Cacealmaua camerelor de supraveghere
Dimensiune font:
Într-un an de zile, Poliţia Locală nu a reuşit să repare decât 11 camere video de supraveghere, amplasate în zona rândului pelerinilor sau pe pietonal * din totalul celor aproximativ 70 de camere aflate în dotare, în acest moment funcţionează doar 21 * 6 camere sunt amplasate pe pietonalul Ştefan cel Mare, unde acţionează şi cea mai mare parte din efectivul de agenţi al Poliţiei Locale * cartierele şi parcurile de joacă nu sunt dotate cu nici un astfel de dispozitiv de supraveghere
La începutul anului trecut, reprezentanţii Poliţiei Locale susţineau că sistemul de camere de supraveghere video, montat în marile intersecţii din Iaşi sau în zonele cu un risc ridicat de infracţionalitate, va fi modernizat şi repus în funcţiune pe fonduri europene. Pe parcursul unui an de zile, din totalul celor 66 de camere de luat vederi ale Poliţiei Locale, au fost reparate doar 11, care s-au adăugat celorlalte 10 camere care erau funcţionale în luna ianuarie 2013. La acel moment, oficialii Primăriei susţineau că reţeaua de supraveghere video a Poliţiei Locale va fi repusă în funcţiune pe fonduri europene, în cea mai mare parte, prin sistemul de management de trafic, care prevede ca în toate intersecţiile să fie supraveghere video. „Sistemul de supraveghere pentru siguranţă va fi repus în funcţiune după ce o parte din el a fost afectat şi de lucrările de modernizare, mai ales pe bulevardul Ştefan cel Mare, care a fost demontat odată cu stâlpii şi cu reintroducerea cablului care gestionează această reţea în subteran. Poliţia Locală a făcut o extindere a reţelei de supraveghere şi prin resursele puse de noi la dispoziţie”, spunea la acel moment viceprimarul Mihai Chirica. Din păcate, în afară de minore reparaţii, aduse sub presiunea unor evenimente de masă, precum Hramul Sfintei Parascheva şi Sărbătorile Iaşului, municipalitatea şi structura de siguranţă publică aflată în subordine nu au adus nicio modificare de substanţă acestui sistem de supraveghere publică.
Caceamaua camerelor video din parcurile de joacă
Declaraţiile responsabililor pe acest subiect se bat cap în cap. În timp ce viceprimarul Mihai Chirica susţine că o parte din cele 11 camere funcţionale au fost înlocuite cu altele noi, reprezentanţii Poliţiei Locale susţin că acestea provin din cele 56 de camere defecte, ce au fost reparate. Mai mult, din bugetul prevăzut in 2013 şi în acest an către Poliţia Locală, nu s-a achiziţionat nici o cameră de supraveghere, urmărindu-se însă cumpărarea de noi autoturisme de patrulare şi o maşină de intervenţii. „Tot bugetul Poliţiei Locale este acoperit din surse de la bugetul local, începând de la încălţări şi până la maşini. Sutele de miliarde pe care le cheltuim cu Poliţia Locală se cheltuiesc tocmai pentru a creşte siguranţa cetăţeanului”, a spus Mihai Chirica. O altă fumigenă aruncată ieşenilor de cei din Primărie, la începutul acestui an, făcea referire la achiziţia unui sistem de supraveghere cu camere video pentru parcurile de joacă din municipiu. Potrivit şefilor Primăriei Iaşi, aceste camere ar fi urmat să fie amplasate în 200 de puncte de supraveghere. „La sfârşitul acestei luni vom decide câştigătorii licitaţiei. Am întârziat atât de mult, deoarece au mai trebuit anumite clarificări din partea celor care au depus oferte”, a precizat Sebastian Buraga, purtătorul de cuvânt al Primăriei Iaşi.
Unde sunt amplasate camerele de supraveghere în municipiu
Potrivit unei situaţii înaintate de Poliţia Locală, cele 21 de camere video de supraveghere sunt dispuse astfel:
Gara Internaţională – 1
intersecţia strada Palat cu A.Panu – 1
Gară (peste drum de Vama Veche) – 2
Păcurari – intersecţie Moara 1 Mai-Moara de Foc – 1
Păcurari (capăt) – 1
Strada Crişan (în spatele Mitropoliei) – 1
intersecţia Arcu (Zona Tarom) – o cameră mobilă
Esplanadă Cub pe Ştefan cel Mare – 1
zona Raiffaisen – Ştefan cel Mare – 1
B-dul Ştefan cel Mare - două camere, dispuse perpendicular pe această arteră
Piaţa Unirii – două camere (una fixă şi una mobilă)
Podul de Piatră (staţia de tramvai) – 1
Palatul Culturii (trecere pietoni Casa Pătrată) – 1
pietonalul Ştefan cel Mare - intersecţie cu strada Col. Langa – 1
pietonalul Ştefan cel Mare, spre Palat – 1
Comat (trecerea de cale ferată) – 1
B-dul Nicolae Iorga (zona spălătoriilor auto) – 1
Şos. Naţională, la trecerea de pietoni spre piaţa Alexandru cel Bun - 1
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau