Bacăul are cel mai scump lăcaş de cult din Moldova
Dimensiune font:
Construcţia Catedralei „Înălţarea Domnului” a început în 1991 * ansamblul a fost proiectat de către arhitectul care a realizat şi Catedrala Mântuirii Neamului * lucrările au depăşit cu mult 10 milioane de dolari * sumele provin din bugetul judeţului şi din donaţii private
În plin tumult al dezbaterilor privind numărul sau mărimea lăcaşurilor de cult din România şi contribuţia la bugetul de stat pentru susţinerea cultelor, prea puţini spre deloc îşi pun problema numărului extrem de mare de cazinouri, bodegi, aşa-zise cluburi de masaj, baruri, în care tinerii îşi pun amanet chiar viaţa, ajungând obiecte de trafic. Ei arată cu degetul spre locurile de pierzanie şi mai puţin spre cele de cult care i-ar ajuta să treacă peste ispite.
Povestea catedralei
De câţiva ani, în centrul Bacăului se construieşte Catedrala „Înălţarea Domnului”, un reper spiritual pentru Eparhia Romanului şi Bacăului, fiind cel mai mare lăcaş de cult care se ridică în provincie şi al doilea din ţară, după Catedrala „Mântuirii Neamului” care se înalţă la Bucureşti.
„Amplasată la capătul bulevardului central, catedrala, prin structura şi arhitectura ei, întregeşte ansamblul arhitectural al municipiului Bacăului, conferindu-i o notă distinctă, proporționalitate şi grandoare. Întregul ansamblu, proiectat de arhitectul Constantin Amâiei, care a realizat şi proiectul Catedralei «Mântuirii Neamului», este o îmbinare arhitectonică a stilurilor bizantin şi românesc, abordate într-o notă contemporană. Actualmente, sub coordonarea Înaltpreasfințitului Arhiepiscop Ioachim, lucrările exterioare sunt aproape finalizate” , a precizat preotul iconom stavrofor Constantin Gherasim.
Catedrala „Înălţarea Domnului” este considerată cea mai mare construcţie ortodoxă din provincie, având 80 metri lungime, 35 de metri lăţime la absidele laterale, 24 de metri deschiderea arcelor triumfale, şi o înălţime de 75 metri la crucea situată pe turla principală. În cele două turle, care bornează intrarea principală, sunt poziţionate clopotele turnate la Innsbruck, la renumita turnătorie Grassmayr, cel mai mare având o greutate de 4,5 tone. Clopotele mai mici formează un sistem carillon, care poate interpreta peste o mie de melodii.
„În ceea ce priveşte profunzimea fundaţiilor, catedrala din Bacău are 10 metri, reprezentând înălţimea un bloc cu patru etaje. În biserica de la subsol, cu hramul «Naşterea Domnului» se slujeşte conform rânduielilor. Tot aici se află şi cripta ierarhilor, care au slujit şi slujesc Eparhia Romanului şi Bacăului ce dăinuie pe aceste meleaguri de peste şase secole”, a subliniat Constantin Gherasim.
Piatra de temelie a Catedralei „Înălţare Domnului” a fost pusă în anul 1991 de către ierarhul Ioachim Mareş, iar după anul 2000, responsabilitatea lucrărilor de construcţie a impresionantului locaş de cult au revenit Înaltpreasfinţitului Arhiepiscop Ioachim. Lucrările au costat peste 10 milioane de dolari, sume alocate de la bugetul judeţului şi din donaţii private.
Citeşte şi: Puşcărie pentru fosta grefieră a Tribunalului Bacău
Sonia PAVELESCU
Loc de linişte şi reculegere, de regăsire şi de salvare a sufletelor, care vor să fie salvate, lăcaşurile de cult din Moldova atrag anual sute de mii de pelerini.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau