Bâlbe pe viitorul Spitalului Regional de Urgenţă
Dimensiune font:
După o zi de discuţii la Iaşi, alături de autorităţile locale şi judeţene, reprezentanţii Ministerului Sănătăţii au declarat că nu s-a ajuns la nicio concluzie * specialiştii sunt nemulţumiţi de studiile GEO, făcute pe bani mulţi de autorităţile locale, iar ambele locaţii propuse pentru amplasamentul spitalului sunt deficitare * dacă terenul de la Carrefour Era se află în litigiu şi este inundabil, cel din Valea Ursului, comuna Miroslava, are un acces slab la reţeaua de drumuri * contrar declaraţiilor făcute la începutul acestei săptămâni de comisarul european Corina Creţu, secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii Corina Silvia Pop a dat asigurări că, dintre Iaşi, Cluj şi Craiova, primul proiect va fi implementat în zona de Nord-Est * până la sfârşitul săptămânii viitoare este aşteptat un raport şi un punctaj în privinţa celor două terenuri
Misterul care domneşte peste amplasamentul Spitalului Regional de Urgenţă încă nu a fost risipit. Ieri, la Iaşi, a sosit secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii Corina Silvia Pop, care a stat de vorbă cu reprezentanţii primăriilor Iaşi, Miroslava şi Valea Lupului, alături de toate celelalte entităţi implicate în proiect. După mai bine de trei ore de discuţii şi deplasări în teren, nu s-a ajuns la un consens. „Am discutat cu arhitecţii de la Compania Naţională de Investiţii şi, de asemenea, cu specialiştii din Ministerul Sănătăţii pentru a decide, împreună cu autorităţile locale, cu Prefectura, cu primarii, experţii autorităţilor publice care sunt interesate de construcţia Spitalului Regional, pentru a putea convinge specialiştii în privinţa amplasamentului şi de a putea decide estimarea costurilor în privinţa ridicării spitalului. În niciun caz nu s-a putut lua o decizie astăzi. A fost o întâlnire extrem de constructivă, şi primarii şi specialiştii de la utilităţi au dezbătut aproape trei ore problema celor două terenuri, însă decizia va fi luată ulterior”, a declarat secretarul de stat Corina Silvia Pop.
Ambele terenuri propuse au minusuri, iar în final costul ar putea fi factorul decident în privinţa alegerii amplasamentului. Dacă terenul din Valea Ursului, comuna Miroslava, are acces limitat la reţeaua de drumuri, cel de la Carrefour Era este inundabil şi se află în litigiu. „În continuare, sunt necesare studii referitoare la cele două terenuri. O decizie finală va fi luată extrem de curând, pentru că studiile necesare vor fi terminate, sperăm, la sfârşitul săptămânii viitoare, deşi unele sunt complicate, pentru că nu există studii GEO. Ambele terenuri se califică, însă nu sunt eu în măsură să iau această decizie, pentru că hotărârea nu trebuie să fie una politică, ci una tehnică. Trebuie să aflăm unde este locul cel mai bun pentru construirea spitalului, în privinţa siguranţei şi a costurilor”, a mai precizat Corina Silvia Pop.
„Iaşul este primul care va demara proiectul”
Secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii a adăugat faptul că s-a discutat în cursul zilei de ieri problema terenului aflat în litigiu, pe care o consideră o „hotărâre administrativă” dar pentru care există soluţii tehnice. „Este a doua oară când merg în teren să vedem amplasamentele. S-a discutat şi despre litigiul terenului de la Era, normal nu cred că împiedică, pentru că este o hotărâre administrativă. În zilele următoare voi vorbi la minister despre asta. Riscul de inundaţii la acest teren este una din problemele care s-au discutat intens dar se pare că există soluţii tehnice, de aceea trebuie stabilite costurile mai întâi. Eu sunt doctor, nu specialist în calitatea terenurilor. Problema este aceea a faptului că unul din terenuri e inundabil, însă problema este rezolvabilă din punct de vedere tehnic, iar celălalt teren pare să aibă o problemă de acces” a mai adăugat Corina Silvia Pop.
Contrar declaraţiilor făcute la începutul acestei săptămâni de către comisarul european Corina Creţu, care spunea că cea mai gravă situaţie este în capitala Moldovei, secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii a precizat că, din toate zonele, la Iaşi va fi demarat primul proiect. Asta în condiţiile în care Cluj şi Craiova au deja un teren stabilit. „Dintre Iaşi, Cluj şi Craiova, ca studiu de implementare, Iaşul este cel mai avansat, în sensul că o condiţionare se referă la modelul de plan pentru nevoile regiunii de Nord-Est. Din acest punct de vedere, este prima regiune pe care am terminat-o, fiind una din bazele studiilor de prefezabilitate. În ceea ce priveşte studiile, Compania Naţională de Investiţii se va ocupa de ele, pentru a grăbi procesul şi a scădea costurile. Pentru terenurile de la Iaşi este nevoie de studiile GEO, există câteva studii anterioare însă specialiştii sunt nemulţumiţi, parcă nu pot lua o decizie, şi este vorba de costurile utilităţilor. Vrem ca până la sfârşitul săptămânii viitoare să avem un raport şi un punctaj referitor la cele două terenuri”, a încheiat Corina Silvia Pop.
***
„Odata stabilit acest amplasament, în calitate de prefect, împreună cu președintele Consiliului Județean, trebuie să inițiez un proiect de hotărâre de guvern având ca obiect înscrierea terenului respectiv în inventarul centralizat al bunurilor din domeniul public al statului și darea în administrarea Ministerului Sănătății” - prefectul Marian Grigoraș
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau