 de ţări * Tudor Creţu va reprezenta România şi la Olimpiada Internaţională de Astrofizică din Indonezia * îşi doreşte o carieră în aeronautică * în total, 13 tineri din Moldova s-au întors cu medalii în urma competiţiilor internaţionale
Elevii din Regiunea de Nord-Est au obţinut în acest an 13 medalii şi premii în urma olimpiadelor internaţionale. Cel mai recent premiu a fost adus în ţară de rădăuţeanul Tudor Creţu, medaliat cu aur la Olimpiada Internaţională de Fizică din Mumbai (India)
Fizicienii de aur
Rădăuţeanul Tudor Creţu a câştigat medalia de aur în cadrul celei de-a 46-a ediţii a Olimpiadei Internaţionale de Fizică, competiţie care s-a desfăşurat în Mumbai (India), în perioada 4-12 iulie, şi care a reunit peste 200 de concurenţi din 50 de ţări. Pentru Tudor este a doua participare la această olimpiadă, în 2014 el fiind recompensat cu argint la Internaţionala din Kazakhstan. El este elev în clasa a XI-a la Liceul Internaţional de Informatică din Bucureşti, unitate de unde provin toţi membrii lotului care a reprezentat România la Mumbai. „Olimpiada s-a dovedit a fi o experienţă cu totul şi cu totul deosebită. Cea mai grea parte a fost însă acomodarea cu temperatura şi umiditatea neobişnuit de ridicate, nici pe departe una din probele de examen. Totuşi dacă ar fi să aleg ce probă a fost mai dificilă dintre cea teoretică sau cea practică (ambele având câte 5 ore – n.r.) aş alege-o pe cea practică”, povesteşte Tudor.
Citeşte şi Casa care adăposteţte 11 familii
El şi-a mai adjudecat a medalie de aur în cadrul celei de-a XVI-a ediții a Olimpiadei Asiatice de Fizică (Asian Physics Olympiad), ce a avut loc în Hangzhou, China, în perioada 3-11 mai. Olimpicii români au reeditat succesul repurtat în 2014 la Olimpiada Internaţională de Fizică, reuşind acelaşi palmares remarcabil şi în acest an - cinci medalii: două de aur, două de argint şi o medalie de bronz. Datorită acestui rezultat, România a ocupat din nou primul loc în Europa, respectiv locul 10 în lume. Delegaţia României a fost condusă de Adrian Dafinei, conferenţiar universitar doctor la Facultatea de Fizică a Universităţii Bucureşti, şi însoţită de Delia Davidescu (profesor la Liceul Internaţional de Informatică) şi Sebastian Popescu, decanul Facultăţii de Fizică a Universităţii „A.I. Cuza” din Iaşi. Tudor Creţu va reprezenta România şi la Olimpiada Internaţională de Astronomie şi Astrofizică din Indonezia, competiţie ce se va desfăşura în perioada 26 iulie-6 august.
Ajutor pentru România
Tudor vrea să continuie într-o cariera în ingineria aeronautică. „Am ales ingineria în detrimentul cercetării în fizica teoretică sau experimentală deoarece simt o nevoie puternică de a fi util societăţii şi de a o ajuta să se dezvolte”, spune tânărul. El s-a decis să urmeze o facultate în străinătate pentru că vrea să ajute România. „Am luat în considerare studiul în ţară, dar am ajuns la concluzia că dacă vreau să ajut România în domeniul aeronauticii, trebuie să studiez la o universitate care să mă pregătească bine atât pe partea teoretică, cât şi practică, care nu este chiar atât de bine pregătită la noi”, adaugă Tudor. Tânărul vrea să ajungă inginer în aeronautică, apoi un investitor şi un dezvoltator în domeniu.
Tudor Creţu a mai participat la Olimpiada asiatică de fizică din China (2015) de unde s-a întors cu aur, la Olimpiada internaţională de fizică din Kazahstan (2014), unde a obţinut argint, Olimpiada asiatică de fizică din Singapore (2014), unde a primit mediala de argint, Olimpiada internaţională de astronomie şi astrofizică din România (2014) unde a luat aur şi premiul special pentru cea mai bună lucrare teoretică, Olimpiada internaţională de astronomie din Kîrgîzstan (2014) unde a obţinut aur şi Olimpiada de ştiinţe a Uniunii Europene (2014) unde a obţinut tot aur.
Lucia HACMAN, Maura ANGHEL
Cei 13 olimpici internaţionali ai Moldovei:
1. Maria Ilinca Gângă – medalia de aur la Olimpiada Internaţională de Limba Franceză (Colegiul Naţional Mihai Eminescu Iaşi)
2. Tudor Pipirig – medalia de argint la Olimpiada Internaţională de Ştiinţe a Uniunii Europene (Colegiul Naţional Emil Racoviţă Iaşi)
3. Cristian Diana Diaconu – medalia de argint la Olimpiada Internaţională de Ştiinţe a Uniunii Europene (Colegiul Naţional „Emil Racoviţă”, Iaşi)
4. Vlad Gabriel Sîmbotin – medalia de argint la Olimpiada Internaţională de Ştiinţe a Uniunii Europene (Liceul Teoretic „Mihail Kogălniceanu”, Vaslui)
5. Ştefan Răzvan Bălăucă – medalia de argint la Olimpiada Balcanică de Matematică pentru Juniori (Colegiul Naţional „Mihai Eminescu” Botoşani)
6. Silvestru Alexandru Big – medalia de argint la Olimpiada Internaţională de Chimie (Colegiul “Alexandru cel Bun” , Gura Humorului)
7. Andrei Popa – medalia de bronz la Olimpiada de Informatică a Europei Centrale (Liceul Teoretic „Mihail Kogălniceanu" Vaslui)
8. Sabina Giorgiana Fîrtală – medalia de argint la Olimpiada Internaţională Pluridisciplinară „Tuymaada” (Colegiul Naţional ,,Petru Rareş” Piatra Neamţ)
9. Monica Balac - locul al III-lea la Olimpiada Internaţională de limba polonă (Colegiul Naţional „Petru Rareş” Suceava)
10. Bernadeta Balac – locul al III-lea la Olimpiada internaţională de limba polonă (Colegiul „Alexandru cel Bun” Gura Humorului)
11. Agnesca Revai – locul al III-lea la Olimpiada internaţională de limba polonă (Colegiul „Alexandru cel Bun” Gura Humorului)
12. Elena Alexandra Vidraşcu – locul I la Olimpiada internaţională de limbă şi creaţie literară rromani (Colegiul Naţional Pedagogic „Ştefan cel Mare” Bacău)
13. Roxana Ştefania Cobzariu – locul al II-lea la Olimpiada internaţională de limbă şi creaţie literară rromani (Colegiul Naţional ,,M. Eminescu’’ Botoşani)
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau