ACUZAŢII GRAVE: „Se sustrag bani din din contul Euroregiunii”
Dimensiune font:
Cotizaţiile anuale plătite de Consiliul Judeţean Iaşi către asociaţii au stârnit acuze grave din partea unor aleşi, care pun la îndoială transparenţa cheltuielilor publice * unii dintre consilierii judeţeni au afirmat că se fură din cotizaţia acordată Euroregiunii Siret-Prut-Nistru * alţii consideră că lefurile personalului asociaţiei Zona Metropolitană Iaşi nu justifică realizările din ultimii ani
Scandal uriaş în Consiliul Judeţean (CJ) Iaşi, pe seama cotizaţiilor anuale către asociaţiile în care judeţul Iaşi este membru. O parte dintre aleşii judeţeni au solicitat transparentizarea cheltuirii banilor din cotizaţii, schema de personal şi statul de plată a asociaţiilor pentru care CJ Iaşi plăteşte zeci sau chiar sute de mii de lei. Cele mai aprinse discuţii în şedinţa ordinară de plen s-au concentrat asupra situaţiei asociaţiei Euroregiunea Siret-Prut-Nistru, acolo unde au fost identificate mai multe probleme. Doar aici, CJ Iaşi a alocat pentru anul 2017 suma de 38.617 euro. „Banii sunt sustraşi din această asociaţie în mod ilegal. Nu am mai văzut în niciun alt buget o alocare de 24% la cheltuieli neprevăzute. De asemenea, se vorbeşte de cheltuieli de deplasare de 30 mii euro, apoi, separat, apare cota de combustibil, iar 11 mii de euro sunt alocaţi pentru internet şi telefonie. Am solicitat schema de personal, statul de plată şi încă nu am primit un răspuns”, a exclamat consilierul judeţean Mircea Manolache. Declaraţia alesului UNPR a stârnit discuţii aprinse în plen, o parte dintre aleşii judeţeni trăgând un semnal de alarmă cu privire la gravitatea şi efectul acestor afirmaţii.
Cu toate astea, aleşii au fost de acord să fie solicitate rapoarte amănunţite din partea tuturor asociaţiilor la care judeţul Iaşi contribuie cu bani publici. „La Euroregiune am văzut un buget de 407 mii euro, iar jumătate sunt restanţe. Aceste restanţe sunt din partea Republicii Moldova”, a completat consilierul judeţean Iulian Tărăboanţă. Euroregiunea nu are formă juridică şi nici un buget asociat, în prezent fiind compusă din 32 unităţi teritorial-administrative, din care doar judeţele Iaşi şi Prahova sunt din România şi 30 de unităţi teritorial-administrative din Republica Moldova. Cuantumul cotizaţiei a fost stabilit la nivelul sumei de 5 eurocenţi/locuitor. Valoarea totală a cheltuielilor estimate pentru anul 2017 se ridică la 320 mii euro, din care numai cheltuielile neprevăzute se ridică la 75,6 mii euro, iar fondul de rezervă este de 108,7 mii euro. De exemplu, un post de conducere în cadrul Euroregiunii este plătit cu 3.800 lei/lună brut, iar cele şase posturi de execuţie - cu 2.348 lei/lună brut.
Cât de rentabilă este Zona Metropolitană
Semne mari de întrebare s-au aplecat şi asupra activităţii asociaţiei Zona Metropolitană Iaşi. Consilierii judeţeni se întreabă dacă asociaţia are efect asupra investiţiilor din comune, în condiţiile în care cele mai multe proiecte s-au concentrat în municipiul Iaşi. Pentru anul 2017, Consiliul Judeţean Iaşi a alocat suma de 50.000 lei în conturile ZMI, reprezentând cotizaţia anuală. „La Euronest, Euroregiune, Zona Metropolitană, ADIS, trebuie să vedem situaţiile financiare pe ultimii doi-trei ani, documentele doveditoare pentru cheltuielile majore”, a precizat consilierul judeţean Liviu Vornicu. După statisticile din anul 2009 şi până în prezent, asociaţia Zona Metropolitană Iaşi arată că activităţile s-au concentrat pe Planul Integrat de Dezvoltare pentru Polul de Creştere Iaşi şi a avut ca obiectiv final atragerea finanţării de peste 100 milioane euro alocate Polului de Creştere Iaşi pe Programul Operaţional Regional, Axa 1.
În schimb, cele mai multe investiţii s-au concretizat în municipiul Iaşi, recunosc reprezentanţii ZMI, arătând că prin POR au putut fi atraşi bani doar pentru mediul urban, iar comunele limitrofe nu s-au ales cu nimic. Drept dovadă, nici în prezent nu avem, de exemplu, transport public în zona metropolitană. Prognoza bugetului pentru anul trecut al ZMI indică venituri totale de 1,89 milioane lei, din care cele mai multe venituri provin din cotizaţii, cel mai mare contribuabil fiind Primăria Municipiului Iaşi, cu 500.000 lei. Totalul cheltuielilor prognozate se ridică la 1 milion lei, iar cotizaţiile restante din anii precedenţi, 2007-2015, sunt în valoare de 607 mii lei.
Cum va arăta Aeroportul Iaşi după noua strategie de dezvoltare
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau