Birocraţia întârzie licitaţiile pentru deşeuri
Dimensiune font:
Licitaţiile pentru Sistemul de Management Integrat al Deşeurilor nu pot fi demarate din cauza legislaţiei sufocante * conducerea Asociaţiei de Dezvoltare Intercomunitară pentru Salubritate motivează că, de luni bune, nu au fost elaborate normele legislative care reglementează funcţionarea SMID * printre factorii care accentuează problema deşeurilor în judeţul Iaşi se numără nepăsarea cetăţenilor în colectarea selectivă şi nici a instituţiilor implicate direct în acest serviciu
Sistemul de Management Integrat al Deşeurilor (SMID) riscă să nu fie licitat anul acesta. Reprezentanţii Asociaţiei de Dezvoltare Intercomunitară pentru Salubritate (structura care coordonează implementarea proiectului) spun că încă nu au primit nici măcar draftul metodologiei de aplicare a legii, motiv pentru care proiectul de deşeuri rămâne înţepenit, deşi infrastructura este aproape finalizată. „Printre activităţile noastre noastre se numără organizarea licitaţiilor privind delegarea gestiunii de colectare şi transport al deşeurilor, monitorizarea activităţilor de colectare, sortare, transport, compostare, tratare şi depozitare. Noi aşteptăm să primim draftul metodologiei de aplicare a legislaţiei, fără de care nu putem organiza licitaţiile”, a declarat Maria Pastia, specialist tehnic în cadrul ADIS Iaşi. Valoarea proiectului SMID se ridică la 69,3 milioane euro şi cuprinde toate unităţile administrativ-teritoriale din judeţul Iaşi. Pe lângă investiţiile de infrastructură modernă, au fost achiziţionate circa 10.000 de recipiente de colectare selectivă, iar la 250 de locuitori din mediul rural urmează să fie înfiinţat un punct de colectare selectivă.
Investiţie mare, mentalitate îngustă
În ultimele luni, ieşenii au sesizat mai multe probleme în colectarea deşeurilor din judeţ. Aceştia au semnalat că angajaţii de la salubritate nu au noţiuni de colectare selectivă, amestecând toate deşeurile într-o singură autoutilitară, deşi societatea are utilaje specifice pentru fiecare tip de deşeuri. Mai multe nemulţumiri s-au îndreptat către drumul spre Ţuţora, aflat într-o stare deplorabilă. În replică, reprezentanţii SC Salubris SA au dat vina pe... Apavital, care ar avea în gestiune o porţiune din acel drum. „Deşi nu deţine în proprietate drumul dintre CET Holboca şi depozitul de deşeuri Ţuţora, şi nici nu are o obligaţie legală de reabilitare a acestui drum, societatea s-a preocupat permanent de reabilitarea şi întreţinerea acestuia. Până în prezent s-a asigurat financiar şi logistic lărgirea şi nivelarea căii de rulare şi compactarea a circa 1.500 metri cubi de piatră spartă. Rugăm cetăţenii care observă angajaţi ai Salubris care nu colectează deşeurile corespunzător să ne înştiinţeze, iar noi vom lua măsuri ce pot duce până la desfacerea contractului de muncă”, a declarat Ana Maria Şchiopu, şefa Biroului de Management al Mediului din cadrul Salubris SA Iaşi.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau