Autostrada Moldovei, prioritate în... 11 ani!
Dimensiune font:
Cea mai așteptată investiție din Moldova s-ar putea concretiza în următorii 11 ani * autostrada Tg. Mureș – Iași – Ungheni se află printre prioritățile Strategiei de Dezvoltare Teritorială, prezentate în cadrul Forumului Administrației Publice Locale * premierul Dacian Cioloș a avut întâlniri cu primarii Moldovei pe teme de dezvoltare locală și regională
Una din cele mai dorite investiții din zona de Nord Est capătă contur după întâlnirea de ieri, 4 iulie, din cadrul Forumului Administrației Publice Locale. Premierul României, Dacian Cioloș a prezentat Strategia de Dezvoltare pentru următorii 20 de ani, iar unul din principalele subiecte discutate a fost autostrada Moldovei. Potrivit premierului, autostrada Moldovei (Tg. Mureș – Iași - Ungheni) face parte din țintele Strategiei de Dezvoltare Teritorială pe următorii 11 ani, la care se adaugă autostrada A1, autostrada A3 (autostrada Transilvania și Comarnic – Brașov) și autostrada Sudului (București – Craiova). În schimb, în ceea ce privește infrastructura feroviară, zona Moldovei nu figurează cu nicio investiție în următorii ani la capitolul linie ferată de mare viteză. „Suntem în măsură acum să punem pe masa de lucru această strategie de dezvoltare teritorială integrată, pe care ne-am dori-o ca și un cadru unitar pentru dezvoltarea teritorială, pe termen lung a României, în așa fel încât să avem această abordare de dezvoltare echilibrată a teritoriului României în care să stimulăm cooperarea intercomunală, să stimulăm cooperarea între centrele urbane sau poliurbane și zonele rurale, să asigurăm legătura atât de comunicații, cât și prin infrastructură a întreg teritoriului țării și să creăm oportunități pe cât posibil echilibrate și egale pentru toate regiunile țării pentru dezvoltarea activității economice”, a precizat premierul în cadrul întâlnirii cu Forumul Administrației Publice Locale.
Discuții cu primarii Moldovei
Un alt subiect de importanță în cadrul dezbaterilor de ieri a fost dezvoltarea regiunii de Nord-Est, motiv pentru care premierul a avut întâlniri cu primari din zona Moldovei. „Problema regionalizării am mai ridicat-o şi la întâlnirile pe care le-am avut cu asociaţiile primarilor şi cu diferite discuţii cu responsabilii Consiliilor Judeţene. Sigur nu o să decidem noi regionalizarea în acest mandat, până la sfârşitul anului, dar cred că e important să folosim această perioadă şi să relansăm această dezbatere astfel încât după alegerile parlamentare să intrăm în linie dreaptă cu această temă. Am avut, totodată, o discuție cu aleșii locali din regiunea Moldovei, pentru o dezvoltare integrată pentru această zonă. Vrem să venim nu doar cu reguli și cu constrângeri, dar și cu proiecte de dezvoltare acolo”, a mai precizat premierul. O parte din primarii ieșeni spun că nu au avut anul acesta o întâlnire frontală cu premierul Dacian Cioloș însă au primit nenumărate adrese de la Guvern ce privesc dezvoltarea locală. „Nu am avut o întâlnire cu domnul Cioloș anul acesta. Sigur, noi primim multe solicitări de la Guvern cu privire la nevoile de dezvoltare locală. Printre cele mai importante se numără drumurile, agricultura și infrastructura școlară”, a declarat Vasile Băeanu, primarul comunei Comarna.
Cu ocazia întâlnirilor dintre primari și premier, edilii au cerut inclusiv completarea Legii administrației publice locale astfel ca, în comunitățile mici, consilierii locali să fie alești prin vot uninominal, reducerea numărului de consilieri locali iar numirea viceprimarilor să aibă loc prin dispoziția primarului.
Cauți un loc de muncă? Vezi aici anunțurile de angajare!
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau