Bacăul a pierdut produsele tradiţionale
Dimensiune font:
Fabricanţii nu şi-au reînnoit atestatele din cauza condiţiilor drastice * autorităţile atrag atenţia asupra târgurilor în care se vând produse aşa-zis tradiţionale
Potrivit Ministerului Agriculturii, în România există 18 judeţe care nu au niciun produs tradiţional atestat, ceea ce ridică semne de întrebare asupra târgurilor care se organizează permanent în zonele aglomerate. Autorităţile avertizează chiar cumpărătorii să ocolească marfa din Bacău, Bistriţa – Năsăud, Harghita sau Iaşi pentru că aceste judeţe nu au niciun produs tradiţional atestat.
Condiţii dificile de atestare
Pentru ca produsele să fie atestate trebuie realizate doar din materii prime locale, să nu conţină aditivi alimentari şi să fie făcute după o reţetă şi procedee tehnologice tradiţionale. Producătorii din unele judeţe au vrut fără succes să înscrie astfel de produse. Un exemplu este Harghita unde producătorii au încercat să obţină avize pentru caşcaval de casă, pâine tradiţională din făină de alac şi pâine de casă din cartofi. Toate au fost, însă, respinse. Judeţul Bacău a avut înregistrate produse tradiţionale până în anul 2012, dulceaţa de mure, căpşuni, zmeură, siropul din mugur de brad, zacusca şi borşul de putină, toate din zona Asău. Din 2013, aceşti producători au dispărut din evidenţele Ministerului Agriculturii.
Ionuţ ŞERBAN
Un sfert din piaţa acestor produse tradiţionale provine din judeţul Braşov.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau