Bătaie de joc pe colectarea deşeurilor
Dimensiune font:
Pentru că a întârziat votarea regulamentului de salubrizare aferent Sistemului de Management Integrat al Deşeurilor în Judeţul Iaşi, o comună ieşeană riscă sancţiuni şi excluderea din Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară pentru Salubritate Iaşi * aleşii locali vor ca serviciul de colectare a deşeurilor să nu fie plătit direct din bugetul comunei şi cer propriile lor reguli * în prezent, o hârtie ţine în loc licitaţiile pentru proiectul deşeurilor
Primăria comunei Ciurea riscă sancţiuni, pe banii localnicilor, din cauza întârzierilor în proiectul deşeurilor. Aleşii locali s-au trezit abia în ultimul ceas să voteze, în plenul Consiliului Local, regulamentul de salubrizare aferent Sistemului de Management Integrat al Deşeurilor în Judeţul (SMID) Iaşi, însă după propriile lor reguli. Comuna Ciurea a fost ultima care a votat acest regulament, însă cu amendamente, sub presiunea unei posibile excluderi din Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară pentru Salubritate Iaşi. În plus, consilierii locali au putut vota acest proiect şi în mandatul trecut, însă a fost respins, pe motiv că neplata facturilor ar putea duce la blocarea conturilor primăriei. Edilul comunei, Cătălin Lupu, motivează că nu a fost de acord de la început cu anumite amendamente din regulament. Comisia de specialitate a Primăriei Ciurea a dat avizul favorabil, dar cu amendamentul că se aprobă regulamentul SMID, cu excepţia prevederilor referitoare la grevarea bugetului local şi plata facturilor. „În mandatul precedent am mai discutat acest regulament, iar proiectul de hotărâre a fost respins. Am aflat acum faptul că am rămas singura comună din judeţul Iaşi care nu a aprobat acest regulament SMID, că inclusiv municipiul Iaşi l-a aprobat, însă cu unele amendamente. Dacă este să analizăm în esenţă, singurul lucru cu care nu suntem de acord şi care este prevăzut în regulament este faptul că, noi, autorităţile locale, ne obligăm să încasăm de la populaţie contravaloarea prestării serviciului de salubrizare către populaţie, iar plata facturilor să o facem noi, din sumele astfel încasate în buget. Cu acest lucru nu am fost de acord încă de la început, pentru că nu avem certitudinea că cetăţenii vor veni la Primărie să plătească gunoiul şi facturile vor curge, noi nu avem cu ce să le achităm în termen şi ajungem în final la blocarea conturilor din Trezorerie. Am auzit cazuri de localităţi care au implementat acest sistem şi care, atunci când nu au plătit nu s-a ridicat gunoiul. Am primit deja avertisment de la ADIS, ne exclud din asociaţie şi plătim amenzi”, a declarat primarul comunei Ciurea, Cătălin Lupu.
Proiectul deşeurilor, ţinut în loc de o hârtie
Deşi a votat ultima regulamentul SMID, riscând să întârzie întreg proiectul, norocul comunei Ciurea stă în faptul că nici acum ADIS nu a primit normele metodologice pentru aplicarea Legii 100/2016 privind concesiunile de lucrări şi concesiunile de servicii. Din acest motiv, nu pot fi organizate licitaţiile pentru desemnarea operatorului. „Printre activităţile noastre se numără organizarea licitaţiilor privind delegarea gestiunii de colectare şi transport al deşeurilor, monitorizarea activităţilor de colectare, sortare, transport, compostare, tratare şi depozitare. Noi aşteptăm să primim draftul metodologiei de aplicare a legislaţiei, fără de care nu putem organiza licitaţiile”, declara săptămâna trecută Maria Pastia, specialist tehnic în cadrul ADIS Iaşi. Valoarea proiectului SMID se ridică la 69,3 milioane euro şi cuprinde toate unităţile administrativ-teritoriale din judeţul Iaşi. Pe lângă investiţiile de infrastructură modernă, au fost achiziţionate circa 10.000 de recipiente de colectare selectivă, iar la 250 de locuitori din mediul rural urmează să fie înfiinţat un punct de colectare selectivă.
Viaţă de coşmar pentru o tânără familie din Copou EXCLUSIV
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau