Administratorii de blocuri răspund în faţa proprietarilor!
Dimensiune font:
Trimestrial, aceştia trebuie să ofere proprietarilor, în scris, informaţii referitoare la situaţia plăţilor facturilor, a conturilor bancare, a dobânzilor aferente conturilor deschise, a plăţilor salariale, a restanţelor la facturi şi a lucrărilor angajate de asociaţie
O propunere legislativă despre care se vorbea încă de anul trecut a fost avizată în această săptămână de Camera Deputaţilor, for decizional. Este vorba de un proiect de lege pentru completarea art. 36 din Legea nr.230/2007 privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea asociaţiilor de proprietar, votată de un număr de 286 de deputaţi dintr-un total de 287 parlamentari prezenţi la şedinţă. Astfel, de acum înainte, administratorii de blocuri vor fi obligaţi să îi informeze trimestrial pe proprietarii locuinţelor despre situaţia facturilor, conturilor bancare, salariilor şi lucrărilor angajate, măsuri văzute ca o soluţie de evitare a cazurilor în care banii sunt cheltuiţi fraudulos. „Măsura este binevenită. Noi oricum răspundeam tuturor adreselor, solicitărilor sau întrebărilor venite din partea proprietarilor aşa încât nu consider că, de acum înainte, vom avea o obligaţie în plus”, spune Ciprian Chiriţa, directorul Termo Service, societate care administrează peste 20.000 de apartamente din oraş.
O mai mare transparenţă
În proiect se propune ca administratorii să fie obligaţi să aducă la cunoştinţă, trimestrial, proprietarilor din cadrul asociaţiei de care răspund, printr-o formulă aleasă de către proprietari (e-mail sau în scris), a situaţiei financiare, respectiv situaţia plăţilor facturilor, a conturilor bancare, a dobânzilor aferente conturilor deschise, a plăţilor salariale, a restanţelor la facturi şi a lucrărilor angajate din punct de vedere financiar sub semnătura administratorului, a preşedintelui şi a cenzorului. Argumentul invocat pentru această obligaţie este ca administratorii să dea dovadă „de o mai mare corectitudine”, iar proprietarii să afle situaţia exactă a cheltuielilor asociaţiei. Ca motiv sunt amintite „miile de acţiuni în instanţă” ce au ca obiect recuperarea prejudiciilor aduse de către administratorii de blocuri, care au folosit banii locatarilor în interes personal, aceştia fiind obligaţi să achite de mai multe ori sumele aferente pentru întreţinerea locuinţelor sau suportând consecinţele în cazul în care furnizorii de utilităţi nu şi-au încasat facturile, existând situaţii în care a fost oprită fumizarea apei potabile sau chiar a energiei termice pe perioada sezonului de iarnă.
O completare binevenită
Obligaţia de a face o informare trimestrială a locatarilor nu apărea, până acum, în Legea 230. În art. 36 se arată că administratorul, persoană fizică sau juridică, are, în principal, următoarele atribuţii: a) prestarea serviciilor în mod profesional; b) gestionarea bunurilor materiale şi a fondurilor băneşti; c) efectuarea formalităţilor necesare în angajarea contractelor cu furnizorii de servicii pentru exploatarea şi întreţinerea clădirii, derularea şi urmărirea realizării acestor contracte; d) asigurarea cunoaşterii şi respectării regulilor cu privire la proprietatea comună; e) gestionarea modului de îndeplinire a obligaţiilor cetăţeneşti ce revin proprietarilor în raport cu autorităţile publice. Dan CONSTANTINESCU
* * *
Conform legislaţiei de dinainte de februarie 2015 (proiectul votat de deputaţi trebuie promulgat şi publicat în Monitorul Oficial) proprietarii au dreptul să primească explicaţii cu privire la calculul cotei de contribuţie, la cheltuielile asociaţiei de proprietari şi, eventual, să o conteste la preşedintele asociaţiei de proprietari, în termen de zece zile de la afişarea listei de plata. La rândul său, preşedintele asociaţiei de proprietari este obligat să răspundă la contestaţie în termen de şapte zile. În realitate, în Iaşi, puţini fac aşa ceva. De fapt, majoritatea preşedinţilor de asociaţii nici măcar nu catadicsesc să răspundă la solicitările locatarilor.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau