Bac 2016, diferenţe uriaşe la recorectare
Dimensiune font:
Două tinere care au obţinut note de 8,10 şi 8,40 la Istorie, după recorectarea tezelor au ajuns la punctaj maxim * diferenţele mari de notare vor fi analizate de o comisie * există posibilitatea ca unii profesori să nu mai facă parte din comisii de corectare la sesiunile viitoare ale examenului
Situaţie inedită la Suceava, după soluţionarea contestaţiilor la examenul de Bacalaureat. Nu mai puţin de 27 de note au crescut cu puncte cuprinse între 1,5 şi 2,5, ceea ce înseamnă enorm în opinia cadrelor didactice sucevene, dar şi a elevilor afectaţi de situaţie. Printre ei se află şi absolventa Iuliana Levinschi, de la Colegiul de Artă „Ciprian Porumbescu”, care într-o primă fază a luat 8,40 la disciplina Istorie, dar după contestaţie a obţinut nota maximă. „Eu am ştiut că lucrarea mea este bună. Nota pe care am obţinut-o înainte de contestaţie era mai mică decât cea de la simularea examenului, ceea ce mi se părea imposibil. Am riscat şi am depus contestaţie şi îi sfătuiesc pe toţi cei care sunt nemulţumiţi de notele de la Bac să facă la fel”, ne-a spus tânăra. Ea ne-a explicat că şi alţi absolvenţi de la Colegiul de Artă au luat note mari, după ce au contestat notele obţinute la istorie. Ei au făcut demersul la sfatul profesoarei de Istorie de la clasă, care i-a pregătit pentru examen. „O colegă a obţinut 7,20 şi apoi 9,70. Un alt coleg de la 8.10 a ajuns la nota 10”, ne-a declarat eleva. Informaţiile au fost confirmate de conducerea Inspectoratului Şcolar. Inspectoratul General, Gheorghe Lazăr, a refuzat să ne spună unde au fost corectate tezele. Surse neoficiale susţin că lucrările au fost corectate, într-o primă fază, la Piatra Neamţ, iar contestaţiile la Bacău.
Citeşte şi
Acoperişul verde i-a îmbolnăvit pe pieţarii din Suceava
Notele, sub lupa Comisiei Judeţene
Referitor la această situaţie, Gheorghe Lazăr ne-a explicat că sunt cel puţin trei cauze posibile. Pe de o parte, există posibilitatea ca tezele să fi ajuns pe mâna unor profesori corectori depăşiţi de volumul de muncă sau obosiţi după un an şcolar dificil. Există de asemenea posibilitatea ca la unele discipline corectura să implice şi un anumit grad de subiectivism. Indiferent de situaţie, diferenţele mari vor fi investigate de o comisie care va fi formată la nivelul fiecărui judeţ. „În funcţie de fiecare caz în parte se vor lua măsuri. Există posibilitatea ca unii profesori să nu mai ajungă în comisiile de corectură”, a spus Gheorghe Lazăr.
Numărul mediilor de 10 s-a dublat
Există şi veşti bune. Numărul elevilor din judeţul Suceava care au luat Bacalaureatul cu media 10 după contestaţii s-a dublat şi a ajuns la 8. Elevii care au luat examenul cu 10 după contestaţii sunt Magda Mădălina Olaru, Alexandra Ionela Andriciuc, ambele absolvente ale Colegiului Naţional „Ştefan cel Mare”, Adrian Florescu, de la Colegiul Militar din Câmpulung Moldovenesc, şi Iuliana Levinschi, de la Liceul de Artă. În plus, au crescut uşor şi procentele de promovabilitate, de la 71,19 la sută la 72,55 la sută.
Elevii de nota 10 la Bac vor fi premiaţi şi de Ministerul Educaţiei cu câte 3000 de lei. Oana ŞLEMCO
„Nici noi nu ne explicăm de unde au putut să rezulte aceste note mici” – Iuliana Levinschi, eleva care, după recorectare, a luat Bacul cu 10
Citeşte şi ANUNŢURI DIN ZIARUL EVENIMENTUL
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau