Atenţie la carnea de porc!
Dimensiune font:
Statisticile arată că majoritatea cazurilor de trichineloză la om apar la sărbătorile de iarnă * în mod tradiţional, în această perioadă se taie un număr mare de porci crescuţi în gospodării * o parte dintre consumatori achiziţionează şi consumă carne de porc comercializată clandestin, fără să o testeze prin examen trichineloscopic * ei pun în pericol sănătatea şi viaţa tuturor celor care consumă carne neverificată
Pentru evitarea posibilelor toxiinfecţii alimentare şi evitarea infestării cu parazitul Trichinella, Direcţia Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor Vaslui recomandă populaţiei să cumpere carne de porc, produse sau preparate obţinute din aceasta, numai din locuri sau spaţii autorizate şi supravegheate sanitar veterinar. În condiţiile unei cereri crescute, specifice perioadei premergătoare Crăciunului, unii români continuă să cumpere carne proaspătă sau produse şi preparate din carne de porc sau chiar porci vii crescuţi în gospodărie, pentru sacrificare. „S-au întâlnit situaţii în care, unii dintre crescătorii de porci în sistem gospodăresc aleg să vândă sau să sacrifice animalele, evitând controlul sănătăţii acestora de către medicii veterinari”, a declarat purtătorul de cuvânt al DSVSA Vaslui, Gabi Botoi.
Sacrificarea porcului şi consumarea acestuia în familie, sau vânzarea de carne sau de produse obţinute de la acesta, fără controlul sanitar veterinar al stării de sănătate a animalului şi a salubrităţii cărnii obţinute, poate avea consecinţe grave.
Tudor IFRIM
Citeşte şi: Parlamentarii împart câinii la stâne
Până pe data de 4 ianuarie 2016, inspectorii ANSVSA de la nivel central şi teritorial vor forma echipe mixte cu reprezentanţii Inspectoratului General de Poliţie, echipe care vor controla atât mişcarea animalelor, cât şi trasabilitatea produselor alimentare.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau