Amendă de 50.000 de lei pentru firma Apă-Canal
Dimensiune font:
Primăria municipiului Oneşti a sancţionat societatea privată care prestează serviciul de alimentare cu apă şi canalizare * firma utilizează reţeaua publică fără a o deţine în proprietate * amenda vizează şi cuantumul tarifului perceput de către societate, locuitorii plătind 7,94 lei/mc de apă
Scandalul, blocajul şi litigiile dintre autorităţile locale oneştene şi doi oameni de afaceri, care exploatează instalaţia publică de apă şi încasează bani, deşi nu le aparţine, durează de nu mai puţin de 12 ani. Situaţia este fără precedent în municipiul Oneşti. Societatea comercială privată SC Apă- Canal exploatează reţelele publice pentru a face venituri şi profit. Primăria a câştigat în primă instanţă procesul care obligă societatea privată Apă-Canal să achite despăgubiri pentru utilizarea nelegală a reţelelor oraşului.
Citește și
Primele negocieri în scandalul apei din Oneşti
Tarife mai mari decât cele aprobate
Primăria Oneşti a amendat societatea cu suma de 50.000 de lei atât pentru utilizarea reţelei publice, cât şi pentru tariful practicat, de 7,94 lei/m.c. „Primăria municipiului Oneşti a încheiat două noi procese-verbale de constatare a contravenţiei împotriva SC Apă-Canal SA, întrucât această societate utilizează şi prestează serviciul de alimentare cu apă şi canalizare, fără aprobarea municipiului Oneşti şi a Consiliului Local şi fără deţinerea unui contract de delegare a gestiunii şi a licenţei conform legislaţiei în vigoare. De asemenea, societatea a fost amendată şi pentru faptul că practică tarife mai mari decât cele aprobate de Consiliul Local Oneşti, în baza metodologiilor stabilite de autorităţile competente”, precizează primarul Nicolae Gnatiuc.
De câţiva ani, autoritatea locală se află în litigiu cu societatea privată, procese pe bandă rulantă fiind intentate de către acţionarii societăţii pentru a întârzia preluarea de către Primăria Oneşti a instalaţiilor, care îi aparţin în mod legal. De cealaltă parte, Primăria Oneşti a deschis şi câştigat toate acţiunile în instanţă pentru recuperarea administrării reţelelor, dar a prejudiciului cauzat de către societate la bugetul local.
La acest prejudiciu se adaugă unul mult mai mare: 30 de milioane de euro, bani care ar putea fi accesaţi de către Oneşti de la Uniunea Europeană, dacă s-ar putea afilia Operatorului Regional de Apă Bacău, potrivit executivului Consiliului Judeţean Bacău. Însă, litigiile în desfăşurare nu-i permit acest lucru, Oneştiul riscând să piardă pentru a doua oară şansa de a moderniza reţelele cu bani europeni. Prima a pierdut-o pe bugetul european 2007-2014 din acelaşi motiv.
Sonia PAVELESCU
Amenda a trezit interesul acţionarilor societăţii private de a negocia transferul de acţiuni către administraţia locale.
Citește și ANUNȚURI ZIARUL EVENIMENTUL
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau