Biserica şi-a sporit averea cu vile în Durău
Dimensiune font:
Guvernul a dăruit instituţiei şase vile şi o sală polivalentă * imobilele au fost administrate gratuit de către Mitropolia Moldovei şi Bucovinei încă din 1991, dar erau în proprietatea Secretariatului pentru Culte* hotărârea de Guvern a fost publicată la începutul săptămânii în Monitorul Oficial
Averea Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei este mai mare odată cu decizia Guvernului de a-i trece în proprietate imobile din staţiunea Durău. Judeţul Neamţ. Printr-o hotărâre publicată în Monitorul Oficial, statul a luat decizia de a scoate din proprietatea Secretariatului pentru Culte şase vile şi sala polivalentă din Durău (actualul Centru Ecumenic „Daniil Sihastru”) şi le-a trecut pe toate în proprietatea Bisericii. Oricum tot Mitropolia Moldovei le administra încă din anul 1991, aceste bunuri fiindu-i date în folosinţă gratuită de stat.
Ce spune istoria
Schimbarea de acum transformă Mitropolia în proprietar de drept, ceea ce înseamnă că statul nu mai poate pune nici un fel de condiţii. Pe 27 decembrie 1990, Guvernul României hotăra: „Imobilele situate în localitatea Durău, comuna Ceahlău, judeţul Neamţ, cu dotările aferente trec pe durată nedeterminată din patrimoniul fostului Oficiu judeţean de turism Neamţ în folosinţa gratuită a Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei, începând cu data de 1 ianuarie 1991. Mitropolia va lua măsuri pentru transformarea şi exploatarea imobilelor ca aşezăminte de ocrotire a persoanelor în vârstă sau fără posibilităţi de întreţinere sau pentru organizarea de manifestări culturale, de interes obştesc, menite a contribui la întărirea moralei publice şi introducerea unui climat de reconciliere naţională şi confesională. Sala polivalentă se va utiliza ca centru de spiritualitate ecumenică, naţional şi internaţional“, se arăta în actul normativ de acum 24 de ani. Atunci statul a achitat toate datoriile aferente acestor obiective, inclusiv creditele nerambursate aferente imobilelor.
Investiţii făcute de Biserică
Pe parcursul acestor ani Biserica a făcut investiţii şi a modernizat vilele respective, iar sala polivalentă a fost transformată într-un centru ecumenic ultramodern unde au loc întâlniri şi conferinţe. Acolo au loc tabere de vară şcolare, unele pentru copiii orfani, dar se cazează şi pelerinii, precum şi simplii turişti. Cele şase vile au, fiecare, circa 160 mp fiecare, iar „sală polivalentă“, 4.500 mp. Potrivit hotărârii din 13 octombrie 2014, este vorba despre vilele „Floare de Colţ”, „Crinul”, „Toporaşul”, „Ghiocelul”, „Bujorul”, „Viorica”.
Emilia SAVIN
În Neamţ, Mitropolia Moldovei şi Bucovinei are o avere mult mai mare, feţele bisericeşti administrând mii de hectare de pădure, teren arabil şi cabane turistice.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau