Bomba de la Paşcani
Dimensiune font:
Rriscul ca 40.000 de cetăţeni să petreacă sărbătorile fără apă nu a contat prea mult pentru aleşii păşcăneni . Cei 14 consilieri social-democraţi care au votat „despărţirea” de ApaVital au ţinut cont doar de părerile formulate de adepţii contractelor individuale, cetăţeni despre care oficialii CJ Iaşi susţin că se află în afara legii! Nu doar locuitorii municipiului pierd prin această decizie, ci şi cetăţenii localităţilor învecinate, unde s-ar fi putut extinde reţelele de apă şi canalizare. În toată această tevatură, creată şi de promisiunile unor parlamentari precum Neculai Răţoi sau senatorul Florin Constantinescu, acesta din urmă anunţă o iniţiativă utopică: introducerea unui al doilea operator în masterplanul aprobat la nivelul judeţului!
Primii afectaţi de decizia pe care consilierii locali păşcăneni au luat-o săptămâna trecută, renunţând la serviciile ApaVital, sunt cei 98 de angajaţi pe care societatea ieşeană i-a preluat din structurile Prest Serv. Odată denunţat contractul cu operatorul ieşean, mare parte dintre aceştia se vor trezi fără serviciu, întrucât şefii ApaVital susţin că vor trebui să renunţe la mulţi dintre ei, atât timp cât societatea nu va mai activa în Paşcani. „Evident, nu-i putem ţine pe toţi. Vom păstra câţiva oameni, pentru că, trebuie să vă spun sincer, unii sunt foarte buni în domeniul lor”, spune Mihai Doruş, directorul tehnic al ApaVital.
Pornind şi de la acest aspect, oficialul ApaVital a considerat votul dat de plenul CLM Paşcani drept unul egoist. „Problema apei nu va fi resimţită la Paşcani, ci în localităţile din împrejurul municipiului, unde s-ar fi putut extinde reţelele. Sunt comune şi sate care nu au văzut niciodată o conductă de apă sau de canalizare. Fondurile europene pe care ApaVital le-ar fi accesat erau singura şansă a acestor localităţi”, mai spune Doruş. Acesta mai precizat că banii destinaţi modernizării şi extinderii reţelelor în zona Paşcaniului vor fi direcţionaţi către alte zone din judeţ.
CJ Iaşi avertizează: Prest Serv va intra în faliment
O problemă atât de complexă precum cea declanşată de votul aleşilor păşcăneni nu putea fi ignorată de oficialii Consiliului Judeţean Iaşi. Asemenea şefilor ApaVital, unitate subordonată CJ, aceştia susţin că revenirea municipiului Paşcani la serviciile Prest Serv reprezintă doar o soluţie temporară. „Noi am încercat să ne îngrijim de locuitorii din Paşcani, deoarece acolo există o bombă cu ceas. În maximum doi-trei ani, firma Prest Serv va intra în faliment, iar oamenii vor veni la Consiliul Judeţean pentru a cere ajutor, deoarece va trebui să furnizeze cineva apă în Paşcani. Atunci, din păcate, va fi prea târziu, deoarece vor fi necesari bani pentru investiţii, bani care puteau fi accesaţi acum prin fonduri europene. Noi am încercat să facem un bine, dar, din păcate, păşcănenii aflaţi în afara legii au fost mai sonori”, arată oficialii CJ Iaşi.
Reamintim că Prest Serv Paşcani apare pe site-ul ANRSC cu licenţa retrasă. Societatea înregistrează datorii de 7 milioane de lei, care nu pot fi acoperite decât prin creşterea consumului de apă în oraş sau prin creşterea tarifelor practicate.
Intenţii bune... dar imposibile!
Că aleşii locali s-au aruncat cu capul înainte, o confirmă indirect senatorul Florin Constantinescu. „Scopul meu este să merg la Guvern, şi voi face acest lucru săptămâna aceasta, şi să încerc să introduc un al doilea operator în masterplanul aprobat la nivel de judeţ. Nu ştiu încă dacă se poate face acest lucru, trebuie să vedem ce spune Guvernul, dacă se poate modifica actul sau nu. Evident, modificarea o facem cu aprobarea Comisiei Europene şi, ulterior, se pot atrage fonduri europene”, a spus acesta senatorul Florin Constantinescu. Ceea ce uită parlamentarul este faptul că prima condiţie pentru obţinerea de fonduri nerambursabile pentru reabilitarea şi extinderea reţelelor de apă o constituie existenţa unei asociaţii de dezvoltare intercomunitare (în cazul judeţului Iaşi, ARSACIS, asociaţie din care municipiul Paşcani nu mai face parte) şi desemnarea unui operator regional (ApaVital). Probabil, se mizează pe faptul că falimentara Prest Serv va deveni un puternic operator în zona serviciilor de apă-canal în următorii ani!!! Tudor DAMASCHIN
* * *
Implementarea Proiectul Regional de Dezvoltare a Infrastructurii de Apă şi Apă Uzată din judeţul Iaşi în perioada 2014-2020, unul dintre contracte este pentru municipiul Paşcani, fiind denumit „Extinderea sistemului de apa şi canalizare în judeţul Iaşi – axa 10 Paşcani”. Valoarea acestuia este de 13 milioane de euro şi reprezintă investiţii directe în sistemele de apă şi de canalizare, la care se adaugă alte 1,7 milioane euro cheltuieli cu asistenţă tehnică şi proiecte. În 2009, oraşul a mai pierdut alţi 10-11 milioane de euro, pe aceleaşi considerente.
* * *
„Din păcate, păşcănenii aflaţi în afara legii au fost mai sonori” - reprezentant CJ Iaşi
* * *
„Problema apei nu va fi resimţită la Paşcani, ci în localităţile din împrejurul municipiului, unde s-ar fi putut extinde reţelele” - Mihai Doruş, director tehnic ApaVital
„Scopul meu este să merg la Guvern şi să încerc să introduc un al doilea operator în masterplanul aprobat la nivel de judeţ” – Florin Constantinescu, senator PSD de Iaşi
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau