Biserici poleite, sate fără canalizare EXCLUSIV
Dimensiune font:
În România anului 2015, aproape jumătate dintre localităţile judeţului Suceava nu au sisteme de canalizare şi de alimentare cu apă * printre comunităţile din ruşinoasa listă se află şi două oraşe- Milişăuţi şi Cajvana * unul este cunoscut pentru varza murată, devenită brand local, cel de-al doilea se evidenţiază prin locuinţele impunătoare şi o biserică acoperită cu tablă care conţine particule de aur, adusă de la Kiev
Potrivit evidenţelor Consiliului Judeţean Suceava, 49 de localităţi dintre cele 114 existente în judeţ nu au sisteme centralizate de alimentare cu apă şi nici reţele de canalizare. Printre acestea se numără oraşele Cajvana şi Milişăuţi.
Vărzari celebri cu WC-ul în curte
Locuitorii oraşului Milişăuţi sunt oameni harnici, cunoscuţi în toată ţara pentru că prepară murături foarte gustoase. Varza de Milişăuţi este un brand local. Totuşi, localitatea apare în lista ruşinoasă a aşezărilor necivilizate din judeţ. Primarul oraşului, Mircea Laurus, susţine că vrea să rezolve problema. Deja a început să execute lucrările pentru apă, însă nu şi pe cele de canalizare. „Am făcut studiul de fezabilitate pentru sistemul de canalizare şi căutăm finanţare. Actele sunt depuse deja la Consiliul Judeţean, la Ministerul Mediului şi la Compania Naţională de Investiţii”, ne-a declarat Mircea Laurus.
Oraş fără canalizare, dar cu biserică de lux
Cajvana se evidenţiază prin vilele falnice pe care le-au construit gospodarii plecaţi la muncă în străinătate. La Cajvana există şi o biserică acoperită cu tablă care conţine particule de aur, unică în ţară, susţin localnici. Lăcaşul de cult, care a fost sfinţit cu mare tam-tam în 2009, poartă hramul „Sf. Arhangheli Mihail şi Gavril”. Tabla care acoperă biserica a fost adusă de la Kiev şi a fost montată de meşteri ucraineni. Nu numai acoperişul este cu aur, dar şi crucile de pe turlele bisericii sunt din tablă aurită. Oricine s-ar aştepta ca o astfel de investiţie să fi fost făcută într-un loc unde civilizaţia este la ea acasă. Ei bine, lucrurile nu stau chiar aşa. Oraşul Cajvana nu are nici sistem de apă şi nici de canalizare. Conducerea Primăriei are explicaţii pentru acest neajuns. „Avem proiectele. Am executat deja 7% din lucrări. Am avut probleme cu finanţarea şi încă mai avem. Pentru că suntem un oraş sub 10.000 de locuitori, ne-a fost greu să obţinem finanţare la proiecte”, ne-a declarat primarul Gheorghe Tomăscu.
Se anunţă sancţiuni
Oraşele Cajvana şi Milişăuţi riscă să fie amendate de Serviciul de Gospodărire a Apelor dacă nu rezolvă problema lipsei canalizării până la sfârşitul acestui an. O directivă europeană obligă oraşele din România să execute lucrări de canalizare şi de epurare a apei până la 22 decembrie 2015.
Alte 49 de localităţi din judeţ au executat deja atât lucrările de alimentare cu apă, cât şi reţelele de canalizare. Numai că în multe dintre cazuri, din lipsă de abonaţi, staţiile de epurare fie nu sunt puse în funcţiune, fie nu funcţionează la parametri optimi. Un exemplu concret este localitatea Brodina. „Avem abonaţi, dar nu sunt suficienţi ca să punem în funcţiune sistemele. Din cele 200 de gospodării, doar 57 s-au racordat”, ne-a declarat Vasile Uhliuc, viceprimarul comunei Brodina. Alte 16 localităţi din judeţul Suceava au fie sisteme de apă, fie de canalizare.
Invenţii pentru mama paralizată
Oana ŞLEMCO
Cajvana şi Milişăuţi au fost ridicate la statutul de oraş în 2007, alături de Frasin, Dolhasca, Salcea, Vicovu de Sus, Broşteni şi Liteni, prin referendum, la cererea populaţiei. La scurt timp, „orăşenilor” le-a displăcut statutul care nu le-a adus decât taxe suplimentare, nu şi mult-visatul trai boieresc
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau