Afaceri înghiţite de criză
Dimensiune font:
În acest an, 1.295 de patroni din judeţul Neamţ au tras obloanele * alţi 93 sunt la un pas de faliment
O statistică a Oficiului Naţional al Registrului Comerţului arată că acest an a fost mai bun pentru antreprenori decât 2013, însă nu cu mult. Din ianuarie, 1.295 de agenţi economici din judeţul Neamţ au renunţat la afaceri. Cei mai mulţi au dispărut definitiv prin radierea societăţii, alţi patroni au dizolvat afacerea, iar parte dintre întreprinzători au ales suspendarea activităţii.
Comparativ, în 2013 au avut probleme 1.513 de patroni. Cea mai mare scădere de la toţi indicatorii se înregistrează la deschiderea procedurii insolvenţă. Până pe 1 august 93 de patroni au cerut intrarea în insolvenţă, fiind supravegheaţi de judecătorul sindic. În 2013, 190 de firme au făcut cereri similare.
Afaceri trecute pe linie moartă
Potrivit datelor oficiale, 755 de patroni din judeţul Neamţ au renunţat definitiv la afacere şi au solicitat radierea. În aceeaşi perioadă a anului trecut, 768 de administratori de firmă s-au aflat în această situaţie. În acest an, 380 de patroni au optat pentru suspendarea de activitate, gândindu-se probabil că vor veni vremuri mai bune şi vor reuşi să ajungă pe linia de plutire. Anul trecut, 523 de antreprenori au ales această variantă de lucru. Au existat şi patroni care au cerut dizolvarea voluntară a afacerii, lucru consemnat în dreptul a 160 de administratori în acest an şi pentru alţi 222 în 2014.
Analizând datele, se vede că nu mulţi mai au curaj să înceapă o nouă afacere. În acest an, până pe 1 august, Oficiul Registrului Comerţului (ORC) a înmatriculat 1.056 de firme, faţă de 1.341 anul trecut.
Emilia SAVIN
La începutul lunii august, în Neamţ erau 18.625 de firme active, din care peste 11.156 erau persoane juridice, restul persoane fizice autorizate.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau