Afaceri murdare cu un bloc din Bacău
Dimensiune font:
Locuinţele trebuiau împărţite între Ministerul Administraţiei şi Internelor şi Primărie * din păcate, apartamentele nu se regăsesc în acte, deşi au fost vândute * în ecuaţie a apărut un nou proprietar pe terenul de sub bloc, care cere bani locatarilor * cazul a stârnit un scandal imens în Consiliul Local * autorităţile aruncă vina pe oricine le iese în cale * primarul Romeo Stavarache nu exclude o fraudă de milioane de euro
O posibilă fraudă câteva milioane de euro, legată de locuinţele Ministerului Administrației și Internelor (MAI), din Bacău, dar şi de o încălcare abuzivă a dreptului de proprietate, conform deciziei instanţei, a stârnit scandal între consilierii locali.
„Posibilă fraudă de milioane de euro”
Este vizat blocul nr. 32, de pe Bulevardul Unirii, în care Ministerul Administrației și Internelor a câştigat în instanță dreptul asupra a patru apartamente, conform municipalităţii. Subiectul a fost adus în atenţia opiniei publice chiar de către primarul Romeo Stavarache care, cu ocazia, unei vizite pe şantierele din municipiu, a declarat: „Există o hotărâre judecătorească prin care primarul, personal, este obligat să aloce Ministerului Administrației și Internelor apartamente într-un bloc pe care ministerul îl transferase Primăriei Bacău în 2003, prin Hotărâre de Guvern. Blocul era finalizat în proporție de 60% și urma să fie construit în continuare de Primărie, iar la sfârșit să fie date aceste apartamente pentru partea finanțată de MAI. Din păcate, acest bloc a luat calea altui proprietar fără niciun fel de documente, din câte am văzut. La ora actuală, apartamentele sunt vândute, nu mai există nici măcar cele pe care trebuie să le dăm MAI”.
Inspectoratul Judeţean de Poliţie Bacău a solicitat punerea în executare a hotărârii judecătoreşti. „Am primit o adresă de la IPJ să pun în executare această hotărâre. Le-am răspuns că nu avem această posibilitate deoarece apartamentele nu mai sunt în proprietatea noastră. Într-un fel, au fost transferate, dar nu există niciun document de transfer. Eu sunt convins că MAI va elucida acest caz. Din câte am înțeles, e posibilă o fraudă de câteva milioane de euro”, a declarat primarul Romeo Stavarache.
Nereguli încă de la momentul construirii
Blocul nr. 32 a fost marcat de nereguli chiar de înaintre de începerea lucrărilor. Constructorul a fost ales de Ministerul Lucrărilor Publice prin încredinţare directă a lucrărilor firmei Conextrust din Bacău. La acea vreme Conextrust aparţinea lui Vasile Savin şi era proprietara terenului pe care se construia blocul, contrar prevederilor legale care subliniau clar că imobilul trebuie contruit pe teren public. Într-o încercare, probabil de respectare a legii, firma a donat terenul municipiului Bacău, care l-a acceptat prin hotărâri ale Consiliului Local, însă fără respectarea condiţiilor de formă şi de validitate cerute de lege, donaţia nefiind, se pare, autentificată la acea dată. De aici au apărut numeroase conflicte şi scandaluri cu proprietarii de apartamente din bloc care, după ce Conextrust a fost preluat de către Viorel Rusu (denunţător în mai multe dosare DNA care vizează administaţia publică locală şi nu numai), au cerut public ajutor în anul 2012. Motivul -- Rusu le-ar fi impus 500-600 de euro pe metru pătrat pentru terenul de sub bloc.
Scandal cât casa
Şi dacă până acum chestiunea părea cel puţin alambicată, „ceaţa” abia de acum se pune. În şedinţa extraordinară din 21 august a fost introdus de urgenţă proiectul de hotărâre prin care Consiliul Local Bacău a fost practic obligat să ia act de o hotărâre judecătorească din anul 2009, care în mod cel puţin ciudat, în toţi aceşti ani nu a fost pusă în aplicare. Conform hotărârii judecătoreşti terenul este considerat a fi în proprietatea SC Conextrust întrucât Primăria nu avea dreptul să-l transfere din domeniu privat în domeniul public al municipiului (fiind transmis în domeniul privat al municipiului de către Guvernul României), iar autorizaţiile de construcţie au fost emise pe numele firmei Conextrust, de unde ar rezulta că aceasta are în proprietate terenul. „Este o hotărâre judecătorească pe care nimeni nu poate să o discute, ea trebuie pusă în aplicare de urgenţă”, a precizat Ovidiu Popovici, secretarul municipiului, care a completat că „responsabilitatea este a Serviciului Patrimoniu”. Ca urmare, hotărârea judecătorească va fi pusă în aplicare, Conextrust va fi proprietar cu acte în regulă pe terenul de sub bloc, dat din domeniul privat al statului, iar proprietarii de apartamente vor trebui să spargă puşculiţa.
Citeşte şi: Harta celor mai distruse străzi din Bacău
Sonia PAVELESCU
Blocul MAI a fost construit între anii 1995-2004, în baza Ordonanţei de Guvern nr. 19/1994, valabilă înainte de apariţia programului ANL. Conform ordonanţei, imobilul putea fi construit doar pe teren public, aparţinând Primăriei Bacău. „Construcţiile noi de locuinţe se vor realiza pe terenuri aflate în patrimoniul unităţilor administrativ -teritoriale(...) în zonele destinate locuinţelor”, arată normele Metodologice ale Ordonanţei de Guvern 19/1994
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau