Amenzi usturătoare pentru Primăria Iaşi
Dimensiune font:
Ieşenii suportă din buzunarul lor amenzile pe care Primăria Municipiului Iaşi le încasează anual de la Garda Naţională de Mediu pentru nerespectarea măsurilor de diminuare a poluării * soluţiile ieşenilor stau pe masa Primăriei, însă nimeni nu poate spune când vor fi aplicate, iar planul de calitate a aerului este încă în analiză la Agenţia pentru Protecţia Mediului
Sancţiunile primite de către Primăria Municipiului Iaşi de la Garda Naţională de Mediu pentru praful din oraş par să nu aibă niciun efect, întrucât numărul depăşirilor de particule în suspensie PM10 a atins un nivel record anul acesta, după primele trei luni. Numai în Podul de Piatră şi Tomeşti, în primele luni ale acestui an au existat peste 30 de depăşiri pe staţie la indicatorul PM10, dacă luăm în calcul cele doar 8 depăşiri în tot parcursul anului trecut de la staţia Tomeşti. Alături de Bucureşti şi Braşov, Iaşul se află în procedură de infringement ca urmare a depăşirilor tot mai accentuate la staţiile de măsurare ale Agenţiei pentru Protecţia Mediului (APM) Iaşi. „Noi nu avem probleme la poluanţii gazoşi. Cele mai multe depăşiri sunt pentru cantităţile de praf, toate studiile arată că 70% din ce înseamnă valori peste limită provin din traficul greu. Cele mai multe sunt toamna şi primăvara, când nu avem vegetaţie, în lunile martie-aprilie şi septembrie octombrie”, a declarat Dănuţ Pirchiu, şef-serviciu Monitorizare şi Laboratoare din cadrul APM Iaşi. Conducerea Gărzii Naţionale de Mediu – Comisariatul Judeţean Iaşi spune că amenzile au curs pe adresa Primăriei Municipiului Iaşi, dar aceasta nu a schimbat cu nimic situaţia critică în care se află municipalitatea la acest capitol. „Noi am trimis un semnal încă de acum doi ani de zile şi până în prezent nu s-a făcut nimic. Primăria a fost sancţionată în mai multe rânduri, dar noi am propus şi nişte măsuri ca traficul greu să fie deviat şi nu s-au respectat. Au început să dispară perdelele forestiere de la periferia metropolei, se construieşte, se taie dar nu se mai plantează. Primăria nu ar trebui să mai dea cu nisip pe drumuri în timpul iernii - este un alt factor care generează poluare”, a arătat Gheorghe Bacuşcă, şeful Comisariatului Judeţean al Gărzii Naţionale de Mediu.
Primăria aşteaptă soluţii de la ieşeni
Printre propunerile venite din partea grupului Comisiei de Dialog Social din cadrul Instituţiei Prefectului Iaşi se află introducerea unei taxe pentru trafic greu la intrarea în oraş, reactualizarea spaţiului verde, regimul de aprovizionare să fie făcut pe timp de noapte şi, cel mai important, realizarea centurii ocolitoare. O altă problemă ridicată la masa discuţiilor a fost cea a şcolilor de şoferi, cu propunerea ca instructajul să se facă în poligoane şi nu în oraş. Nemulţumirile s-au îndreptat şi către situaţia gropii de gunoi de la Ţuţora şi a drumului de acces, pe care Consiliul Judeţean Iaşi promite să îl facă până în 2020. O altă propunere a fost pentru schimbarea orarului şcolar, dar pentru care soluţiile nu stau în pixul administraţiei locale ieşene. Prezentă la întâlnirea comisiei din partea Primăriei Iaşi a fost Gabriela Chirica, consilier în cadrul Serviciului de Promovare şi Monitorizare a Calităţii Mediului, care a precizat că Planul de Menţinere a Calităţii Aerului în Judeţul Iaşi, trimis în dezbatere publică la sfârşitul anului trecut, se află în a treia etapă de revizuire de către APM Iaşi, urmând ca, în viitorul apropiat, să facă obiectul unui proiect de hotărâre pe masa aleşilor locali.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau