Adevărul despre restaurarea Muzeului de Istorie din Suceava
Dimensiune font:
* restaurarea edificiului care găzduiește Muzeul de Istorie a costat 60 de milioane de lei * după terminarea investiției, spațiul muzeal va crește cu peste 50%, iar constrcția va avea dotări moderne
Lucrările de restaurare a clădirii de patrimoniu care găzduiește Muzeul de Istorie din municipiul Suceava se apropie de final. Constructorul dă asigurări că muncitorii vor părăsi șantierul până la sfârșitul acestei luni, deși contractul de execuția a fost semnat abia anul trecut.
Aflat într-o vizită de lucru pe șantier, Președintele Consiliului Județean (CJ), Cătălin Nechifor, a declarat că muzeul ar mai avea de făcut achiziții prevăzute în proiectul de restaurare. „În regiunea Nord – Est sunt peste 70 de proiecte care au riscuri majore de nefinalizare. La Suceava sper să reușim, chiar dacă trebuie să mai facem achiziții de echipamente”, a declarat Nechifor.
Clădire nouă, sală de conferință
Proiectul de restaurare, consolidare și dotare a Muzeului costă 60 de milioane de lei, iar fondurile au fost alocate, în mare parte, de Uniunea Europeană. Banii au fost cheltuiți, printre altele, pentru construcția unui nou corp de clădire de aproximativ 5000 de metri pătrați. „Spațiul muzeului a crescut cu 54,2%. A fost ideea proiectantului să mutăm personalul administrativ la mansardă, pentru a reda celelate încăperi circuitului muzeal”, a spus Robert Greceanu, managerul de proiect.
După finalizarea investițiilor, pe lângă spațiile spațiile expoziționale impresionante, pe lângă spațiile de depozitare generoase și dincolo de birourile angajaților aflate la mansarda clădirii, muzeul va avea pentru prima dată o sălă de conferințe de 150 de locuri. „Încă un lucru esențial este construcția anexei noi în care se vor putea ține simpozioane, conferințe, clădirea veche nu permitea”, a spus Nechifor.
În plus, muzeul este dotat cu cel mai modern sistem automat de stingere a incendiilor existent la ora actuală. În încăperile cu materiale ușor inflamabile au fost instalate sisteme de stingere a focului cu gaz inert. În celelate încăperi există senzori de detectare a fumului, stingătoare, sisteme de alrmare ș.a.m.d.
Cât privește expoziția permanentă, va fi concentrată pe Bucovina și județul Suceava. „Spre deosebire de vechea expoziție, viitoarea va fi concentrată exclusiv pe Bucovina și județul Suceava, cu piese descoperite, achiziționate doar în acest perimetru. Expoziția va avea două puncte de maxim: Evul Mediu și Bucovina”, a declarat Emil Ursu.
Cel mai probabil, Muzeul de Istorie va fi deschis pentru publicul larg în luna martie a anului viitor.
Oana ŞLEMCO
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau