Cacealmaua „Sport în cartiere” EXCLUSIV
Dimensiune font:
Anul trecut, Primăria Iaşi a cheltuit 150.000 de lei pentru un program adresat ieşenilor, dar la care şi-au dat concursul, în cea mai mare parte, doar sportivii legitimaţi la cluburi private * terenurile şi sălile de sport ale şcolilor continuă să rămână închise cu lacăte după orele de curs, modernizarea lor nu s-a întâmplat, iar consultările publice au eşuat la intrarea în cartiere * cu toate acestea, de la implementarea proiectului şi până azi s-au cheltuit peste 200.000 de euro
După cum ne-a obişnuit cu tipicul manifestărilor fluviu, bugetate la maximum şi netransparent, cum este cazul Sărbătorilor Iaşului, ale căror costuri nu au fost nici până acum defalcate pe fiecare acţiune în parte, tot aşa se întâmplă şi în cazul unui anonim program creat în laboratoarele Primăriei şi ale unei fundaţii paravan pentru cheltuirea banului public.
Programul „Sport în cartiere” a stors bugetul local, numai în cursul anului trecut, de 150.000 de lei. Mare parte dintre aceste sume s-au dus pe competiţii cu circuit închis, multe cu vădit caracter publicitar, cum ar fi cursele de atletism ale Express Credit şi Kolos Group, fără niciun fel de feedback public. Mai mult, participanţii la cele 25 de evenimente ale proiectului au provenit din rândul sportivilor legitimaţi la anumite cluburi private, fără nicio legătură cu sportul de masă. În lipsa unui raport public, reporterii „Evenimentul Regional al Moldovei” au solicitat responsabilului de proiect, respectiv Mihai Pricop, şeful Biroului Relaţii cu Societatea Civilă din Primăria Iaşi, o informare asupra evenimentelor bugetate prin acest program. În prima zi ne-am ales cu promisiunea că această informare ne va fi dată în câteva ore. După alte amânări, abia în a 7-a zi am primit pe e-mail materialul promis, care nu conţinea nici pe departe vreo analiză laborioasă a proiectului sau vreun studiu de impact asupra populaţiei, ci doar calendarul celor 25 de evenimente, făcut deja public la startul din 2016.
Citeste si Incursiune in inima celei mai mari fabrici de tramvaie din Europa
Minciuni cu picioare lungi, campioane la sport în cartiere
Programul „Sport în cartiere” a fost din start o cacealma, nefiind altceva decât o cortină mare peste o arenă sportivă goală, care s-a dorit a fi un liant a sporturilor de masă din Iaşi, cu scopul declarat de a pregăti obţinerea titlului de „capitală europeană a sportului”. „Acest program municipal a avut la bază studiul realizat în toamna anului 2006 de Centrul European de Resurse şi Consultanţă (CERC) privind sportul şi mişcarea în timpul liber în municipiul Iaşi. Volumul eşantionului a fost de 403 persoane, şi a relevat câteva concluzii, la acea vreme îngrijorătoare, şi anume că mai puţin de o treime dintre respondenţi făceau mişcare/exerciţii fizice în aer liber, doar aproximativ 9% erau membri ai unui club sportiv, iar 40% dintre respondenţi au declarat că nu intenţionează să facă nici sport, nici mişcare în următoarea jumătate de an. Pornind de la rezultatele acestui studiu, dar şi în urma unui schimb de experienţă în domeniu cu oraşul Villeneuve D'Ascq din Franţa, municipalitatea a elaborat un program al cărui obiectiv general era acela de a atrage şi stimula toate categoriile de cetăţeni din municipiul Iaşi, dar mai ales a tinerilor, în mod liber şi voluntar, pentru practicarea de activităţi sportive de amatori, într-un cadru reglementat şi organizat”, a spus, ca la carte, Mihai Pricop.
Zece ediţii, niciun obiectiv atins
Ei bine, despre îndeplinirea acestui obiectiv, nu se spune niciun cuvânt, iar în cei 10 ani de la implementarea proiectului, nu au fost atinse nici celelalte obiective menţionate în fundamentările acestui program, respectiv amenajarea unor spaţii sportive (săli şi terenuri) din infrastructura existentă în sistemul şcolar, care să ofere posibilitatea de practicare a sportului de masă, realizarea şi promovarea unor oferte sportive accesibile populaţiei din cartiere, în baza unor consultări publice, realizarea unui calendar de activităţi sportive de masă, integrarea persoanelor cu handicap în activităţile sportive din acest program sau dezvoltarea conceptului de „sport în familie”. Mai mult, nu există niciun control sau informare asupra cheltuirii sumelor alocate anual pe acest proiect, în condiţiile în care întreaga logistică aparţine Primărie Iaşi, nefiind vorba despre niciun leu dat pe chirii sau echipamente. Pentru lipsa oricărui feedback din partea populaţiei, prin insinuarea, probabil, a unor date neconforme cu adevărul, Primăria Iaşi a cheltuit 786 mii lei pentru cele 10 ediţii ediţii, din care s-au contabilizat doar 7. De abia în cursul zilei de ieri, primarul Mihai Chirica a anunţat prima investiţie în infrastructura care ar putea susţine acest proiect al sportului de masă, respectiv amenajare a 16 terenuri de sport, printr-un efort bugetar de 4,8 milioane lei. „Aceste terenuri sunt acum în proiectare şi vin să susţină sportul de masă. Pe aceste terenuri vom face competiţii sportive organizate de către Primăria Iaşi”, a precizat edilul.
Nelu PĂUNESCU
786.000 LEI
Este suma cheltuită de Primăria Iaşi pe programul „Sport în cartiere”, în cele zece ediţii desfăşurate până acum
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau