Ani grei de puşcărie pentru Tender şi Iancu
Dimensiune font:
Ziua de ieri a arătat că şi coloşii se pot prăbuşi * potrivit sentinţei Curţii de Apel Bucureşti, Ovidiu Tender a primit o pedeapsă cu închisoarea de 12 ani şi 7 luni, iar Marian Iancu - 13 ani şi 8 luni * ei au fost anchetaţi în dosarul „Carom”, în care sunt acuzaţi de înşelăciune şi spălare de bani * cei doi vor trebui să achite şi un prejudiciu de 44 milioane de euro făcut firmei din Oneşti * decizia luată de Curtea de Apel Bucureşti este definitivă * lovitura vine cu doar o zi înainte de termenul de prescriere a faptei de înşelăciune
Iniţial, Ovidiu Tender fusese condamnat de instanţa de fond la 11 ani şi patru luni închisoare, iar Marian Iancu la 13 ani şi opt luni de detenţie.
La ultimul termen al procesului, desfăşurat joia trecută, procurorul de şedinţă a cerut aplicarea unei pedepse mai mari pentru Ovidiu Tender şi impunerea unei măsuri speciale de confiscare a averii acestuia pentru recuperarea prejudiciului din dosar.
De cealaltă parte, avocaţii au cerut fie achitarea inculpaţilor, fie trimiterea dosarului spre rejudecare. În opinia lor, faptele pentru infracţiunea de înşelăciune s-au prescris pe 20 mai, iar dacă Ovidiu Tender va fi condamnat, pedeapsa în cazul lui ar trebui înjumătăţită deoarece a făcut un denunţ la DNA împotriva fostei şefe a DIICOT, Alina Bica. Tot atunci, avocaţii au făcut noi cereri de recuzare a completului format din judecătorii Mihai Mihalcea şi Georgiana Tudor, în încercarea de a amâna dezbaterile în acest dosar, în condiţiile în care pe 9 iunie se prescriu faptele pentru una dintre infracţiunile reţinute în seama inculpaţilor - cea de înşelăciune.
Un proces vechi de peste 10 ani
Ovidiu Tender este acuzat, alături de Marian Iancu, că ar fi preluat ilegal controlul companiei Carom SA Oneşti, pe care ar fi prejudiciat-o cu 140.000 de lei. Prima sentinţă a fost dată în decembrie 2014, când Tribunalul Bucureşti l-a condamnat la 11 ani şi 4 luni de închisoare pentru înşelăciune şi spălare de bani. Nemulţumit de pedeapsa aspră pe care a primit-o, omul de afaceri a contestat decizia.
Potrivit legii, faptele de înşelăciune şi spălare de bani se prescriu după zece ani de la trimiterea în judecată. Deşi Ovidiu Tender a ajuns în faţa instanţei în august 2004, iar termenul de prescripţie s-ar fi împlinit în august 2014, judecătorul a decis să mai adauge o perioadă de aproape 10 luni, timp în care dosarul s-a aflat la Curtea Constituţională pentru rezolvarea unor excepţii. Rechizitoriul în cazul lui Tender a fost întocmit de Alina Bica, şefa DIICOT la acea vreme.
Tender a fost trimis în judecată pentru înşelăciune, instigare la abuz în serviciu contra intereselor persoanei, constituirea şi apartenenţa la un grup de crimă organizată, spălare de bani. Iancu (aflat în închisoare în urma altei condamnări) este acuzat de complicitate la înşelăciune, instigare la abuz în serviciu contra intereselor persoanei, constituirea şi apartenenţa la un grup de criminalitate organizată şi spălare de bani. Procurorii susţin că ei au constituit un grup de criminalitate organizată în vederea obţinerii de bani prin contracte comerciale nelegale, ţinta fiind Carom Oneşti.
Citeşte şi: Consilierii PSD ameninţă cu demisia
Ionuţ ŞERBAN
În aceeaşi cauză au fost condamnaţi Toader Găureanu şi Marin Badea la câte 6 ani şi 8 luni de închisoare, Cicilia Dumitrescu - 5 ani şi 8 luni de închisoare, Bogdan Sălăjan - 5 ani de închisoare, Kadri Mazhar Basaran - 6 ani de închisoare.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau