Bănuieli de fraudă la Evaluarea Naţională EXCLUSIV
Dimensiune font:
Lucrarea îi aparţine elevului Ştefan Lungu, fiul primarului din Salcea, Ilie Lungu * angajaţii Inspectoratului Şcolar Botoşani au verificat ambele teze ale absolventului, şi pe cea de la Română şi pe cea de la Matematică, şi au constatat că scrisul este diferit * observaţia duce cu gândul că măcar una dintre lucrări a fost înlocuită * cazul este în atenţia procurorilor DNA * povestea a fost scoasă la iveală de către reporterii cotidianului „Evenimentul Regional al Moldovei”
Elevul Ştefan Lungu este fiul primarului din Salcea şi absolvent al şcolii gimnaziale din satul Prelipca. Deşi profesorii şi colegii spun că era un elev mediocru, la Evaluarea Naţională tânărul a produs o surpriză de proporţii. A reuşit să obţină nota 10 la proba de Limba Română, cu toate că pe parcursul anilor de studiu a avut doar medii de 5 şi de 6 la această disciplină. La proba de matematică a Evaluării Naţionale, absolventul a luat nota 8.25.
Citeşte şi
Strada Oituz, asfaltată în bătaie de joc
După afişarea rezultatelor, colegii lui Ştefan şi părinţii acestora, precum şi unii profesori de la Salcea s-au revoltat şi i-au sesizat pe reporterii cotidianului „Evenimentul Regional al Moldovei”, care, la rândul lor, au sesizat Inspectoratul Şcolar.
Ancheta jurnalistică a început în prima săptămână din iulie, când inspectorul general Gheorghe Lazăr ne-a declarat că lucrările absolvenţilor de clasa a VIII-a nu au fost corectate în judeţul Suceava, ci la Botoşani şi că nu poate să ceară recorectarea tezelor, aceasta fiind apanajul Ministerului Educaţiei. Mai mult, şeful Inspectoratului Şcolar Suceava a spus că nu s-a copiat în centrul de examinare de la Salcea şi că s-a respectat metodologia de organizare a examenului. „Consider că toate măsurile de siguranţă au făcut ca examenul să se desfăşoare în conformitate cu metodologia ministerului”, ne-a declarat, pe 5 iulie, Gheorghe Lazăr.
Nu există înregistrare video din centrul de examen
Nu ştim dacă metodologia a fost respectată, dar ştim un aspect mai important: înregistrarea video din sala de la examinare de la Salcea nu există. Directorul şcolii, Cătălin Huţu, ne-a declarat că pe parcursul examenului, camerele au fost în funcţiune, dar, pe fondul unei defecţiuni tehnice, sistemul nu a stocat înregistrarea.
Pe de altă parte, Inspectoratul Şcolar Suceava a sesizat comisia de evaluare de la Botoşani şi a cerut să controleze cele două teze de la Evaluarea Naţională ale elevului Ştefan Lungu. În urma verificărilor, inspectorii au constat că scrisul de pe cele două lucrări este diferit, existând suspiciuni că măcar una dintre teze a fost înlocuită şi nu-i aparţine absolventului. „Ne-am sesizat, după solicitarea Comisiei de evaluare de la Suceava. Scrisul de pe cele două lucrări este diferit”, a declarat Gabriel Hârtie, şeful comisie de Evaluare Naţională de la Botoşani. Cazul se află acum şi în atenţia procurorilor DNA. Rămâne de văzut dacă lucrările absolventului vor fi anulate. În urma repartizării computerizate, absolventul de la Salcea a ajuns elev al Colegiului Tehnic „Alexandru Ioan Cuza” din Suceava.
Pe de altă parte, acum Inspectoratul Şcolar Suceava a cerut înregistrările video din toate centrele de examinare de la evaluarea naţională, pentru a le verifica prin sondaj.
Oana ŞLEMCO
„Am informat Comisia Naţională cu privire la suspiciunile de fraudă” – Gabriel Hârtie, şeful comisie de Evaluare Naţională de la Botoşani
Citeşte şi ANUNŢURI DIN ZIARUL EVENIMENTUL
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau