Austriecii de la Schweighofer, reclamaţi la parchet
Dimensiune font:
Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor a sesizat Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ICCJ) referitor la activitatea companiei Holzindustrie Schweighofer * demersul a fost făcut în urma unui control la două fabrici din Sebeşi şi Rădăuţi, aparţinând colosului austriac, în urma căruia au fost constatate nereguli * există suspiciuni privind existenţa unor operatori economici care au furnizat lemn provenit din tăieri ilegale
Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor (MMAP) a trimis către Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (PICCJ) rapoartele de control care vizează activitatea societăţilor Holzindustrie Schweighofer SRL Sebeş şi Holzindustrie Schweighofer SRL Rădăuţi ce aparţin companiei austriece cu acelaşi nume. Măsura a fost luată în urma unui control solicitat de către ministrul Graţiela Gavrilescu în perioada 7 mai- 12 iunie la cele două firme, precum şi la sediile sau punctele de lucru ale principalilor furnizori de materiale lemnoase către compania austriacă. „Scopul controalelor a fost verificarea respectării prevederilor legale referitoare la provenienţa, transportul, depozitarea, prelucrarea primară şi comercializarea materialelor lemnoase, inclusiv importul lor”, se arată într-un comunicat de presă trimis de MMAP.
Potrivit raportului de control, în urma verificării stocurilor fizice declarate şi înregistrărilor contabile s-au identificat o serie de nereguli, printre care şi suspiciuni privind existenţa mai multor operatori economici care au furnizat material lemnos provenit din tăieri ilegale, inadvertenţe privind modul de recepţie şi înregistrare a materialelor lemnoase, recepţionarea de material lemnos fără a fi raportat în SUMAL (sistem informaţional integrat de urmărire a materialelor lemnoase – n.r.), existenţa de material lemnos recepţionat cu documente din care nu rezulta clar provenienţa.
Scandalul a început în primăvară, în urma unui raport al unei agenţii americane de mediu, care a spus că firma austriacă ar prelua material lemnos tăiat ilegal. Oficialii de la Holzindustrie Schweighofer au negat acest lucru, însă Ministerul Mediului a decis să facă o serie de controale la fabricile sale. „Vrem să aflăm dacă suspiciunile se confirmă. Vom verifica societatea austriacă, dar şi societăţile care furnizează masă lemnoasă. Nu va exista clemenţă pentru cei care încalcă legea. Dacă vom constata ilegalităţi, vom înştiinţa Parchetul General şi toate instituţiile abilitate ale statului”, a declarat, în mai, ministrul Graţiela Gavrilescu. Controalele au scos la iveală nereguli, motiv pentru care a fost sesizat Parchetul.
Bani grei din codru
Pădurile României sunt o sursă de profit pentru peste 11.300 de firme, cele mai mari fiind Holzindustrie Schweighofer, Kronspan şi Egger. Lider este Schweighofer, care a avut un profit de aproape 100 de milioane de euro, în 2013. În România, compania are patru fabrici, la Rădăuţi, Siret, Sebeş şi Comăneşti (unde a deschis cea mai mare fabrică de plăci de lemn în panel din lume). Împotriva companiei s-a ridicat şi societatea civilă, care a organizat proteste cerând stoparea jafului din păduri.
Familia Schweighofer se ocupă cu afaceri legate de produse din lemn încă din anii 1600. În anii 2000 compania avea şase fabrici de cherestea, adică gatere uriaşe care taie buştenii, patru în Austria şi două în Cehia, în cooperare cu diferiţi parteneri. Schweighofer şi-a vândut aceste afaceri şi a luat-o de la început în România, atrasă de materia primă abundentă şi de lipsa concurenţilor de talie mare. România reprezintă pentru Schweighofer o opţiune bună pentru transportul global - peste 80% din producţie este exportată. În plus, fabricile din România au acces uşor la lemnul adus din Polonia şi Ucraina.
Citeşte şi: Scandal din cauza unui bloc de la Bacău
Ionuţ ŞERBAN
Din 2002 până în 2013, compania Holzindustrie Schweighofer a investit în România 612 milioane de euro. Pentru perioada 2014-2015 sunt planificate investiţii de 166 milioane de euro.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau