Aqualand în mare secret la Veneţia
Dimensiune font:
În incinta acumulării de la marginea Iaşului continuă lucrările de amenajare a unei plaje. Oficialii Primăriei susţin că nu au eliberat nicio autorizaţie pentru astfel de lucrări. Ieşenii susţin totuşi că afacerea este una dubioasă, amenajarea realizându-se cu materiale furate
Lacul Veneţia, sau Ciric 3, cum mai este cunoscut de ieşeni, acumulare cu rol strategic în apărarea cartierul Tătăraşi de inundaţii, a devenit proprietate privată. Aici, conform celor afirmate de reprezentaţii Direcţiei Bazinale Ape Prut-Bârlad, ar urma să fie amenajat un loc pentru agrement şi acvacultură, în condiţiile în care, paradoxal, nu s-a emis nicio autorizaţie de construire din partea municipalităţii. „Prin procedura de Licitaţie Publică deschisă, în luna octombrie 2013, firma Minisat SRL a închiriat luciul de apa Ciric III (Veneţia) pentru activităţi de agrement şi acvacultură. În prezent, pentru a putea igieniza zona închiriată, firma a solicitat de la Administraţia Bazinală de Apă Prut-Bârlad scăderea nivelului apei în lac pentru a efectua lucrările necesare. Totodată, pe perioada acestor lucrări, a primit un acord din partea noastră să execute un ponton provizoriu necesar la buna desfăşurare a acestor lucrări. La finalizarea lucrărilor de igienizare acest ponton va fi dezafectat”, spun oficialii ABA Prut-Bârlad.
Totuşi, din partea municipalităţii, nu a fost eliberat niciun act. „Nu ni s-a solicitat nici o autorizaţie pentru lucrări la Veneţia, nu am eliberat nici un aviz”, spun aceştia. La rândul lor, oficialii Direcţiei Control Urbanism susţin că pentru un nisip împrăştiat pe un teren nu trebuie autorizaţie. „Nu acelaşi lucru este valabil pentru construirea unui ponton, dacă în acest caz e vorba de o construcţie care presupune o fundaţie”, spun reprezentanţii Serviciului Control Urbanism.
Plajă cu nisip furat?
Paradoxal, ieşenii par a şti mai multe despre lucrările de la Veneţia decât reprezentanţii municipalităţii, exprimându-şi, totodată, iritarea asupra faptului că o zonă verde a devenit, peste noapte, proprietate privată. „S-a intervenit cu buldozerul prin pădure unde, s-au scos copaci din pământ cu tot cu rădăcini, pentru a nu rămâne semne (cioate). Lemnul rezultat s-a utilizat la taluzarea malurilor. În incinta de protecţie a barajului s-a amenajat o plajă, lucru interzis de lege. Nisipul a fost procurat de la şantierul de la aeroportul Iaşi, gratis, şi transportat cu camioanele ce lucrează la aeroport. Pe malul opus, firma Vega, ce participă la amenajarea aeroportului Iaşi, spală camioanele firmei cu apă direct din lac, lucru, de asemenea interzis. În scurt timp urmează să se pună lacăt la balta Veneţia şi să se interzică pescuitul. Cei ce vor sa mai pescuiască la Venetia trebuie să cumpere de la magazinul celui care construieşte acolo”, spune un ieşean din zonă.
Dincolo de aceste aspecte, surprinde şi suma pentru care a fost închiriat luciul de apă: 17.500 lei/an, pentru o suprafaţă de 7 hectare. Aceeaşi suprafaţă, destinată tot acvaculturi, fusese închiriată în urmă cu trei pentru o sumă de 24.000 de lei pe an! Dan CONSTANTINESCU
* * *
„În scurt timp urmează să se pună lacăt la balta Veneţia şi să se interzică pescuitul” - ieşean din zona Veneţia
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau