Adrian Porumboiu şi-a vândut moşiile
Dimensiune font:
Tranzacţia a fost estimată la 110 milioane de dolari * noul proprietar este Vaja Jhashi, proprietar al TransOil, un cetăţean american de origine armeană * sprijinit de o bancă de investiţii şi de International Finance Corporation (IFC), divizia de investiţii din grupul Băncii Mondiale, armeano- americanul Jhashi trebuie să convingă acum băncile care l-au finanţat anterior pe Porumboiu, în special BCR
Unul dintre cei mai mari moşieri ai României, vasluianul Adrian Porumboiu, şi-a vândut afacerile. Noul proprietar este Vaja Jhashi, proprietar al TransOil, care va trebui să poarte discuţii şi cu creditorii, ştiu fiind faptul că grupul de firme Racova al lui Porumboiu avea mari probleme financiare.
Potrivit agrointel.ro, International Finance Corporation şi o bancă de investiţii activă în comerţul de cereale ar putea aloca aproximativ 160 milioane de dolari pentru plata creanţelor către creditorii grupului Racova, asigurarea de capital de lucru şi refinanţarea unui credit dat pentru operaţiunile TransOil din Republica Moldova. Acordul cu creditorii şi finalizarea tranzacţiei de preluare a grupului Racova sunt aşteptate în decembrie.
O vânzare de 164 de milioane de dolari
Tranzacţia a fost deja semnată, însă nu poate fi încheiată fără ajungerea la un acord cu creditorii care au bani de recuperat în baza creanţelor neplătite de firmele din grupul Racova. Pe lista creditorilor, se află mai multe bănci de pe piaţă, din care cea mai mare expunere o are BCR, pe listă fiind şi parteneri de afaceri şi instituţii de stat. „Costul proiectului este de aproximativ 164 milioane de dolari şi are trei componente - una dintre ele este tranzacţia cu grupul Racova, a doua înseamnă o facilitate pentru asigurarea de capital de lucru, iar o altă componentă înseamnă refinanţarea unor împrumuturi contractate anterior pentru operaţiunile TransOil din Republica Moldova. Tranzacţia cu Racova are o pondere de două treimi din întregul proiect. Proiectul va fi finanţat de către grupul TransOil, IFC (divizia de investiţii a Băncii Mondiale – n.r.) şi de către o bancă de investiţii care activează şi în comerţul cu cereale“, susţin sursele implicate în tranzacţie.
Citeşte şi: Iohannis închide afacerile din blocurile cu bulină
Anca POPESCU
Grupul Racova are o suprafaţă agricolă de 45.000 de hectare, din care 5.000 de hectare sunt în proprietatea sa, iar restul de 40.000 de hectare sunt luate în arendă. Afacerea include fabrica de ulei Ulerom Vaslui, SC R-Agro Fălciu SA, 14 situri ale SC Comcereal SA Vaslui (Banca, Băceşti, Buhăieşti, Codăeşti, Cresteşti, Drânceni, Epureni, Ivăneşti, Murgeni, Negreşti, Huşi, Puieşti, FNC Bârlad, Siloz Vaslui) şi SC Agrocomplex Bârlad SA (cu operaţiuni la Bârlad, Bujoreni, Coroieşti, Iteşti, Pochidia, Trestiana şi Tutova).
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau