Arestări în mafia lemnului la Neamţ
Dimensiune font:
Magistraţii Curţii de Apel Bacău au decis că persoanele vinovate de jafurile din pădurile de la Bicaz Chei, judeţul Neamţ, vor trebui să plătească * în urma unor percheziţii făcute de mascaţi la mijlocul lunii, patru persoane implicate în afaceri ilegale cu lemn nemarcat vor ajunge după gratii * este vorba despre trei patroni de firmă şi un pădurar
La mijlocul lunii, mai multe percheziţii printre proprietarii de gatere din comuna Bicaz Chei au tulburat liniştea celor implicaţi în afaceri necurate. Inima le-a tremurat când au văzut mascaţii la poartă şi s-au gândit că le-a venit şi lor momentul pedepsei. Pe listă au fost trecute cinci persoane, nume cunoscute în comunitate. Este vorba despre fraţii Adrian şi Iulian Panţâr, administratorii firmelor Bradu Forest şi Pan&Forest din Bicaz Chei, de Emil Moldovan, patronul firmei Mold Tranzit din aceeaşi localitate, şi de pădurarul Ioan Marcu, omul de mare ajutor în jafurile din pădure. Scandalul a plecat de la tăierile masive de lemn nemarcat, hoţii făcute cu ajutorul pădurarului. Lor li s-a mai adăugat şi Peter Alexandru Asztalos, administratorul SC Alex Company Trans Bicaz (firmă inactivă din martie 2014). La început cu toţii au fost puşi sub control judiciar, apoi magistraţii de la Curtea de Apel Bacău le-au dat o veste proastă. După ce procurorii DIICOT au contestat decizia de cercetare în stare de libertate, judecătorii au decis că Adrian şi Iulian Panţâr, Emil Moldovan şi Ioan Marcu vor fi arestaţi. Sub control judiciar va rămâne doar Peter Alexandru Asztalos. Decizia instanţei este executorie aşa că mandatele de arestare au plecat spre Poliţia Neamţ, care trebuie să le pună în aplicare.
Pagube imense
Dosarul jafului din pădurile de la Bicaz Chei a fost deschis în 2013. Procurorii DIICOT şi-au suflecat mânecile şi s-au pus pe treabă, iar mascaţii au trecut pe la toţi proprietarii de gatere suspectaţi că ar prelucra lemn nemarcat, adică tăiat fără niciun aviz din pădure. „În cauză există suspiciunea rezonabilă că în perioada 2010-2015 membrii grupului infracţional au procedat în mod sistematic, în cadrul parcelelor pe care le-au exploatat în baza autorizaţiilor emise de către Direcţia Silvică Neamţ, la tăierea ilicită a unui număr mai mare de arbori decât cel marcat, iar ulterior au transportat masa lemnoasă rezultată fără documente de însoţire, în baza unor avize false sau anulate ulterior, precum şi la comercializarea materialului lemnos obţinut”, se arată într-un comunicat al DIICOT. Prin afacerile lor necurate au făcut o pagubă de 2,3 milioane de lei (circa 600.000 de euro), însă calculul nu este complet. La fiecare ploaie torenţială apele fac prăpăd fiindcă nu mai are cine le opri curgerea de pe versanţi. Puhoaiele au afectat drumuri, au rupt podeţe şi au înecat animale.
Citeşte şi: Heliport la Spitalul Judeţean Neamţ
Emilia SAVIN
La mijlocul lunii septembrie, Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism a făcut 29 de percheziţii în mai multe comune de pe Valea Muntelui şi alte două în Bacău pentru destructurarea unei grupări infracţionale specializată în furt de lemn. 17 persoane din Neamţ au fost duse la audieri fiind acuzate că tăiau lemn, marcat şi nemarcat, din partidele licitate la Direcţia Silvică, iar pentru a justifica provenienţa acestuia făceau rost de documente fictive, pe firme fantomă, pe care le introduceau în contabilitate, fiind redusă astfel masa impozabilă. Cinci persoane au fost puse sub control judiciar, dintre care patru vor ajunge în puşcărie.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau