Abandonați în câmp de autorități
Dimensiune font:
Cinci copii împreună cu mama lor trăiesc în deznădejde la marginea satului Osoi, comuna Comarna, complet uitați de autoritățile locale * cu vârste între 3 și 15 ani, toți merg la școală însă acasă nu au nici măcar energie electrică iar apa potabilă și-o procură dintr-o fîntână de curte improvizată * așa locuiesc de ani buni într-o cocioabă moștenită de la bunica lor și care stă să se prăbușească peste ei în orice moment * după moartea tatălui, acum șapte ani, mama copiilor și-a refăcut viața însă a dat peste un monstru care cheltuie banii pe băutură și o bate de față cu cei mici * unul dintre copii nu are o mână, după ce s-a electrocutat în preajma unui stâlp de înaltă tensiune
Cinci copii împreună cu mama lor se zbat zilnic pentru existență după ce fosta conducere a primăriei Comarna i-a uitat complet. Oamenii trăiesc la marginea satului Osoi, practic pe câmp agricol, singurii vecini fiind lanurile de porumb și floarea soarelor. Nu au energie electrică, apa potabilă și-o asigură dintr-o fântână improvizată iar „bărbatul” în casă este mama lor, Mihaela Ungvarth în vârstă de 38 de ani. Aceasta s-a mutat în Osoi imediat după Revoluție, în casa bunicii ei, împreună cu soțul de atunci, dar care a decedat în urmă cu șapte ani. În prezent, femeia se zbate să crească cinci copii: Petronela - 15 ani, Ionuț - 14 ani, Radu – 12 ani, Bianca – 10 ani și Alexandru, 3 ani. „Toți merg la școală iar pe cel mai mic l-am înscris acum la grădiniță. Patru învață aici la școala din comună, iar fata cea mai mare face naveta la Holboca. Ne descurcăm greu, nu avem energie electrică, copiii sunt privați de condiții de învățare. Din cauza lumânărilor, casa a luat foc de trei ori. Îmi amintesc că pe timpul nopții, în timp ce dormea, unul din copii a dat cu mâna peste lumânarea de lângă pat. Noroc că ne-am trezit la timp. Rechizite ce primesc de la școală, dar asta după o lună de la începerea ei”, spune mama copiilor. Femeia povestește că singurul venit este cel din alocație, iar toți banii merg lunar pe datoria de la magazin, de unde ia alimente pentru cei mici. A fost la primărie de mai multe ori în mandatul fostului primar, Victor Banu, pentru întocmirea dosarului de ajutor social, însă din motive obscure a fost refuzată. Aceste suflete trăiesc într-o coșmelie din lut, cu un acoperiș șubred și care stă să cadă peste ei în orice moment.
Concubinul o bătea de față cu cei mici
Totul coșmarul s-a accentuat în urmă cu trei – patru ani când l-a cunoscut pe actualul concubin, de doar 33 de ani, model clasic de individ agresiv și client fidel la cârciuma din sat, pe banii femeii, desigur. „La câțiva ani de la moartea tatălui copiilor l-am cunoscut pe actualul concubin. Trebuie să recunosc, m-a agresat verbal și fizic de față cu copiii, care strigau la el să mă lase în pace. I-a bătut și pe ei, dar nu atât de tare. Lua banii și îi cheltuia pe băutură. De ceva vreme nu mai vine acasă, i-a dat cineva o bucată de teren de care să aibe grijă, și stă acolo într-o casuță. Când a plecat, mi-a luat până și vacile, are și dosar penal pentru furt”, mai spune femeia. Aceasta povestește că nu poate primi ajutor social de la primărie tocmai din cauza concubinului, deși nu există niciun act doveditor că acesta locuiește acolo și poate fi evacuat în orice moment.
La șapte ani, unul din copii a rămas fără braț
Cea mai mare tragedie din familia Ungvarth s-a petrecut în urmă cu cinci ani, când unul din copii, Radu, era să-și piardă viața dintr-un gest inconștient. Mama lui povestește că micuțul a atins un fir electric de la unul din stâlpii din apropierea casei. A scăpat cu viață, însă Radu, la vârsta de șapte ani - cât avea la data accidentului, a rămas fără brațul stâng.
„Era în clasa întâi când s-a întâmplat asta. S-a electrocutat de la un stâlp de lângă casă și a rămas fără mână. La școală poate scrie, însă numai pe pagina dreaptă a caietului, pentru că nu se poate ajuta pe partea stângă. Copiii au note bune, iar cu Radu, colegii lui se poartă frumos”, a explicat mama. Aceasta arată că baza meniului zilnic sunt cartofii și legumele care le cultivă în grădină, însă cel mai greu le este iarna. „Iarna e un coșmar, mai ales că singurul drum care ne leagă de sat se înfundă cu zăpadă și nu vine nimeni să-l desfunde. Autoritățile spun că nu pot intra pe el pentru că nu este nici măcar piatră iar utilajele se blochează”, mai adaugă femeia.
Cauți un loc de muncă? Vezi aici anunțurile de angajare!
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau