Academia lui „Ţâţă“ a fost trimisă în judecată
Dimensiune font:
În reţea erau recrutaţi tineri, atât minori, cât şi majori, cu nevoi financiare, din judeţul Neamţ, care aveau ca sarcină comiterea de jafuri armate la magazinele de lux din vestul Europei * prejudiciul este de circa 8,5 milioane de euro
Procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT), Structura Centrală, au dispus trimiterea în judecată a inculpaţilor din aşa-numita „Academia Infractorilor Români“ pentru „săvârşirea infracţiunilor de constituire a unui grup infracţional organizat, aderare şi sprijinire a unui grup criminal organizat, instigare şi complicitate la tâlhărie calificată, instigare la furt calificat, favorizarea făptuitorului şi tăinuire“, după cum se arată în comunicatul DIICOT.
Începând cu 2011, „academia“ a fost concepută, iniţiată şi organizată pe criterii militare, având o structură piramidală, avându-l pe pietreanul Marin Botez, zis „Ţâţă“, ca lider-comandant suprem şi „mai multe eşaloane de conducere, subordonate acestuia, fiecare palier fiind specializat şi condus de anumite persoane de încredere, ce au grad de «ofiţer», ultimul eşalon fiind cel de execuţie“, după cum este precizat în comunicatul DIICOT.
Generalul Ţâţă şi Pink Panters
Marin Botez şi-a gândit strategia infracţională inspirându-se din metodele folosite de celebra grupare „Pink Panters“, apărută în fosta Iugoslavie: prin violenţă şi ameninţare, bazându-se pe şocul celor atacaţi. Astfel, gruparea reuşea ca, în câteva zeci de secunde, să fure bijuterii, pietre preţioase şi ceasuri scumpe, de ordinul milioanelor de euro.
În baza Regulamentului Academiei Infractorilor Români, membrii cu gradul de „ofiţer“, care au acţionat în cadrul grupării timp de cinci ani, se puteau desprinde şi îşi puteau întemeia propria „academie“, mai mică şi cu susţinerea grupării mame. „Probele existente demonstrează că acest lucru este veridic, din gruparea iniţială, desprinzându-se două fracţiuni: respectiv una care s-a cristalizat în jurul fratelui liderului, acesta şi membrii grupării sale fiind deja cercetaţi şi condamnaţi în Croaţia pentru o faptă de tâlhărie, iar membrii grupării sale fiind, de asemenea, condamnaţi pentru infracţiuni de furt calificat în Croaţia, iar o alta ce a acţionat independent, o parte dintre membri fiind cercetaţi în stare de arest preventiv în Marea Britanie“, se precizează în comunicatul DIICOT. Dosarul a fost înaintat Tribunalului Bucureşti.
Citeşte şi: Numărul copiilor abuzaţi este în scădere la Neamţ
Alexandra DOBRESCU
În cursul urmăririi penale, s-au administrat probatorii care au demonstrat legătura între 29 de infracţiuni, din care 27 de infracţiuni de tâlhărie comise în Marea Britanie, Belgia, Italia, Franţa, Germania, Austria şi Danemarca şi două infracţiuni de furt calificat comise în Andora şi Marea Britanie. Prejudiciul total reţinut este de 8.452.667 de euro.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau